Arabuluculuk ve Tahkim Uygulamaları Eğitimi verildi

ATSO KOBİ Akademisi tarafından Arabuluculuk ve Tahkim Uygulamaları Eğitimi düzenlendi   Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) Youtube sayfasından yayınlanan eğitimin açılış konuşmasını ATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Muammer Türker yaptı. Türker, 'Malumunuz olduğu üzere arabuluculuk, iş dünyamızın uzun zamandan bu yana istediği, 2018 yılı itibari ile hayata geçen bir sistem. Arabuluculukta esas olan, uyuşmazlıkların [&hellip]

ATSO KOBİ Akademisi tarafından Arabuluculuk ve Tahkim Uygulamaları Eğitimi düzenlendi

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) Youtube sayfasından yayınlanan eğitimin açılış konuşmasını ATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Muammer Türker yaptı. Türker, “Malumunuz olduğu üzere arabuluculuk, iş dünyamızın uzun zamandan bu yana istediği, 2018 yılı itibari ile hayata geçen bir sistem. Arabuluculukta esas olan, uyuşmazlıkların mahkemeye intikal etmeden sulh yoluyla çözülmesi ve çalışma barışının ayakta kalmasıdır. Aslına bakarsanız, arabuluculuk müessesesi, bizim kültürümüzde 800 yıldır bulunuyor. Ahilik Teşkilatı, üstlendiği birçok önemli görevin yanı sıra, vatandaşın üretime yönelik şikayetlerinde üretici ile tüketiciyi bir araya getiren kurum olarak da biliniyordu. Bu sistemi, yıllar geçtikçe unutmuşuz. Önce İsveç Kralı 12’nci Karl’ın Osmanlı İmparatorluğu’ndaki uzun süren misafirliğinin ardından İsveç’te ortaya çıkan Ombudsmanlık, ardından da gelişmiş Avrupa ülkelerinde yaygınlaşan arabuluculuk, dolaylı yollardan gündemimize geldi.” ifadelerini kullandı.
Türker, konuşmasına şöyle devam etti:
“Günümüzde arabuluculuk, daha çok işveren-çalışan ve ticari hayatta işletmeler arasındaki uyuşmazlıkların çözümü alanlarında başvurulan ara merci olarak karşımıza çıkıyor.
Sistemin Türkiye’de uygulanmasından önce Ticaret Bakanlığı’ndaki bir dava 231 günde, İş Mahkemeleri’ndeki bir dava 417 günde bitiyordu. Ancak arabuluculuk sistemi ile en fazla 8 haftada uyuşmazlıklar çözülüyor. Çok nadir de olsa çözülemeyen sorunlar açılan davalarla sonuçlanıyor. Arabuluculuk sisteminin uygulanmasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Oda-Borsa Camiası’nın büyük emekleri vardır. Bu nedenle Sayın Hisarcıklıoğlu’na teşekkürlerimizi sunuyorum. Eğitimimizi birlikte verdiğimiz Afyonkarahisar Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi kurucuları ve üyelerine, ayrıca eğitimimizde bilgilendirme konuşması yapacak olan Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Sayın Çağdaş Özer’e gönülden teşekkür ediyor; sizleri tekrar selamlıyorum.”
Türker’in ardından Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Çağdaş Özer, arabuluculuk kavramı ve uygulama alanları hakkında bilgi verdi.
Afyonkarahisar Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi (AFATAM) Kurucuları Av. Arb. İsmail Akgül, Av. Arb. Onur Çelik ve Av. Arb. Zafer Şenel, eğitim kapsamında sunum yaptı.
>> Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi

Bakmadan Geçme