• Haberler
  • Genel
  • 'Ankara-İzmir Otoyolu'nda istediğimizi alamadık' – Kocatepe Gazetesi

'Ankara-İzmir Otoyolu'nda istediğimizi alamadık' – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan 'Ocak 2015 Ekonomik Görünüm' başlıklı raporda Ankara-İzmir Otoyolu projesi masaya yatırıldı. Raporda, otoyol projesinin Çevresel Etki Raporu Başvuru Dosyası'ndaki hâli ile Afyonkarahisar'a yararlı olmayacağı belirtildi Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, 'Afyonkarahisar Ocak-2015 Ekonomik Görünüm' başlıklı bir rapor hazırladı. Afyonkarahisar'daki finansal tablonun gözler önüne serildiği raporda, yapılması planlanan Ankara-İzmir [&hellip]

“Ankara-İzmir Otoyolu’nda istediğimizi alamadık”

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan “Ocak 2015 Ekonomik Görünüm” başlıklı raporda Ankara-İzmir Otoyolu projesi masaya yatırıldı. Raporda, otoyol projesinin Çevresel Etki Raporu Başvuru Dosyası’ndaki hâli ile Afyonkarahisar’a yararlı olmayacağı belirtildi

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, “Afyonkarahisar Ocak-2015 Ekonomik Görünüm” başlıklı bir rapor hazırladı. Afyonkarahisar’daki finansal tablonun gözler önüne serildiği raporda, yapılması planlanan Ankara-İzmir Otoyolu’na da geniş bir yer ayrıldı. Mevcut projenin Afyonkarahisar’a yararlı olmayacağı belirtilen raporda projenin, çevre illerin baskısı neticesinde değiştirildiği vurgulandı.
OTOYOL,
ÖNCE AFYON’DAN GEÇİYORDU
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın raporunda şu ifadelere yer verildi:
“Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu projesi olan Trans-European North-South Motorway projesi (TEM) kapsamında yapılan ilk çalışmalarda Ankara-İzmir Otoyolu’nun ilimiz merkezinden geçtiği açıkça görülmekteydi. Ancak diğer illerden gelen baskılar karşısında gelişen tavır sonucunda ilimiz merkezinden değil il sınırlarından geçecek şekilde revize edildiği görülmektedir.”
ŞEHİR VE ÜLKE
MENFAATİ GÖZETİLSİN
Afyonkarahisar vilayetinin “Bizim olsun, başka yerde olmasın” yaklaşımını benimsemediği, ancak şehir ve ülke menfaatlerinin de korunma gerektiği vurgulanan raporda “6 Haziran 2010 tarihinde dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın Kütahya’da verdiği demeçten de çok net anlaşıldığı üzere her iki şehre de eşit davranalım mantığı ile bu değişiklik yapılmıştır. Bu anlayışla yapılan önceki örneklerin sonucu ortadadır. Otoyol yatırımının da bu yolda ilerleme ihtimali olduğunu üzülerek izliyoruz. Elbette burada bizim olsun, onların olmasın gibi bir mantık yürütmek yanlıştır. Sonuçta her şeyden önce ülke menfaati gözetilmelidir. Ama ekonomik ve bilimsel yaklaşımdan da asla vazgeçilmemelidir. Her ilin kendi gelişimine uygun çözümler geliştirilmelidir” denildi.
MEVCUT PROJENİN SAKINCALARI VAR
Ankara-İzmir Otoyolu projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme Başvuru Dosyası’nın incelenmesi hâlinde bazı sakıncaların görüleceği vurgulanan raporda, mevcut projeyle Frig Vadisi’nin ve Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı’nın ikiye bölündüğü, engebeli arazi yapısıyla otoyol yapımının zorlaşacağı, ormanlık bölgelerin zarar görebileceği belirtiliyor. ATSO’nun raporunda mevcut projenin Yüksek Hızlı Tren güzergâhı ile çakıştığı, Ankara-İzmir arasındaki mesafenin de yalnızca 43 kilometre kısaldığı belirtiliyor. Raporda dikkat çeken bir başka ayrıntı da Bölgesel Gelişme Ulusal Strateji belgesi ile ilgili. Ankara-İzmir Otoyolu projesinin Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan Bölgesel Gelişme Ulusal Strateji belgesiyle örtüşmediği vurgulanıyor. >> Murat ARISOY’un haberi

OTOYOLLARIN NASIL KATKISI VAR?

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın “Afyonkarahisar Ocak-2015 Ekonomik Görünüm” isimli raporunda otoyolların bölgesel gelişmeye katkısı olup olmadığı sorusunun da yanıtı veriliyor. Rapordaki ifadeler şöyle:
“Ankara-İzmir Otoyolu projesinde ilimiz istediğini alamamış ve bugünkü tablo ortaya çıkmıştır. Öte yandan bunun bir kayıp olmadığını sesli dile getirenler de görülmektedir. 1997 sonrası en büyük 1000 sanayi kuruluşu sayısında İstanbul 105, İzmir 37 kayıp verirken, bu kayıplar o dönemde yeni yapılan otoyolların çevresindeki Anadolu illerine kaymış, buralarda sanayi kuruluşları sayısında büyük artışlar olmuştur. Büyük şehirlerdeki lojistik sıkıntılardan kurtulmak isteyen kuruluşlar, otoyollar sayesinde lojistik imkânları artan bölgeleri tercih etmektedirler. İlimizin kalkınmasının temel taşları olan turizm, mermer ve yumurta sektörlerinin gelişimi tamamen lojistik olanakların iyi olmasına bağımlıdır. Afyon’daki bir termal otele Ankara’dan bir saatte veya İzmir’den iki saatte ulaşma olanağı turizmimize nasıl bir hareket katardı? İlimizin mermeri, yumurtası Afyon’dan çıktıktan iki saat sonra İzmir Limanı’nda olsa, ilimize nasıl bir katkı sağlardı?”

Bakmadan Geçme