AR-GE Merkezleri’nde 1999 patent üretildi
Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü AR-GE ve Tasarım Merkezleri Daire Başkanı Fatih Kemal Öztürk, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki firmalara Araştırma-Geliştirme ve Tasarım Merkezleri hakkında bilgi verdi. OSB Müdürlüğü’nde düzenlenen tanıtım toplantısında Öztürk, Afyonkarahisar’da da en az bir AR-GE Merkezi’nin kurulması gerektiğini belirtti.UZUN VADELİHEDEF 1000 MERKEZÖztürk, Araştırma-Geliştirme ve Tasarım Merkezleri ile ilgili kanunun 2023’e kadar yürürlükte olacağını [&hellip]
Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü AR-GE ve Tasarım Merkezleri Daire Başkanı Fatih Kemal Öztürk, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki firmalara Araştırma-Geliştirme ve Tasarım Merkezleri hakkında bilgi verdi. OSB Müdürlüğü’nde düzenlenen tanıtım toplantısında Öztürk, Afyonkarahisar’da da en az bir AR-GE Merkezi’nin kurulması gerektiğini belirtti.
UZUN VADELİ
HEDEF 1000 MERKEZ
Öztürk, Araştırma-Geliştirme ve Tasarım Merkezleri ile ilgili kanunun 2023’e kadar yürürlükte olacağını belirterek, “Kanun 2008 yılında uygulanmaya başladığında 50 tam zamanlı çalışanın olması gerekiyordu, 2014’teki Bakanlar Kurulu kararıyla bu sayı tüm sektörler için 30’a düşürüldü. 30 Aralık 2014’te 133 adet AR-GE Merkezi vardı. 30 Aralık 2015’te 231 AR-GE Merkezi kurulmuş oldu. Bu kanun, 2023’e kadar yürürlükte olacak bir kanun. 2016’da AR-GE Reform Paketi çıkarıldı ve AR-GE ve Tasarım Faaliyetleri olarak isim belirlendi. Bugün itibariyle 407 AR-GE Merkezi bulunuyor. En büyük iyileştirme, sektörlerin yüzde 97, 98’inde eleman sayısının 30’dan 15’e düşürülmesi oldu” şeklinde konuştu.
14 BİN PROJE TAMAMLANDI
Ülke genelinde 1000 AR-GE Merkezi açılmasını hedeflediklerini söyleyen Öztürk, “Elimizde 74 müracaat var. İlk hedefimiz ülke genelinde 500 AR-GE Merkezi’ne ulaşmak. Büyük hedefimiz ise 1000 adet AR-GE Merkezi’ne ulaşmak. 33 farklı ilde, 31 farklı sektörde 32 bin insan kaynağı istihdamını sağlıyoruz. Nitelikli insan gücünü artırmak, temel hedefimizde. Bu merkezlerde 14 bin proje tamamlandı. Bu merkezlerden 22 tanesi savunma sanayi, 64 tanesi otomotiv yan sanayi. Bu merkezlerde 1999 tescilli patent var” ifadelerini kullandı.
5 ŞART
ARANIYOR
AR-GE ve Tasarım Merkezi’nin kurulması için aranılan şartlara da değinen Öztürk, şöyle devam etti:
“AR-GE ve Tasarım Merkezleri’nde araştırmacı ve tekniker statüsünde 15 ya da 30 tam zamanlı personele sahip olunması. 30, çok nadir sektörlerde isteniyor. ARGE ve Tasarım projelerinin bulunması. ARGE Merkezi’nde çalışacak personelin denetiminin yapılacağı mekanizmalara sahip olunması. AR-GE ve Tasarım Merkezi çalışmalarının yurtiçinde gerçekleştirilmesi. AR-GE Merkezleri’nin ayrı bir şekilde örgütlenmesi ve tek bir fiziki yerleşke içinde yer alması.” >>Murat ARISOY’un Haberi