Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR

ANNELER GÜNÜ – Kocatepe Gazetesi

Eyüp İMİR 11 Mayıs 2018 Cuma 22:35:33
 

“Annemize çiçek götürmek için ille de ölümünü mü beklemek gerek?”
Amerikalı Anna Jarvis adındaki kız, bu sözleri tekrarlaya tekrarlaya Amerika’yı kent kent, köy köy dolaşmış, annelere şükran ve minnet borcumuzu herkese kabul ettirerek “Anneler Günü”nü bütün dünyaya armağan etmiştir.
Anna Jarvis Amerika’da Fladelfiya eyaletinin bir köyünde yaşlı annesiyle mutlu bir şekilde yaşıyordu. Hayatında annesinden başka hiç kimse yoktu. Dünyada en kıymetli varlığı annesiydi.
1906 yılında Jarvis’in hiç beklemediği bir olay oldu. Annesi hastalanmıştı. Onu kurtarmak için çok çırpındı. Fakat bütün çabalarına rağmen annesini kurtaramamıştı. 9 Mayıs günü ölüm onu annesinden ayırdığı zaman dünyalar başına yıkıldı. Genç kız acı gerçeği bildiği halde annesinin ölümüne inanamıyordu, her sabah mezarına gidiyor, küçük bir buket bırakıyordu. Böylece aradan bir yıl geçti. Annesinin ölüm yıl dönümü yaklaşıyordu.
Arkadaşları onu yalnız bırakmıyordu. Bir yıl içinde geçirdiği acı ve üzüntülerden şunu anlamış bulunuyordu. Dünyada annesinin yerini dolduracak hiç bir şey yoktur. Jarvis arkadaşlarına şöyle dedi:
-“Hiç olmazsa yılın bir gününü onlara ayıralım böylece tüm annelere şükran borcumuzu ödemiş oluruz” dedi.
Bu teklifi büyük ilgi gördü. 9 Mayıs günü arkadaşlarıyla toplantılar düzenlediler. Bütün annelerin hatırasını andılar. Annelere beyaz karanfil ve çeşitli hediyeler verdiler. Anneler Günü, Jarvis ve arkadaşlarının çalışmaları sonucunda 1908 yılının Mayıs ayının 2. Pazar günü Amerika’nın bir çok eyaletlerinde kutlandı. Sonunda ABD Hükümeti her yıl Mayıs ayının 2. pazar gününü “Anneler Günü” olarak ilan etti. Yurdumuzda 1956 yılında resmen Anneler Günü kutlanmaya başlandı.
Yurdumuz için çok önemli bir olay yine Anneler Gününe yakın bir tarihte İstanbul’da gerçekleşmiştir.
Yıl 1919 Mayıs’ın 15. günü öğleden sonra Mustafa Kemal yurdumuzu kurtarmak için Samsun’a hareket edecektir.
Şişli’deki evinde ziyaretine gelen arkadaşlarını uğurlarken onlara şöyle diyordu:
-“Bu geceyi annem ve kız kardeşimle birlikte geçireceğim belki yolculuktan önce sizlerle görüşemem, sizlere şimdi veda etmiş olayım.”
Evin üst katında Zübeyde Hanım rahatsız olduğu için yatıyordu.
Mustafa Kemal Paşa konuklarını uğurladıktan sonra evin 3. katına çıkarak kız kardeşi Makbule Hanım’a şöyle dedi:
-Makbule, bu akşam eve kimse gelmeyecek. Ben annemin odasında yemek istiyorum. Onun karyolasının karşısına bir yer sofrası hazırla. Yarın Anadolu’ya gideceğim. Hayat bu belki gelemem sizlere söyleyeceklerim var.
Atatürk Annesi ve kardeşiyle gece yarısına kadar konuşur, annesinin hayır duasını alarak 1 hafta sonra 97. yıldönümünü kutlayacağımız 19 Mayıs 1919’ta Samsun’a gitmek üzere annesinin elini öperek ayrılır.
Anadolu’da anneler nice yiğitler, komutanlar doğurmuşlardır. Ne mutlu böyle annelere. Onların ve tüm annelerin “Anneler Günü” kutlu olsun.
Özlü Sözler
1- Ağlarsa anam ağlar, gerisi yalan ağlar.
2- Ana gibi yâr. Bağdat gibi diyar bulunmaz.
3- Anaların hakkı ödenmez.
4- Cennet, anaların ayakları altındadır.
(Hz. Muhammet)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER