Antibiyotik farkındalığı zorunlu – Kocatepe Gazetesi
Doktor tarafından hastaya verilen antibiyotik dışında kişilerin tercihen antibiyotik kullanmasının son derece yanlış bir yaklaşım olduğuna dikkat çeken Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Dr. Berna Bozca, antibiyotik farkındalığı oluşmasının zorunlu olduğunu kaydetti Yanlış kullanım etkiyi azaltır Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Afyonkarahisar Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Berna Bozca yaptığı açıklamada, toplumda [&hellip]
Doktor tarafından hastaya verilen antibiyotik dışında kişilerin tercihen antibiyotik kullanmasının son derece yanlış bir yaklaşım olduğuna dikkat çeken Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Dr. Berna Bozca, antibiyotik farkındalığı oluşmasının zorunlu olduğunu kaydetti
Yanlış kullanım etkiyi azaltır
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Afyonkarahisar Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Berna Bozca yaptığı açıklamada, toplumda antibiyotik direnci problemine karşı farkındalık yaratmak,etkinliğini gelecekte de korumak amacıyla; Avrupa Hastalıkların önlenmesi ve Kontorolü Merkezi (ECDC), AB üye ve aday ülkelerle birlikte 18 Kasım Gününü “Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü” olarak ilan ettiğini kaydetti. Uzman Dr. Berna Bozca, 1929 yılında Alexander Fleming’in “Penicillium Notatum” adını verdiği mantarın, stafilokok isimli bakterilerin gelişimini önlediğini tesadüfen fark etmesi ile antibi-yotik devrinin başladığını belirtti.
Dr. Bozca; “1940’lı Yıllarda Howard Florey ve Ernst Chain’in Oxford Üniversitesi’nde bu kültür filtratından izole ettikleri ‘Penisilin Tozu’ mucizesi ve bunun ardından Alman Farmakolog Gerhard Domangk’in streptokok cinsi bakterileri öldürdüğünü keşfettiği ve İsveçli Bilim Adamı Daniel Bovert’in ‘sülfonamid’ adını verdiği boya maddesi, enfeksiyonlarla mücadelede bugüne kadar geliştirilecek olan pek çok antibiyotiğe ilham kaynağı olmuştur. Enfeksiyonlara neden olan mikroorganizmalar bakteriler, virüsler, funguslar gibi çok çeşitlidir. Antibiyotikler; bakteriyel enfeksiyonlara karşı kullanılan ajanlardır. Yanlış yada uygunsuz kullanım, bakterilerde direnç gelişimini tetiklemekte, buda kullanılabilir etkin antibiyotiklerde azalmaya neden olmaktadır.” dedi.
Doktora antibiyotik ısrarı olmamalı
Grip ve soğuk algınlığının; tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Ekim – Nisan ayları arasında görülen en sık enfeksiyon hastalığı olduğuna işaret eden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Berna Bozca, hastalığa yüzde 90-95 oranında virüslerin, yüzde 5-10 oranında bakterilerin neden olduğunu ifade etti. Dr. Bozca sözlerine şöyle devam etti: “Bu nedenle her grip, nezle atağında antibiyotik kullanmak doğru değildir. Gereksiz kullanılan antibiyotikler enfeksiyonu geçirmeyeceği gibi, şikayetlerin uzamasına neden olur. Ayrıca; boğazımızda bizimle birlikte yaşayan ve bizi kötü bakterilere karşı koruyan flora bakterilerini de öldürerek ikincil bakteriyel ajanlarla sinüzit, pnömoni, otitis media gibi enfeksiyonların oluşumunu kolaylaştırır. Üstelik oluşan ikincil enfeksiyonların çok daha ağır ve tedaviye dirençli olmasına neden olur. Sonuç olarak; grip, nezle atağı geçirirken, kendi kendimize antibiyotik kullanmamalı yada bu şikayetle muayene olduğumuz doktora antibiyotik yazması konusunda ısrarcı olmamalıyız. Unutmamalıyız ki; yanlış ve uygunsuz kullanılan antibiyotikler, toplumda ilaçlara karşı dirençli bakteriyel enfeksiyonların yayılmasıyla sonuçlanmakta, bu da hepimizin sağlığını tehdit etmektedir.” (Kocatepe)