Anne adayları normal doğumu tercih etmeli
İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, anne adaylarına normal doğum yapmalarını tavsiye etti. 1990’ların ikinci yarısından itibaren sezaryenin yaygınlaştığını belirten Yemenici, sezaryenle yapılan doğumların anne ve çocuk sağlığı açısından bazı riskler taşıdığına dikkat çekti İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, anne adaylarını zorunluluk olmadıkça normal doğum yapmaları konusunda uyardı. Yemenici, 'Doğum kendiliğinden olabilecek bir durumdur. [&hellip]
İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, anne adaylarına normal doğum yapmalarını tavsiye etti. 1990’ların ikinci yarısından itibaren sezaryenin yaygınlaştığını belirten Yemenici, sezaryenle yapılan doğumların anne ve çocuk sağlığı açısından bazı riskler taşıdığına dikkat çekti
İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, anne adaylarını zorunluluk olmadıkça normal doğum yapmaları konusunda uyardı. Yemenici, “Doğum kendiliğinden olabilecek bir durumdur. Bununla birlikte doğumların 10’da ikisinde müdahale gerekebilir. Bu da yüzde 20lere tekabül eder ki sezaryendir. Buna rağmen ülkemizde son yıllarda sezaryenle doğum oranında istemediğimiz rakamlar oluşmuştur. Bazı illerde yüzde 60-70’lere çıkan rakamlar buluyor. Bizim ilimizde de yüzde 50’lere varıyor bu rakam. Vatandaşlarımızın bu konuda biraz daha bilinçlenmesi gerekiyor. Bunu sadece hekimleri-miz değil, annelerimiz de istiyor. Anneler, daha kolay, sancısız bir doğum yapmak istiyorlar. Buna sosyal endikas-yon diyoruz” dedi.
Zorunlu hallerde sezaryen yapılabilir
Anne adaylarının hamile olduktan sonra sezaryenle doğumu düşünmeye başladığını söyleyen Yemenici, “Anne adayları hamile olur olmaz sezaryenle doğumu düşünüyor. İlk doğumu normal doğum olacak şekilde bile olsa sezaryen tercih edenler oluyor. Aslında yüzde 90-95 arasında doğum kendiliğinden olan bir süreçtir. Tıbben sezaryen kullanılması gereken haller dışında normal doğum tercih edilmeli. Daha çok sosyokültürel düzeyi yüksek hanımefendiler sezaryen istiyor. Mesela çocuk ikizse sezaryen gerekir. 30-35 tane sezaryen olma sebebi var.
Kan kaybı riski normal doğumlara göre daha fazla. Ayrıca dikiş sancıları 3-4 gün devam ediyor. Bu sancı anneyi etkilediği için bebek, ilk sütten mahrum kalıyor. İkinci çocuk için risk taşıyor” diye konuştu.
Çocuklarda hastalık riski görülüyor
Anne ve baba adaylarının bu konuda bilinçli olması gerektiğine dikkat çeken Yemenici, “Lütfen anneler doktorlara baskı yapmasınlar. Hekim arkadaşlarımız da lütfen annelere eğitim versinler. İsveç’te yapılan bir araştırmada sezaryenle doğumda DNA değişimi yaşandığı ortaya koyulmuş. Bu nedenle astım, kanser veya şeker gibi hastalık görülme riski daha çok görülüyor” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)