• Haberler
  • Faydalı Bilgiler
  • Apartman Gürültü Yönetmeliği Resmi Gazete. Apartman Gürültü Yönetmeliği Nedir? Gürültü Olursa Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Apartman Gürültü Yönetmeliği Resmi Gazete. Apartman Gürültü Yönetmeliği Nedir? Gürültü Olursa Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Apartman Gürültü Yönetmeliği Nedir? Gürültü Olursa Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Haber

Günlük yaşamın ayrılmaz parçası apartman hayatının kendine göre sağladığı çeşitli kolaylıklar olsa da başkalarıyla aynı binada yaşamak bazen sıkıntılar oluşturabiliyor.

Aynı binada yaşayanların farklı sebeplerden kaynaklı anlaşmazlıklar ve sorunlar olabilir. Apartman yönetmelikleri de bu sorunların ortaya çıkmasını engellemek, çıktığı durumdaysa çözüme ulaştırmak için hazırlanmıştır.

Apartman gürültü yönetmeliği kapsamına göre gürültü sayılabilecek belirli durumlar:

Ayakkabı, terlik ve ayak sesi
Bağrışma ve yüksek sesle konuşma
Müzik oynatıcıdan veya enstrümandan gelen müzik sesleri
Televizyon sesi
Step, koşu bandı vb. ev içi spor aktiviteleri
Ağlama, bağırma, koşturma gibi çocuk ve bebek sesleri
Mobilya ve beyaz eşyaların sürüklenerek yer değiştirilmesi
Matkap, çekiç vb. ile tadilat ve tamirat sesleri
Elektrik süpürgesi ve çamaşır makinesi kullanımı gibi temizlik sesleri
Vantilatör, saç kurutma makinesi ve mutfak robotu gibi ev aletlerinin çalıştırılmasıyla çıkan sesler
Apartman gürültü yönetmeliği kapsamında nelere dikkat edilmeli?
Yukarıda belirtilen durumlarda çıkan seslerin diğer evlerden duyulmaması, duyulsa bile komşulara rahatsızlık vermeyecek saatlerde ve düzeyde sınırlı tutulması gerekiyor. Bunun için de apartman gürültü yönetmeliği kapsamında belirtilen saat aralıkları şu şekilde:

Hafta içi 19.00-07.00 ve 13.00-15.00 saatleri arasında yukarıda belirtildiği şekilde yüksek ses ve gürültü oluşturacak eylemlerde bulunmak yasaktır.
Bu yasak hafta sonunun tamamını kapsar.
Yönetmeliğin tam metnine buradan ulaşabilirsiniz:

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/05/20170531-7.htm

Apartman gürültü yönetmeliği neye dayanır?
Bu yönetmelik kaynağını Resmi Gazete’de 31 Mayıs 2017’de yayınlanan Bi̇naların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmeli̇k ve 4 Haziran 2010 tarihli Çevresel Gürültünün Değerlendi̇ri̇lmesi̇ ve Yöneti̇mi̇ Yönetmeli̇ği̇nden alıyor.

Apartman gürültü yönetmeliğine uyulmadığı zaman ne yapılabilir?
Apartmanda birlikte yaşadığınız komşularınızdan biri veya birkaçı apartman kurallarını ihlal ederek gürültüleriyle yaşam kalitenizi düşürebilir. Böyle bir durumda atılacak ilk adım elbette yüz yüze görüşme ve uyarı olur. Ancak komşunuz bu uyarınızı dikkate almayarak gürültü yapmaya devam mı ediyor? O halde Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak resmi şikayet oluşturabilirsiniz.

Bakmadan Geçme