Ankara-İzmir Otoyolu sadece İhsaniye'den geçiyor
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından '2023 Hedefleri' arasında gösterilen Ankara-İzmir Otoyolu projesinin uygulanması için son aşamaya geçildi. Daha önce Çevresel Etki Değerlendirme Raporu yayınlanan ve bu projeden etkilenecek alanlarda ÇED Toplantısı yapılan Ankara-İzmir Otoyolu'nun Nihai Çevresel Etki Değerlendirme Raporu da yayınlandı. 1500 sayfalık raporda güzergahın ayrıntıları, kurum görüşleri, ekonomik özellikler, proje güzergahındaki afet riskinin yanı sıra [&hellip]
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından “2023 Hedefleri” arasında gösterilen Ankara-İzmir Otoyolu projesinin uygulanması için son aşamaya geçildi. Daha önce Çevresel Etki Değerlendirme Raporu yayınlanan ve bu projeden etkilenecek alanlarda ÇED Toplantısı yapılan Ankara-İzmir Otoyolu’nun Nihai Çevresel Etki Değerlendirme Raporu da yayınlandı. 1500 sayfalık raporda güzergahın ayrıntıları, kurum görüşleri, ekonomik özellikler, proje güzergahındaki afet riskinin yanı sıra haritalar da yer aldı.
501 KİLOMETRE OLACAK
Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğunda sürdürülecek çalışmalarda Ankara-İzmir Otoyolu’nun Ankara’nın Etimesgut, Çifteler, Han ve Seyitgazi ilçeleri, Afyonkarahisar’ın İhsaniye, Kütahya’nın merkez, Altıntaş ve Dumlupınar ilçeleri, Uşak’ın Banaz, merkez, Eşme ilçeleri, Manisa’nın Salihli, Gölmarmara, Ahmetli ve Turgutlu ilçelerinden geçeceği belirtildi. Otoyol güzergahı 501 kilometre uzunluğunda olacak.
İHSANİYE’YE KAVŞAK
Proje çerçevesinde 239 Altgeçit, 106 Üstgeçit, 38 Köprü, 43 Viyadük, 12 Tünel, 16 Kavşak Bağlantısı, 23 Hizmet Tesisi, 8 Bakım İşletme Merkezi, 10 Tünel İşletme Merkezi yapılması öngörülüyor. Ankara-Dumlupınar Kesimi ve Dumlupınar-Manisa Kesimi olarak 2’ye ayrılan projede, İhsaniye ve Döğer için kavşak bağlantısı sağlanacağı belirtildi.
BELEDİYE’DEN OLUMSUZ GÖRÜŞ
Nihai ÇED Raporu’nda, Ankara-İzmir arasındaki inşası süren Yüksek Hızlı Tren güzergahı ile etkileşim hâlinde çizilen Ankara-İzmir Otoyolu Projesi’nin mevcut hâline Afyonkarahisar Belediyesi’nin itiraz ettiği belirtildi. Afyonkarahisar Belediyesi’nin itirazı kısmında “Otoyol güzergahı merkeze 50 kilometre uzaklıkta olduğu için kullanım açısından rantabl olmadığı; ilden geçen yıllık ortalama araçsayısının azalacağı ve dolayısıyla ilin ekonomisini olumsuz etkileyeceği, yapay eşik niteliğinde olduğu ve ilin gelişim aksını olumsuz yönde etkileyeceği gerekçesiyle olumsuz görüş verildi” ifadeleri kullanıldı.
KARAYOLLARI’NIN İDDİASI
Afyonkarahisar Belediyesi’nin itirazına karşılık Karayolları Genel Müdürlüğü ise şu görüşü savundu:
“Ankara-İzmir Otoyolutasarımında, ayrım otoyollar dadüşünüldüğünden,Afyonkarahisar ve çevresi, (Ankara-İzmir) Ayr.-Afyonkarahisar-Antalya-Alanya Otoyolu ile tamamen ülke otoyol ulaşım ağının içerisinde yer almaktadır. 2023 ve 2035 hedef otoyolları işletmeye açılığında Afyonkarahisar karayolu ulaşımı açısından daha kolay bir şekilde ulaşılabilir bir il konumunda olacak ve ekonomik olarak fayda sağlayabilecektir.”
ZAFER’E DOĞRUDAN GEÇİŞ YOK
Kütahya’nın Altıntaş Belediyesi’nin “Altıntaş-Dumlupınar Karayolu’na (Altıntaş Zafer Havalimanına geçişlerin) proje dahilinde değerlendirilmesi” talebine ise Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından şu cevap verildi:
“Proje kapsamında Km:244+800 civarında Afyonkarahisar-Kütahya Kavşağıve Km:268+300 civarında Dumlupınar Kavşağıtasarlanmıştır. Yaklaşık 17 kilometre olup, Zafer Havalimanı ile Altıntaş İlçesi’nin Ankara-İzmir Otoyolu’nun doğu yönündeki bağlantısı için tasarlanmıştır. Dumlupınar Kavşağı ise Altıntaş ve Zafer Havalimanı ile Ankara-İzmir Otoyolu’nun batıyönü bağlantısı sağlanmaktadır.” >> Murat ARISOY’un Özel Haberi
1876’DA 9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
Ankara-İzmir Otoyolu Projesi Nihai Çevresel Etki Değerlendirme Raporu’nda, güzergahın depremselliği de ortaya kondu. Raporda Afyonkarahisar ile ilgili şu bilgiler yer aldı:
“Tarihi dönemlerden günümüze kadar Afyonkarahisar ve ilçelerinde çok sayıda yıkıcı deprem meydana gelmiş olup, bunlardan son 20 yıl içinde meydana gelen en önemli depremler 01.10.1995 Dinar depremi (6.1), 15.12.2000 (6.0) ve 03.02.2002 (6.5) Sultandağı depremleri ile yine 03.02.2002 tarihinde meydana gelen Çay depremidir (6.0). ASFS’nin güneydoğu ve kuzeybatı bölümlerin de depreme neden olan deformasyon enerjileri yukarıda verilen depremlerle büyük oranda boşalmıştır. Ancak ASFS üzerinde güneydoğuda Çobanlar ilçesi ile kuzeybatıda Çukurören arasında kalan yaklaşık 113 km uzunluğundaki bölümde en son yıkıcı deprem 1876 yılında meydana gelmiş olup, bu depremin büyüklüğü resmi kaynaklarda 9.0 olarak verilmiştir.”
GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALI
Otoyol Projesi hakkında Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün de görüşü soruldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün bu konudaki görüşü şöyle:
“İlimiz sınırları içerisinde bulunan toplam 413,84 hektar alanın Ankara-İzmir Otoyolu yapımı amacıyla tarım dışı kullanım izni talep edilmiş olup, 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun 13’üncü maddesi kapsamında Bakanlık görüşümüzün bildirilmesi istenmiştir. Söz konusu 413,84 ha. Alanın Ankara-İzmir Otoyolu yapımı amacıyla Afyonkarahisar İl Toprak Koruma Kurulu’nun 7 Ekim 2015 tarih ve 132 no’lu kararı ile uygun görülmüştür. 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun 13’üncü maddesi (e) bendi kapsamında Ankara-İzmir Otoyolu yapımı amacıyla talep edilen 413,84 hektar tarım arazisinin çevredeki tarım alanlarına ve tarımsal üretime zarar vermeyecek tedbirlerin alınması şartıyla tarım dışı amaçla kullanılması uygun görülmüştür.”