Aort Anevrizması Nedir?
Damarlarla ilgili tıbbi ve bir o kadar da kompleks bir terim olan aort anevrizması nedir? İşte en anlaşılır yanıtı.
İnsandaki en büyük arter yani atardamara aort denir. Kan, aort ile tüm vücuda taşınır. Aort anevrizması ise bu önemli ve kritik damarda meydana gelen farklı sorunlara işaret eder. Aort anevrizması özetle, ana arter olan aortta meydana gelen genişlemeye bağlıdır ve balona benzeyen keseciklerin meydana gelmesi durumudur. Peki aort genişlediğinde ne olur, arter duvar katmanları incelir ve bunun sonucu olarak kan sızabilir. Bunlar da tüm vücuda temiz kan sağlayan damarda yırtılma ve hatta iç kanamaya kadar varan olumsuz durumlara neden oluşturabilmektedir. Önemli bir damar olması nedeniyle bütün vücudun etkilendiği sonuçlar gündeme gelebilir aort anevrizmasında. Peki Aort anevrizması türleri nelerdir, neden olur ve belirtileri nelerdir?
Aort anevrizması türleri neler?
Aort anevrizması türleri gerçek ve yalancı olmak üzere ikiye ayrılır; gerçek aort anevrizması, aort’un tüm katmanlarını içeren genişlemeyi tanımlarken acil operasyon gerektiren durum genelde yoktur. Yalancı aort anevrizması, aort damarında sınırlı yırtılmayı ifade eder ve genelde acil operasyona ihtiyaç duyulur. Aort anevrizması yerleşim tipi, cerrahi işlemin ölçeğini ve riskini belirleyen en önemli faktördür. Aort anevrizması neden olur?
Düzensiz tansiyon önemli bir etken olabilir
Aort anevrizması nedenleri başında tansiyonun inip, çıkması, sabit olmaktan uzak veriler sunması yani kontrolsüz gidişatı vardır. Damar duvarında kireçlenme, travma, bağ dokusu hastalıkları, bazı sistemik ve enfeksiyon hastalıkları da aort anevrizması nedenleri arasındadır. Aort anevrizması belirtileri nelerdir?
Belirtileri nelerdir?
Aort anevrizması belirtileri arasında ilk sırayı göğüs kafesinde batıcı ağrı, sırt ağrısı, nefes darlığı, yutma güçlüğü kombinasyonları alır. Göğüs kafesi bölgesinde hissedilen sorunlar baş göstermektedir. Karın bölgesi anevrizması ise bu bölgeyi etkileyen ağrılara ek olarak şişkinlik, atımı hissedilen kitle, devam eden kabızlık, ishal ve idrar sırasında zorlanma gibi belirtiler gösterir.
Aort anevrizması tanısı nasıl konulur ve tedavisi nasıl gerçekleştirilir?
Genel itibarıyla farklı sebeplerle yapılan ultrason ve tomografi incelemesinde fark edilir. Dolayısıyla sıklıkla tesadüfen görülebilen bir sorundur. Kesin tanı ve devamındaki tedavi planlaması için ilaçlı tomografi veya anjiyo gerekir. Aort anevrizması tedavisi nasıl uygulanır sorusu da merak edilenler arasındadır. Bu noktada 5 cm altındaki genişlemelerde hasta takibe alınarak tansiyon kontrolü eşliğinde ilaç tedavisi uygulanır. Daha geniş olması halinde açık ya da kapalı ameliyat teknikleri gündeme gelebilir. Bununla birlikte hastaların yüzde 90’a yakınında kapalı tekniklerin uygulandığını belirtelim. Yapay damar ve stent yerleştirme gibi uygulamalar bu aşamada ön plandadır. Daha detaylı bilgi için doktorunuzdan randevu alınız.