• Haberler
  • Genel
  • Ankara-İzmir Otoyolu'nun dezavantajları neler? – Kocatepe Gazetesi

Ankara-İzmir Otoyolu'nun dezavantajları neler? – Kocatepe Gazetesi

Ankara-İzmir Otoyolu'nun, nereden ve nasıl geçeceği tartışılırken Türkiye Kamu-Sen'in 2007'de hazırladığı 'Yapımı Planlanan Yeni Ankara-İzmir Otoyolu'nun Dezavantajları' başlıklı raporda çarpıcı ayrıntılara yer verildiği ortaya çıktı. Raporda projenin 2007 yılında Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın hedefleri arasında zikredildiği projenin Murat Dağı üzerinden uygulanacağı belirtildi Kamuoyunda Ankara-İzmir Otoyolu'nun nereden geçeceği tartışmalara yol açtı. Hükümet yetkilileri tarafından Otoyol'un Afyonkarahisar'a [&hellip]

Ankara-İzmir Otoyolu’nun dezavantajları neler?

Ankara-İzmir Otoyolu’nun, nereden ve nasıl geçeceği tartışılırken Türkiye Kamu-Sen’in 2007’de hazırladığı “Yapımı Planlanan Yeni Ankara-İzmir Otoyolu’nun Dezavantajları” başlıklı raporda çarpıcı ayrıntılara yer verildiği ortaya çıktı. Raporda projenin 2007 yılında Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’nın hedefleri arasında zikredildiği; projenin Murat Dağı üzerinden uygulanacağı belirtildi

Kamuoyunda Ankara-İzmir Otoyolu’nun nereden geçeceği tartışmalara yol açtı. Hükümet yetkilileri tarafından Otoyol’un Afyonkarahisar’a yakın bir yerden geçeceği savunulurken, proje başvuru dosyasına göre Otoyol’un Afyonkarahisar’a yaklaşık 60 kilometre uzağından gideceği belirtiliyor.
“DEVLET ZARARA UĞRAYACAK” İDDİASI
Türkiye Kamu-Sen İl Temsilciliği’nin 2007’de hazırladığı “Yapımı Planlanan Yeni Ankara-İzmir Otoyolu’nun Dezavantajları” başlıklı raporda ise Otoyol’un devleti zarara uğratacağı savunulmuştu. Rapordaki haritada Ankara-İzmir Otoyolu’nun Murat Dağı’ndan geçeceği belirtilmişti. 1800 rakımlı Murat Dağı’nın mevcut Ankara-İzmir Karayolu’ndaki 1400 rakımlı Köroğlu Beli’nden daha yüksek bir konumda olduğu hatırlatılarak soğuk iklim koşullarının otoyolda zorluklar yaşanacağına dikkat çekiliyor. >> Mustafa ERTÜRK’ün haberi

MALİYET ARTACAK,
AĞAÇLAR KESİLECEK
Projenin, 2007 yılında Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’nın hedefleri arasına girdiği belirtilen raporda şu vurgular yapıldı:
-“Yapımı planlanan yeni otoyolun güzergahı dağlık arazilerden geçmektedir, Özellikle Uşak-Kütahya arası başta olmak üzere Kütahya-Beylikova arası dağlık ve engebeli alanlardan geçmektedir. Bunun da maliyeti en az 4-5 kat artıracağı kanaatindeyiz.”
-“Yapımı planlanan yeni otoyolun güzergahı dağlık alanlardaki ormanlık sahalardan geçeceğinden, bu sahada bulunan yüzbinlerce, hatta milyonlarca ağacın kesilmesine neden olacaktır.”
-“Yapılması planlanan yeni otoyol dağlık arazilerden geçmesi sebebiyle, sulu zeminler otoyolun hem maliyetini artıracak hem de dayanımı düşecektir. Dağ yamaçlarında kesme işlemleri yapılacağı için sürekli heyelan meydana gelecektir. Yüksek rakımlardan geçeceği için yoğun kar yağışına maruz kalacak ve sürekli kar mücadelesi gerektirecektir.”
-“Yapımı planlanan yeni otoyolun bağlantı yolları ile birlikte 549 kilometre olduğu belirtilmektedir. Ancak Ankara ve İzmir bağlantıları halen şehrin 10 kilometre ile 20 kilometre dışından yapılmaktadır. Mevcut Ankara-İzmir Karayolu 579 kilometre olup bu mesafe şehir merkezleri arası mesafedir. Mesafede bir avantajın olmadığı ve Ankara-İzmir arasındaki uzaklıkta bir azalma ve kısalma olmadığı görülmektedir. Mevcut karayolu güzergâhında iyileştirme yapılarak paralelinde devam ederek yapılacak bir otoyolun uzaklığının 500 kilometreye kadar hatta 500 kilometrenin de altına düşeceği görülecektir.”

Bakmadan Geçme