'Ankara'daki bürokratlar sahaya inmeli' – Kocatepe Gazetesi
Avşar Gıda Tarım Hayvancılık Şirketi Sahibi İşadamı Afyonkarahisar Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Raşit Tabak, piyasanın durumunu ve sektörel sıkıntıları Kocatepe Gazetesi muhabirine değerlendirdi.Burcu Aydın: Ekonomik gidişata piyasanın durumuna yönelik değerlendirmeniz nedir?Raşit Tabak: Hayvancılarla süt üreticileriyle bir araya geldiğimizde özellikle süt üreticilerimiz mahzun. Çünkü ürettikleri sütün değerini alamıyorlar. Gerçekten geçmişteki kadar mutluluğa eremiyorlar. Bu bakımdan [&hellip]
Avşar Gıda Tarım Hayvancılık Şirketi Sahibi İşadamı Afyonkarahisar Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Raşit Tabak, piyasanın durumunu ve sektörel sıkıntıları Kocatepe Gazetesi muhabirine değerlendirdi.
Burcu Aydın: Ekonomik gidişata piyasanın durumuna yönelik değerlendirmeniz nedir?
Raşit Tabak: Hayvancılarla süt üreticileriyle bir araya geldiğimizde özellikle süt üreticilerimiz mahzun. Çünkü ürettikleri sütün değerini alamıyorlar. Gerçekten geçmişteki kadar mutluluğa eremiyorlar. Bu bakımdan şunu söylemek gerekirse hangi dalda olursa olsun ister sanayide ister tarımda ister hayvancılıkta olsun üretimin değeri kalmadı.
Burcu Aydın: Üretimin değeri neden kalmadı?
Raşit Tabak: Şu anda üreticinin üretmiş olduğu herhangi bir mal, pazara, piyasaya, tüketim noktasına ulaştığında değer kazanamıyor. Bunun esas sebebi geçmişte üretimin horlanmasından ileri geliyor. Türkiye’de finans kaynaklarının tamamen ranta, binalara, inşaata bunun gibi yatırımlara yönlendirilmesinden ileri geliyor. Geçmişte olduğu gibi tarıma, hayvancılığa teşviklerin verilmeyip geciktirildiği liyakatli şekilde girdilerdeki oranların düzenlenmediği, hayvancılık ve tarım girdilerinin durmadan enflasyon karşısında yükselmesine rağmen hayvancı ve tarımcının satmış olduğu ürün fiyatlarının sabit kalması ve aradaki kumpasın daralmasıyla karlılık yitirilmiştir.
Burcu Aydın: Başkaca faktörler var mı?
Raşit Tabak: İnsanlarımızın tarlayı terk etmesi, üretim mekanizmalarını bırakmasıyla ülkede gerçekten büyük bir istihdam ve üretim sıkıntısı doğdu. Tabiatıyla şu anda üretime devam eden insanlarda bu sözünü ettiğim bu sebeplerden dolayı mutsuzlar. Devletimizin ve yetkililerin bu işe bir an önce çözüm bulabilmeleri için kırsal kesimde yaşayan, üretim yapan gerek tarım gerekse hayvancılık sektöründe ülkeye katma değer üreten insanlara desteklerini yeniden gözden geçirip daha tatmin edici, onları mutlu edecek noktalara taşıması lazımdır.
Burcu Aydın: Çözüm öneriniz nedir?
Raşit Tabak: Bir defa kesinlikle şunu açıkça belirtmekte fayda var. Ankara’daki bürokrat arkadaşlarımızın araziye, sahaya inip yapılıp edileni bir defa matematiksel olarak hesaplamakta gecikmemeleri lazımdır. Bir sütçünün süt üretmesi için en az 500 ile 600 litre su lazım. Üretici bunu nereden ve nasıl temin edecek? Bunu temin ederken ne kadar gider sarf edecek? Tüm bunları işin başında hesaplanması gereklidir. Arkasından süte girecek neler var? Yem var, ilaç var, katkı maddeleri var, hayvancılıkta kullanılan diğer girdiler var. Bunların gerçek bir şekilde hesaplanıp sütün bir litresinin üretim esnasında ki giderlerin reel, günlük şekilde hesaplanması lazımdır. Sonrasında yaşam hakkı dediğimiz çiftçinin hakkının devlet tarafından verilmesi, hedeflenmesi lazımdır. Aksi halde kaos devam edip gider. Çiftçi ve tarım sektöründe ki üreticiler ağlar.
Burcu Aydın: Sorun çözülmezse ortaya ne çıkar?
Raşit Tabak: Çiftçi işini terk ederek büyük şehirlere göç etmek zorunda kalır. Anadolumuzun mümbit toprakları maalesef işlenmez hale gelir. Zaten bu Tarım Bakanlığının istatistiklerinde de var. Tarımsal alanda faaliyet yapan işletmeler git gide azalıyor. Tarım ve sulu alanda terk çoğalmaktadır. Bunu önlemek için mutlak surette vatandaşı tarım alanlarına, köylerine, kentlerine yeniden bağlamak lazım. Bu da ancak orada rantı temin edecek, gelir temin edecek bir mekanizmanın geliştirilmesiyle olur. Bu da mutlak surette dediğim gibi hesapla kitapla olur. Bürokratlarımızın sahaya inmeleri lazımdır. Vatandaşın dertlerinin dinlenip sektörün insanlarına ucuz krediler bulunup, girdilerin ucuzlatılması lazım. Çiftçinin en büyük girdisi mazottur. Yıllardır çiftçi lüks aracın aldığı mazotla denk olan fiyatta mazot alıyor. Buna kesin bir çözüm bulunamadı. Daha alış noktasında mazot ucuz temin edilmelidir.
>> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı