Anız yakmak zararlı ve yasak

İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, anız yakılmasının toprağa zarar verdiğini belirtti. Bu durumun aynı zamanda suç olarak da yorumlanabileceğini kaydeden Erdurmuş, duyarlı olunmasını istedi İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, çiftçileri anız yakılmaması için uyardı. Erdurmuş, 'Çiftçilerimiz hububat hasadı sonrası hemen başka bir ürün ekebilmek, anız saplarının mib-zerin ekici ayaklarını tıkamasını önlemek, anızın çok kolay, çabuk [&hellip]

Anız yakmak zararlı ve yasak

İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, anız yakılmasının toprağa zarar verdiğini belirtti. Bu durumun aynı zamanda suç olarak da yorumlanabileceğini kaydeden Erdurmuş, duyarlı olunmasını istedi

İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, çiftçileri anız yakılmaması için uyardı. Erdurmuş, “Çiftçilerimiz hububat hasadı sonrası hemen başka bir ürün ekebilmek, anız saplarının mib-zerin ekici ayaklarını tıkamasını önlemek, anızın çok kolay, çabuk ve masrafsız bir şekilde yok edilmesini sağlamak gibi gerekçelerle anızları yakmaktadırlar. Bunun dışında çiftçilerimiz anız yakmanın yabancı ot mücadelesine faydalı olduğu ve yanan anız sapı küllerinin gübre yerine geçtiği gibi asılsız bilgilere inanmaktadırlar. Oysa modern tarım tekniğinde anız yakmak son derece yanlış olup, yakma sonucu meydana gelen zararları telafi ekmek mümkün değildir” dedi.
Organik maddeler yok oluyor
Anız yakılmasının zararlarının görüldüğünü aktaran Erdurmuş, “ Topraktaki mevcut bitkiler için mutlak gerekli olan organik madde yok edilmektedir. Sap ve anızın yakılması ile bitkilerin büyümesini teşvik eden karbon ve azot kaybı artmaktadır. Toprakta yüzeye yakın kısımda bulunan yararlı mikroorganizmalar yok olmaktadır. Anız yakılmasını takip eden yıllarda hububatta kök çürüklüğü hastalığı artmaktadır. Toprak, su ve rüzgâr erozyo-nuna daha hassas bir duruma gelmektedir. Yangının, çevresindeki orman, meyve ağaçları, çalı, yerleşim yerlerini ve toprak üstü canlılarına zarar vermesi sonucu büyük zararlar oluşmakta aynı zamanda çevre ve hava kirliliğine yol açmaktadır. Anız yangını sonucu telefon ve elektrik direkleri ile enerji nakil hatları zarar görmekte demir ve kara yolu ulaşımı tehlikeye düşmektedir. Yanan anızın, hem toprak üstü canlılarına hem de anız artıkları ile beslenen yaban hayvanlarına zarar vermesi sonucu doğal denge bozulmaktadır. Yanan anız, toprak yüzeyinde belli bir derinlikteki verimli katmanın kaybedilmesine neden olmaktadır. Anızların yakılması sonucunda çok uzun yıllarda oluşmuş toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulmaktadır” ifadelerini kullandı.
Bir dizi öneri
Anız yangınlarının önlenmesi için yapılacakları da sıralayan Erdurmuş, şöyle devam etti:
“Biçerdöverle hasattan sonra tarlada kalan saplar sap parçalama makinesi ile parçalanıp, parçalanmış saplar tırmıklarla toplanmalıdır. Biçerdöverle hububat hasadı, toprak yüzeyine yakın yapılmalıdır böylece kalan sap miktarı az olacağı için çürümesi ve mikroorganizmalar tarafından parçalanması daha kolay olmaktadır. Anızların daha çabuk parçalanıp organik maddeye dönüşmesini sağlamak amacı ile toprağa, kalan sapın yüzde 1’i kadar ‘Azot dengeleme gübresi’ verilmelidir. Yabancı ot ve haşereleri yok ekmek için anızların yakılması yerine ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Anız parçalama makinesi ile anız parçalandıktan sonra ekim makinesi ile ekim yapılırken sapların ekim makinesi ekici ayaklarını tıkamaması için diskli ayaklar yerine toprağı yararak çalışan balta ayaklı ekim makineleri kullanılmalıdır.”
Cezai işlem yapılıyor
Anız yakma fiilinin Mahalli Çevre Kurulu kararıyla yasaklandığını hatırlatan İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, “Anız yakmak Mahalli Çevre Kurulu kararınca yasaklanmıştır. Yasaklara uymayarak anız yakanlar hakkında 2872 Sayılı Çevre Kanunu, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu ve Türk Ceza Kanununun 526. maddesi uyarınca cezai işlem yapılmaktadır. Çiftçilerimiz geçim kaynakları olan topraklarına kendi elleri ile zarar vermemeleri ve kanunlar önünde suçlu duruma düşmemek için anızları yakmamaları gereklidir” diye konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme