Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ANITLAR VE ANLAMLARI

1-Büyük Utku Anıtı Utku (Zafer) anıtı şehrimiz Afyonkarahisar’ın Yunan işgalinden kurtuluşu ve Büyük Taarruz anısına dikilen bir zafer anıtıdır.
Avusturya’lı ünlü heykeltıraş Heinrich Krippel tarafından 1934-1936 yılları arasında Viyana’da yapılmıştır. 24 Mart 1936 yılında dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından açılmıştır. Ünlü Heykeltraş Ankara–Ulus, Samsun ve İstanbul-Sarayburnu Atatürk heykellerini yapmıştır. Heykel bronzdan yapılmıştır.
Kaidesi ise andezit taşıyla kaplanmıştır. Kaide 2,5m heykelin yüksekliği 4m’dir. Kaidenin arka yüzünde “Afyon Şehri düşman orduları tarafından ilk defa 28 Mart 1921’de ikinci defa 18 Temmuz 1921’de işgal edilmiştir. 27 Ağustos 1922 yılında kurtarılmıştır. Bu anıt Milli Orduya ve Milli Kahraman Atatürk’e Afyonluların şükran hatırası olarak dikilmiştir.” yazısı vardır. Kaidenin dört cephesinde bronz kabartmalar vardır.
Ön cephe: Atatürk Portresi
Arka Cephe: Savaş Kompozisyonu
Sol yan Cephe: Atatürk, İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak taarruz plânı yaparken.
Sağ yan Cephe: Afyon Halkının Türk Bayrağını öperek orduya şükranlarını sunuşu.
Anıtın kaidesinin üzerinde iki erkek figürü vardır. Bu iki figür bir kayanın üzerinde betimlenmiştir. Her iki figür çıplaktır. Ayaktaki figür düşmana hücum etmekte olan Türk Milletini simgelemektedir. Onun ayaklarının dibinde yerde yatan figür ise düşmanları temsil etmektedir. Atatürk 20 Kasım 1937 yılında Utku Anıtı’nı ziyaret etmiştir. Ben de elli yıldır önünden geçtiğim Utku Anıtı’yla gurur duyuyorum. Not: Figür (Resim, şekil)
2-Taksim Cumhuriyet Anıtı:
Cumhuriyet’in ilk yıllarından beri Taksim’in simgesi haline gelmiş Taksim Cumhuriyet Anıtı 9 Ağustos 1928 yılında açılmıştır. Anıtta Atatürk, İnönü ve Fevzi Çakmak’tan başka 2 Rus General Frunze ve Voroşilav vardır. Bunlardan başka Türkiye’nin ilk kadın heykeltıraşı Sabiha Ziya Hanım vardır. Bu anıttaki heykelleri yapan İtalyan Heykeltıraş Pietro Canonica da bu heykeller arasında yerini almış olarak görüyoruz. Anıtın bağımsızlığı simgelemek için bayrak açmış askerlerin bulunduğu iki tarafında bulunan iki kadın yüzün biri peçeli (Cumhuriyet öncesi kadın) diğeri peçesizdir. (Cumhuriyet dönemi kadını simgeler) bu iki kadın yüzü aynı kişiye Türkiye’nin ilk kadın Heykeltıraşı Sabiha Ziya Bengütaş Hanım’a aittir.
Cumhuriyet Anıtı 2.5 yılda tamamlanmıştır. 4 yüzlü anıtın 2 yüzüne fazlaca figür yerleştirilmiştir. 11 metrelik anıt 2 taç kapı şeklinde yapılmıştır. Bu iki kemerli kapıdan birinde savaş diğerinde zafer işlenmiştir. Birinci kapıdan baktığımızda Kurtuluş Savaşı’nı görüyoruz. Başında kalpağıyla Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, topçu ve süvari askerlerden başka çocuğuyla bir kadın heykeli cephede savaşan Türk Kadını’nı temsil eder. İkinci kapıdan baktığımızda zaferi görüyoruz. Artık Cumhuriyet kurulmuş sağında İnönü, solunda Fevzi Çakmak, arkalarında Türk halkı bulunmaktadır. Bunca figürün arasında Bolşevik devriminin iki önemli Rus Generali’nin anıtta bulunma nedenleri şöyledir:
Rus Generali’nden Frunze Kurtuluş Savaşı yıllarında Türkiye’yi karış karış gezmiş ve Rusya’nın Türkiye’nin yanında olduğunu göstermeye çalışmıştır. Frunze, Mustafa Kemal’le yakın ilişki kurdu. Sakarya Cephesi’ni gezdi.
2. General Voroşilov ise Kurtuluş Savaşı sırasında askeri bilgisi ile savaşın taktik ve stratejisine katkıda bulunmak amacıyla Ankara’ya gönderildi.
Sovyetlerin o günlerde yaptığı yardımları unutmayan Atatürk, bir jest olarak bu iki generalin heykelinin de anıtta yer almasını istedi. Anıtın ellerinde bayraklar tutan askerlerin olduğu, yan yüzlerinde mermer havuzlar var, fakat muslukları yok. Arka tarafta nasıl olsa Taksim Maksemi (Suyun Taksim Edildiği Yer) var diye düşünülmüş olmalı.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER