'Ankara'dan kimse Afyon'a kader çizemez!'
İYİ Parti Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Dr. Mahmut Koçak, kentsel dönüşüm konusunun siyaset üstü bir konu olduğunu, kaptı kaçtı şeklinde yapılamayacağını, başkentten kimsenin şehre kader çizemeyeceğini söyledi. Koçak, 'Uyuz adamlarla bu işler çözülmez. Hep beraber şu meseleyi milletin rızasını kazanarak, dualarını alarak çözmelerini talep ederek yanlarında olduğumuzu da ifade ediyorum' dedi   Afyonkarahisar eski Milletvekili, [&hellip]
İYİ Parti Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Dr. Mahmut Koçak, kentsel dönüşüm konusunun siyaset üstü bir konu olduğunu, kaptı kaçtı şeklinde yapılamayacağını, başkentten kimsenin şehre kader çizemeyeceğini söyledi. Koçak, “Uyuz adamlarla bu işler çözülmez. Hep beraber şu meseleyi milletin rızasını kazanarak, dualarını alarak çözmelerini talep ederek yanlarında olduğumuzu da ifade ediyorum” dedi
Afyonkarahisar eski Milletvekili, İYİ Parti Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Dr. Mahmut Koçak dün öğle namazını Mısri Camiinde kıldıktan sonra Kentsel Dönüşüm Projesine yönelik düşüncelerini mahalle sakinlerine açıkladı. Koçak’ı; İYİ Parti İl Başkanı Muhammet Mısırlıoğlu, İYİ Parti Merkez İlçe Başkanı Burhannetin Buğa, İYİ Parti İl Kadın Kolları Başkanı Öznur Hız, Afyonkarahisar Kentsel Dönüşüm Dayanışma Dernek Başkanı Serhat Tugan ve mahalle sakinleri dinledi.
TUGAN: ANKARA’YA DEĞİL BİZE SORUN
Mısri Mahallesi sakinlerine ilk konuşmayı Afyonkarahisar Kentsel Dönüşüm Dayanışma Dernek Başkanı Serhat Tugan yaptı. Afyonkarahisar eski Milletvekili Mahmut Koçak başta olmak üzere kentsel dönüşüm çalışmasında hak sahibi mahallelileri yalnız bırakmayan herkese teşekkür ederek, kentsel dönüşümde hak sahipleri olarak fikirlerinin alınmasını isteğini ifade eden Tugan, “Mısri Mahallesi Afyonkarahisar’ın orta noktasıdır. Burada her kesimden insan vardır. Biz de her kesimden fikirlere açığız. Bizim için bunlar çok önemlidir. Bu vesile ile buradan tekrarlıyorum; Hükümetimizin yetkilileri olmak üzere tüm partilere kapımız açıktır. Buyurun gelin bir bardak çayımızı için bizi dinleyin. Bizim isteklerimizi bize sorarak yapın. Ankara’ya sorarak yapmayın. Bizim istediğimiz tek nokta bu. Uzlaşalım, sizin projeniz doğruysa bize anlatın, kabul görsün onu yapalım. Bizimki doğru ise onu yapın. 8 yıldır üniversiteden niye buraya gelip de sormuyorlar? Sayın Rektörümüze soruyoruz. Gelin bu işe siz de el atın. Üniversiteler bunlar için vardır. Ticaret Odası Başkanımıza soruyorum. Bu işin içinde olan birisi, 8 senedir niye el atılamıyor? İlk projede 313 adet daireden bahsediyorlar. Afyonkarahisar’ın müteahhitleri 313 tane daireyi yapamıyor mu? Ticaret Odası buyursun, birleştirsin yapsın. Biz varız, ortak bir noktada buluşalım. Bunun için önce gelip bizi dinlemeleri lazımdır. Bizi dinleyen tüm siyasi partilere ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”dedi.
MISIRLIOĞLU: AFYON’A DAYATILAN
PROJEYİ ŞİDDETLE KINIYORUM
İYİ Parti İl Başkanı Muhammet Mısırlıoğlu mahalle sakinlerine hitaben yaptığı konuşmada, kentsel dönüşüm konusunu yakından takip ettiklerini, hak mağduriyeti yaşanacağını hissetmeleri nedeniyle bu konuya eğildiklerini söyledi. Muhammet Mısırlıoğlu, hak sahiplerinin sıkıntılarını Dernek Başkanı Serhat Tugan’ın kendilerine verdiği raporlar ışığında İYİ Parti Genel Merkezi Yerel Yönetimler Masasına teslim ettiğini açıkladı. İYİ Parti Genel Merkezi Yerel Yönetimler Masasının Afyonkarahisar Mısri Mahallesi Kentsel Dönüşüm konusunu TBMM’de gündeme taşıyacağını bildiren Mısırlıoğlu, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesindeki yetkililerle buradaki mağduriyeti dile getirecekler. Hak sahipleri adına bir mağduriyet yaşanmaması için her türlü takibi, sizlerle ilgili her türlü açıklamayı beraberce TBMM’den takip edeceğiz. Ancak bizler hepimiz Afyonkarahisarlıyız. Bu kadim kentin sokaklarında hak sahiplerinin hatıraları, yaşanmışlıkları var. Kuşun bile isteği olmadan, kendi rızası olmadan yuvasını bozduğunuzda o kuş bile hayata kahreder. Sonuçta burada yaşayan insanlarımızın bir mağduriyetleri var. Gelecekte onların yuvaları için alınan kararla gelecek sıkıntılı görünüyor. Dolayısıyla böyle bir projenin Afyonkarahisar’a dayatılmasını şiddetle kınıyorum. Bu kentsel dönüşüm işini Afyonkarahisarlılara, Mısri Mahallesine bırakın kendi göbeklerini kendileri keser. Hiç kimseye de bir külfet doğmaz.” diye konuştu.
“ZENGİNİN KAYIRANI VARSA, MISRİ MAHALLESİ SAKİNLERİNİN ALLAH’I VAR”
“Şehrimizi yönetenlere sesleniyorum; Gelin bu vatandaşlarımızı yalnız bırakmayın. Bunların sesine kulak verin” diyen Mısırlıoğlu şunları kaydetti: “Şu anda icra makamında oturuyorsunuz. Muktedir olma makamında oturmaktasınız. Eğer bu şehrin emini olduğunuzu düşünüyorsanız bu işi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına değil, TOKİ yetkililerine değil Afyonkarahisar’ın tüm kesimlerini kapsadığı bir masaya toparlayın. Hepimizin razı olacağı şekilde bu sorunu birlikte çözelim. Biz siyasi rant hesabı yapmıyoruz, şu anda seçim dönemi değildir. Biz sadece mazlumun yanındayız. Mahalleli bir ablam dedi ki, ‘Zenginin kayıranı varsa mazlumun da Allah’ı vardır.’ dedi. Mısri Mahallesi sakinlerimizin de Allah’ı vardır. Bizler sizle beraberiz. İnşallah soğukkanlılıkla kimseyi yıpratmadan, incitmeden, hiçbir siyasi parti yetkilisini de bu konuda vebal altında bırakmayacak şekilde bu sorunu çözeriz.”şeklinde konuştu.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM
SİYASET ÜSTÜ BİR KONU”
Afyonkarahisar eski Milletvekili, İYİ Parti Belediye Başkan Adayı Dr. Mahmut Koçak, kentsel dönüşümün sadece şehrin görünümünü değiştirmek için eski binaları yıkıp yerine yenilerini yapmak anlamına gelmediğini söyledi. Kentsel dönüşümün o bölgede yaşayan insanların atadan kalan malının günün pazar değeri üzerinden değerlenmesi, binaları yenilerken vatandaşın cebinin de yenilenmesi anlamına geldiğini belirten Koçak, “Kentsel dönüşümü hiçbir şekilde siyasi olarak ele almayalım. Bu mesele özellikle arazi değerleme meselesinde şu ana kadar sağlıklı bir politika belirlenememiştir. Sadece bu hükümetle ilgili de değil. Günümüze kadar gelen süreçte ne yazık ki kentsel dönüşümler vatandaşın mağdur olup birilerinin sürekli yüzünün güldüğü, o bölgede yaşayan insanların İstanbul’da da, Ankara’da da, Afyonkarahisar’da da yüzünün gülmediği projeler dönüşmüştür. Bu hep böyle olmuştur, televizyonlarda izlenmektedir.” dedi.
“BEN BUNU 2 YIL ÖNCE MİLLETİME ANLATTIM
Sağlıklı bir politika belirlenemeyince değerlemeyle ilgili kurumsal bir yapı da oluşturulamadığını kaydeden Koçak, “Bu işin standardı nedir, bu işin değerlemesi nasıl yapılır, bu işin insanlarımızı mağdur etmeyecek en sağlıklı değerleme yöntemi nedir? Bu konuda standart koyacak, denetleyecek bir kurumda oluşturalamamıştır. Dededen görme usüllerle devam ediyoruz. Kentsel dönüşüm de öyle devam ediyor. Gelinen nokta itibariyle bir yerden başlaması lazımdır. Ben İngiltere modellerini izledim. Gâvurlarda bu problem olmuyor da neden hep Müslüman ülkelerde bu problemler oluyor? Biz hakça paylaşamıyor muyuz? Biz ağzımızla adalet deyip de adaleti gerçekten nefsimizle istemiyor muyuz? Milletimiz neden bu ızdırabı yaşıyor? Israrla söylüyorum sadece bu iktidarla da değil geçmişten gelerek bu işin kurallarının adam gibi konulması lazımdı. Şimdi bir yerlerden başlaması lazımdır. Ben bunu 2 sene önce milletime anlattım. Bunu Avrupa, Balkan ülkeleri, ABD, İngiltere nasıl çözmüş? Modelleri inceleyip adam gibi milleti mağdur etmeyecek hem şehri güzelleştirecek hem milleti mağdur etmeyecek milletin malına mal katacak modeller nasıl geliştirilir?” diye konuştu.
“TÜM ŞEHRİ KAPSAYAN ARAZİ
YÖNETİM POLİTİKASI BELİRLENMELİ”
Mahmut Koçak, Mısri Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesinde yerel seçimin üzerinden geçen iki yılda daha fazla vakit kaybetmeden Belediye’nin kentsel dönüşüm ve tüm Afyonkarahisar’ı kapsayan bir arazi yönetim politikası belirlemesi gerektiğini söyledi. Koçak, “Öncelikle politikayı belirleyip Afyonkarahisar’ın bütününe bakacaksınız. Ben Afyonkarahisar’ı şöyle yöneteceğim arazi yönetimini, kentsel dönüşümü, şehirleşmeyi, yolları, okulları, çevre düzenlemesini şu şekilde yapacağım diyerek bir politika belirlenecek. Adım adım söylüyorum. İkinci adım; Bunun yönetmeliğinin çıkarılıp Belediye Meclisi’nde tasdik edilmesi lazımdır. Tüm halkın bunu bilmesi lazımdır. Vatandaşın kaderini, malının 3-5 yıl sonra ne edeceğinin, şehrin nereye doğru gideceğini, kaç kata müsaade edileceğini vatandaşın bu yönetmeliklerde açıt ve net şekilde görmesi lazımdır. Kaptı kaçtı işiyle dönüşüm mönüşüm olmaz.” şeklinde konuştu.
“3. AŞAMA ARAZİ ENVANTERİ
VE DÖNÜŞÜM MASTER PLANIDIR”
Kentsel dönüşüm sürecinin net şekilde milletle paylaşılması gerektiğini dile getiren Koçak şunları kaydetti: “Üçüncü aşamada ise Afyonkarahisar’da bulunan tüm arazilerin envanterinin çıkarılması lazımdır. Nerelerin Belediye’ye, nerelerin Hazine’ye ait olduğu, nerelerin mal sahibinin ölmesiyle sahipsiz metruk şekilde durduğu hakkında herşey ciddi bir envanterle ortaya konulmalıdır. Belediye kimin? Belediye sizler, Belediye bizler yani Belediye halktır. Belediye’nin malını mülkünü yani halkın malını mülkünü vatandaşın bilmesi lazımdır. Bu envanter çalışması halen yapılmış değil, sadece Afyonkarahisar için değil Türkiye içinde yapılmamıştır. Bu envanter çalışmasının yapılması lazımdır. Bu kentsel dönüşüm master planlarını hazırlamak için lazımdır. Ondan sonraki aşama kentsel dönüşüm master planlarıdır. Afyonkarahisar’ın 10 yıl içerisinde kentsel dönüşüme uğrayacak tüm mahalleleri, sokaklarının tamamen bir bütün olarak ele alacak bir master planı hazırlanması lazımdır. Bunu da sizlerle yani hak sahipleriyle tartışıp, konuşarak yolun ve yeşil alanların neyin nereden geçeceğinin görülmesi lazımdır. Master plan bu demek. Avrupa’lı kavga etmiyorsa, Avrupa’da 3 liraya alınan bir süre sonra 33 liraya satılmıyor. Böyle bir rant işi falan yok. Herşey adalet sistemi üzerine kurulmuş elin gâvuru bunu böyle yapmış. Biz Müslüman olarak neden yapamayalım? Mesele budur.”
“DÖNÜŞÜM BÜTÜNCÜL YAKLAŞIMLA ELE ALINMALI”
Mahmut Koçak, Afyonkarahisar’da kentsel dönüşümde tek bir yere odaklanılmaması gerektiğini Mısri Mahallesi gibi İmaret Camii çevresinin de tamamen dikkate alınması gerektiğini belirtti. Koçak şöyle konuştu: “Eğer kentsel dönüşümü bütüncül bir yaklaşımla ele alırsak birçok sebepten dolayı vatandaşın karına olacaktır. Uydukent’te bile görüyoruz 70 metrelik yolda ilerlerken yol 10 metreye daralıyorsa bunun adına kentsel dönüşüm, bunun adına modern kentleşme, bunun adına şehir büyüyor, şehir gelişiyor denilemez. Daha yeni planladığın yerde bile iki araç yan yana ilerleyemeyecek halde olursa bu şehrin trafik sorunu çözülür mü? Çocuklarımıza bile problem üzerine problem bırakmaya devam ederiz. Onun için şehrin tamamını planlayacak adam gibi bir master planını çıkarmamız lazımdır. Birincisi bu planlamadaki yolların düzgünlüğü trafiğin akışı insanlarımızın adam gibi yaşayacağı, parkıyla bahçesiyle, çocuk bahçeleriyle, çocuk yuvalarıyla, camilerimizin adam gibi planlanacağı bir dönüşüm yapılmalıdır.”
“BENİM HAZIRLADIĞIM
DÖNÜŞÜM MODELİ ZOR DEĞİL”
Kentsel dönüşüm anlayışında üçüncü kısımdan söz eden Koçak şunları söyledi: “Bazı muhitler vardır karı fazladır. Bazı muhitler vardır başa baş kurtarır. Bazı muhitler vardır kurtarmaz. Rant düşünmeyip millete hizmeti esas alanların düşüneceği model para, rant kazandığınız o bölgenin karını para kazanamadığınız bölgelerde kullanarak fakiri, fukarayı, yoksulu kredi borcuna düçar etmemektir. Bu zengin havuzundan elde edilen karı fakirdeki yetersiz kalan maliyetleri artırarak bütüncül dememizin sebebi bu. Biz Afyonkarahisarlıyız, tabutun 4 tane kulpu var. Birbirimizin kulpuna girdiğimiz gibi kentsel dönüşümde de şehrimizin ayağa kalkmasında da, gelişmesinde de böyle modelleri getirmemiz lazım. Bu modeli Avrupalılar uyguluyor. Ben bunu sadece Afyonkarahisar seçimleri için değil 2 sene önce bütün Türkiye’ye örnek olsun diye inceledim. İngiltere’yi de inceledim, her yeri de inceledim. Bu model üniversitelerdeki; İTÜ, ODTÜ, Okan Üniversitesi’nde Yıldız Teknik Üniversitesi’nde kentsel dönüşüm ve bu işlerle ilgili Avrupa’ya gidip danışmanlık yapan hocalarla beraber çalışarak hazırladığım bir modeldir. Zor bir model değildir. Hep beraber gecikmeden başlanacak Belediye’den başlanacak, önce belediye bunun bir politikasını ‘Ben vatandaşımla ilgili şöyle düşünüyorum, efendim fakir fukara ile ilgili böyle düşünüyorum.’ demelidir. Belediye kentsel dönüşüm ve arazi yönetimi benim için elzemdir, şehrimizin gelişmesi için elzemdir. Şunları düşünüyorum diye bir vizyon projesi, politikası ortaya koyacak. Arkasından bu politikayı, yönetmelikle bağlayacak. Lafta kalmayacak. Kâğıt üzerinde olacak. Şu ana kadar yaşadığımız sadece Afyonkarahisar’da değil, Türkiye’nin her yerinde yaşadığımız bu. Az olan yerde ne olacak, yine kazanacak çünkü sizi borçlandıracak. Sizden parasını alacak.”
“ANKARA’DA OTURUP DA
AFYONKARAHİSAR’A KİMSE KADER ÇİZEMEZ”
Kentsel dönüşüm sürecinde model arayanlara öneride bulunan Koçak sözlerine şöyle devam etti: “Haydi model arayanlara net bir model söylüyorum. Adam gibi master planı ile yönetmelikleri ile bakın finansı da içinde banka filan hiç konuşmadım dikkat ediyorsanız. Zengin bölgelerin rantından fakir bölgelerin sübvanse edilmesi, desteklenmesi ile adam gibi bu işi ayağa kaldırıp yürütmek bizim elimizde. Ama ben de başkanlarımın söylediğine ve şu ana kadar gelen bir sürü insan da ve sizler de bunu söylüyorsunuz. Ankara’da oturup da Afyonkarahisar’a kimse kader çizemez. Burada bu sessiz evlerde dua edenleri, çaresiz olanları ‘Yarabbi evimi de elimden alacaklarmış ben nereye gideceğim.’ diye dua eden o gariban insanları, Ankara’da o lüks yerlerde oturanlar bilemezler. Onun için buradaki arkadaşların duruma el atması, bizim yöneticilerimizin bütün Valisi ile Belediye Başkanı ile hep beraber bütün siyasi partileri ile bu işi ele alınmalıdır.”
“KENTSEL DÖNÜŞÜM
BİR SİYASİ PARTİNİN MESELESİ DEĞİL”
“Kentsel dönüşüm bir siyasi parti meselesi değil, bu iş bir akıl meselesi, bu iş bir tecrübe meselesi, bu iş bir çevre meselesi, bu iş çalışma, enerji azim meselesi, uyuz adamlarla bu işler çözülmez.” diyen Koçak şu ifadeleri kullandı: “Çalışacağız, çalışmadan olmaz. Taşın altına elimizi sokmadan olmaz. Ankara yollarını aşındırmadan burada proje ekipleri ile gece gündüz 24 saati kendimize ibadet gibi çalışma alanı tespit etmeden bu işler çözülmez. Belediyecilik farklı bir şey, onun için mağdur olmamak için ben buradan Sayın Belediye Başkanımıza, özellikle söylüyorum. Diyorum ki; vakit geç değil, 2 sene geçmiş olabilir, ama bir evvel Afyonkarahisar’ın arazi yönetimi ve kentsel dönüşümle ilgili politikalarını, vatandaşımızın bileceği anlayacağı şekilde hazırlayın ve bu milletle paylaşın. İki yönetmeliği hazırlayın, bu işi adam gibi tutanağa dökün. Üç rezerv alanlarını bütün envanterini Afyonkarahisar’ın çıkarın. Milletin malı nedir? Bunlar hepsi milletin malıdır, bunların tespitlerini yapın. Dört master planını hazırlayın, adam gibi 5 yıl, 10 yıl, 20 yıl Afyonkarahisar’ın master planını hazırlayıp, milletin önüne koyun. Olaya sadece bir mahalledeki dönüşüm gibi bakmayın. Şehirdeki dönüşüm gibi bakın ve bir bütüncül olarak olayı değerlendirin.”
“BANA KALSA ÇOK GÜZEL
BİR KAÇ PROJE İLE GÖRÜŞ ALIRDIM”
Kentsel dönüşüm ve arazi yönetimi meselesine bütüncül bakılmasının önemine değinen Koçak, “Finans modelini de söyledim, bütüncül düşünürseniz birbirini destekleyecek. Rezerv yapıp, konut alanlarını da koyacağınız için bu alanlar içerisinde bunlar birbirlerini destekleyecekler. Buradan nasıl bir model çıkacak, buranın pazar değeri çıktıktan sonra vatandaşa şu denebilir; kardeşim senin şimdiki değerin atıyorum bir lira. Ama ben öyle bir proje koydum ki, bu projeden sonra senin metrekare değerin 2 liraya çıkıyor. Ben bunun üzerinden hesap yapılmasını isterim. Bugünün hesabından değil. Sen buraya şehrin göbeğinde çok güzel projeler yapabilirsin ve bu bir rant projesidir. Bana kalsa ben burayı çok değerlendirecek birkaç tane proje ile hak sahiplerinin görüşlerini alırdım. Çarşılı şehir içerisinde, şöyle bir modelle şu kadar kazanacaksınız. Şu modelle bu kadar kazanacaksınız, projeleri yarıştırırdım. Vatandaş bunlar içerisinde gelir oylamasını yapar şu projeyi yapalım böyle gerçekleştirelim derdi. Bunun da sizinle istişare ederek sizin rızanızla bu projeleri gerçekleştirmek lazım. Onun için bu işler zor değil. Bizim de artık Türkiye olarak, sadece Afyonkarahisar olarak değil bu modellere yönelmemiz ve her defasında vatandaşın mağdur olduğu her defasında arkasında binlerce gözü yaşlı insan bıraktığı projeler olmaktan çıkarmamız lazım.” dedi.
“NEFİS YAPMADAN EL ELE
GÖNÜL GÖNÜLE VERELİM”
“Ben Mahmut Koçak olarak Ankara’da, İstanbul’da da dünyanın her yerinde çevresi eşi dostu bulunan bir insan olarak Ankara’ya havale ettik. Onlar bunu yapacak diye bir şey olamaz.” diyen Koçak sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugünkü zor şartlarda bir de vatandaşın evini altından aldığımızda bunun vebalini ne dünya da ne de ahirette ödeyemezsiniz. Vebal büyük çalışmak, işbirliği yapmak gerekiyor. Nefis meselesi yapmayalım. El ele gönül gönüle verelim. Afyonkarahisarımızı ayağa kaldıralım. Bu meseleler siyaset meselesi de değildir. Bu meseleler ilim irfan meselesi, çalışma, görgü meselesidir. Hep beraber şu meseleyi milletin rızasını kazanarak, dualarını alarak çözmelerini talep ederek yanlarında olduğumuzu da ifade ediyorum.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi
YASAL UYARI
Kocatepe Gazetesi’ne ait haberlerin alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır. Haberlerin belirli bir kısmını alarak yada başlığını değiştirerek veyahut alt üst edilerek de (gazeteci tabiri ile takla attırıp) alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde de yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır.