Arabası bu testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak: TÜVTÜRK’ten yeni muayene kararı!

Her yıl milyonlarca vatandaş özel araçlarını muayene ettirirken, muayeneleri gerçekleştiren kurumdan taşları yerinden oynatacak bir karar geldi. Yapılan açıklamaya göre, bundan sonra bu testi geçemeyen araçlar artık ağır kusurlu olarak kodlanacak.

Haber

TÜVTÜRK, araç muayene sürecinde önemli bir değişikliğe gidiyor ve bu değişiklik milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiriyor.

Kurum tarafından yapılan resmi açıklamada, artık araç muayene sürecinde egzoz gazı ölçüm emisyonunun ağırlık kazanacağı vurgulandı.

Yeni dönemde, araçların egzoz gazı emisyonlarının belirlenmesine daha fazla önem verilecek ve bu ölçüm testini geçemeyen araçlar trafikte ağır kusurlu araçlar olarak sınıflandırılacak

TÜVTÜRK tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Sadece seçilen tarihin içinde bulunduğu haftanın programını görüntüleyebilirsiniz. 77 ilde bulunan gezici istasyonlar sadece randevu ile hizmet vermektedir. Geçerli bir Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü olmaması, araç muayenesinde ‘Ağır Kusur’ olarak tanımlanır ve araç muayeneden başarısız olur. Egzoz Gazı Emisyonu Ölçümü’nü tüm sabit istasyonlarımızda ve yetkilendirilmiş gezici istasyonlarımızda yaptırabilirsiniz.

Seyyar araç muayene istasyonunun hizmet verdiği ilçe sınırları içinde Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü yapan başka bir yetkili ölçüm istasyonu var ise, o ilçe ve ilçenin belde, mahalle ve köylerinde Seyyar Araç Muayene İstasyonları Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm hizmeti veremeyeceklerdir.

Traktör muayenenizi ayrıca tüm gezici ve sabit istasyonlarımızda da yaptırabilirsiniz. Binek otomobil, traktör ve motosiklet haricindeki araçlar hava destekli hidrolik frene sahip ise gezici istasyonlarda araç muayene hizmeti verilmeyecek olup, sabit istasyonlarda hizmet verilmektedir.

DİJİTALDEN GÖRÜLEBİLECEK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın da destekleriyle araç sahiplerine daha yeşil ve çevre dostu bir hizmet sunmak için muayene raporları dijital ortama taşınıyor. Araç sahipleri muayene raporlarına dijital ortamdan kolayca ulaşabilecek. Bu sayede kağıt tüketiminin azaltılarak çevresel etkinin en aza indirilmesi hedefleniyor. Yeni uygulamayla 112 ton kağıt tasarrufu sağlanacak, 1904 ağaç kesilmekten kurtarılacak. Ayrıca, 7 bin 840 metrekare çam alanı tahrip olmaktan kurtarılarak, 459 bin 200 kilovatsaat elektrik enerjisinin yanı sıra 196 bin litre akaryakıt tasarruf edilecek, 30 bin 240 metreküp atık gazın atmosfere salımı da engellenmiş olacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca hazırlanıp yürürlüğe konan Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmeliğin 17’inci maddesinde yapılan değişiklikle birlikte araç muayene sürecinin sonunda verilen raporlar, araç sahiplerine SMS ve e-posta yoluyla gönderilecek. Ayrıca araç sahipleri bu rapora e- Devlet uygulaması üzerinden “Araçlarım” sekmesinden ulaşabilecekler.

Araç muayeneleri, devletin zorunlu kıldığı bir prosedürdür. Bu muayeneler, araçların teknik ve yasal açıdan uygun olup olmadığını değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilir ve bu sayede trafiğe çıkacak araçların güvenliği ve yasal uygunluğu sağlanır. Bu önlem, diğer sürücülerin ve yol kullanıcılarının potansiyel kazalardan ve sorunlardan korunmasını amaçlar.

Sıfır kilometre araçların muayene tarihleri, aracın satın alınmasından 3 yıl sonra başlar. 3 yılın ardından devlet tarafından zorunlu tutulan araç muayene işlemleri yapılmalıdır.

ARAÇ MUAYENE PERİYOTLARI

Resmi/ hususi araçlar: İlk üç yaş ve sonrası için her iki yılda bir muayene edilmelilerdir.

Lastik tekerlekli araçlar: İlk üç yaş ve sonrası için her 3 yılda bir muayene edilmelilerdir.

Diğer motorlu araçlar: İlk bir yaş ve sonrası için her yıl muayene edilmelilerdir (kamyon, taksi, otobüs vb.)

İki- üç tekerlekli araçlar (L tipi motosikletler ve motorlu bisikletler): İlk üç yaş ve sonrası için her iki yılda bir muayene edilmelilerdir.

Römorklar- yarı römorklar: İlk bir yaş ve sonrası için her yıl muayene edilmelilerdir.

Bakmadan Geçme