• Haberler
  • Genel
  • Anıtkaya'da şehitlerimiz rahmetle anıldı – Kocatepe Gazetesi

Anıtkaya'da şehitlerimiz rahmetle anıldı – Kocatepe Gazetesi

Anıtkaya (Eğret) anıtında düzenlenen törende 5. Süvari Kolordusu’nun mensupları ve tüm şehitlerimiz rahmetle anıldı İkmal Üsteğmen İbrahim Çınarer, Kurtuluş Savaşı'nda eşsiz kahramanlıklar gösteren 5. Süvari Kolordusu’nun bölgede cereyan eden muharebelerde verilen şehitlerin anılması için toplanıldığını söyledi BİNBAŞI GALİP DE ŞEHİT DÜŞTÜ Anıtkaya Şehitliği'ndeki tören saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşımızın okunup ay yıldızlı Türk [&hellip]

Anıtkaya’da şehitlerimiz rahmetle anıldı

Anıtkaya (Eğret) anıtında düzenlenen törende 5. Süvari Kolordusu’nun mensupları ve tüm şehitlerimiz rahmetle anıldı

İkmal Üsteğmen İbrahim Çınarer, Kurtuluş Savaşı’nda eşsiz kahramanlıklar gösteren 5. Süvari Kolordusu’nun bölgede cereyan eden muharebelerde verilen şehitlerin anılması için toplanıldığını söyledi
BİNBAŞI GALİP DE ŞEHİT DÜŞTÜ
Anıtkaya Şehitliği’ndeki tören saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşımızın okunup ay yıldızlı Türk Bayrağı göndere çekilmesi ile başladı. İkmal Üsteğmen İbrahim Çınarer günün anlam ve önemine yönelik bir konuşma yaptı. Çınarer, büyük taarruz harekâtı içerisinde 5. Süvari Kolordusu’nun başlangıçtaki görevinin 25-26 Ağustos 1922 gecesinde Ahır Dağlarını tutup, Sincanlı ovasına ilerleyip düşmanın geri bölge ile irtibatını keserek, Balmahmut-Dumlupınar arasındaki demiryolunu tahrip ettikten sonra Döğer bölgesindeki Yunan ihtiyatlarıyla Uşak’ta bulunan birliklerine karşı keşif ve emniyet görevi yapmak olduğunu kaydetti. Üsteğmen Çınarer; “52. Süvari Kolordusu 26 Ağustos 1922 Cumartesi günü Ahır Dağlarını aşarak düşman gerisine sarkmıştır. Eskişehir-Afyon demiryolunun tahribi görevini alan kolordunun 2. Süvari tümeni gece karanlığından istifade ederek görev yerine intikal etmiştir. 2. Süvari tümeninin 13. Süvari Alayı’nın, Anıtkaya şosesine geldiğinde yürüyüş halindeki 1. Yunan Kolordusuna bağlı bazı birlikler ile Yedek Subay Eğitim Merkezi öğrencilerine baskın şeklinde taarruz etmiştir. Baskın sonucunda neye uğradığını şaşıran Yunanlılar yüz ölü bırakarak dağıldılar. Bu saldırıdan 5’i subay olmak üzere 30 esir alınmış, düşman araçları tahrip edilmiştir. Yunan kuvvetlerine yardım etmek için Yenice’de bulunan 9. Yunan tümeni kuvvetli bir topçu desteğini arkasına alarak 13. Süvari Alayına karşı taarruza geçmiştir. Bu bölgede yapılan şiddetli muharebeler neticesinde 13. Süvari Alayı Yunan kuvvetlerine ağır kayıplar verdirmiştir. 13. Süvari Alayı’ndan 17 subay ve 176 er şehit olmuş, 2 subay ve 32 er yaralanmıştır. Şehitler arasında 13. Süvari Alay Komutanı Binbaşı Galip de vardır.”dedi.
ANIT ŞEHİTLERİN ANISINA DİKİLDİ
13. Süvari Alayı’nın gerçekleştirdiği taarruz sonucunda Yunan birliklerine zaman kaybettirdiğini söyleyen İkmal Üsteğmen İbrahin Çınarer, büyük taarruza katılacak Türk birliklerinin toplanması için gerekli zamanı kazandırarak Türk Ordusu zaferlerine bir yenisinin daha eklendiğini vurguladı. Anıtkaya (Eğret) beldesindeki anıtın kahraman şehitlerimizin anısına dikildiğini ifade eden Üsteğmen Çınarer şunları söyledi: “Bu anıt kendilerine ‘Türk Milletini Sonsuza Kadar Yaşatma’ görevi verilen kahraman şehitlerimizin anısına dikilmiştir. Anıta bakıldığında vatan yolunda şehit olanların canlarını Yüce Allah’a teslimiyetindeki mutluluğu yüreklerde hissederek kendinizi Kurtuluş Savaşı destanının içinde bulacaksınız. Başkomutan Atatürk’ün önderliğinde Kurtuluş Savaşımızı eşsiz bir zaferle düğümleyen Kocatepe’den bir sel gibi Akdeniz’e akıp giden, bu zaferlerin sahibi olan 5. Süvari Kolordusu’nun mensupları ile bütün şehitlerimizi minnet ve rahmetle anıyor, manevi huzurlarında saygıyla eğiliyoruz.”
RUHLARI ŞAD OLSUN
Anıtkaya Belediye Başkanı Remzi Kayır, şehitlikte düzenlenen törenle bir araya gelinme nedeninin şehitlerin aziz hatırlarını yâd etmek olduğunu ifade etti. 91 Yıl önce verilen savaşta şehit ve gazi olan herkesi bu tören vesilesi ile andıklarını kaydeden Kayır şunları söyledi: “Zafer yolunda emek veren herkese teşekkür ediyoruz. Allah onlardan razı olsun. Öncelikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşlarına, komutanlara hepsine kasaba halkım adına teşekkür ediyorum. Hepsinin ruhları şad olsun.” Program tören geçişi ve şehitliğin ziyaret edilmesiyle sona erdi. Törene askeri ve mülki erkân katıldı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme