• Haberler
  • Genel
  • Anıtkaya'da organik buğday yetiştirilecek – Kocatepe Gazetesi

Anıtkaya'da organik buğday yetiştirilecek – Kocatepe Gazetesi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, Bakanlık tarafından yürütülen 'Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi' çerçevesinde merkez ilçe Anıtkaya Beldesinde 'Organik Buğday Yetiştiriciliği ve Kontrolü Projesi'nin uygulamaya konulduğunu söyledi Anıtkaya beldesinde 'Organik Buğday Yetiştiriciliği ve Kontrolü Projesi' çerçevesinde bir üreticiye ait yaklaşık 30 dekar alanda makarnalık çeşit olan Kızıltan-91 buğday tohumluğu Ekim ayının [&hellip]

Anıtkaya’da organik buğday yetiştirilecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, Bakanlık tarafından yürütülen “Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” çerçevesinde merkez ilçe Anıtkaya Beldesinde “Organik Buğday Yetiştiriciliği ve Kontrolü Projesi”nin uygulamaya konulduğunu söyledi

Anıtkaya beldesinde “Organik Buğday Yetiştiriciliği ve Kontrolü Projesi” çerçevesinde bir üreticiye ait yaklaşık 30 dekar alanda makarnalık çeşit olan Kızıltan-91 buğday tohumluğu Ekim ayının ilk haftasında Organik Tarım Projesi İl Sorumlusu Ziraat Mühendisi Hasan Yağız’ın eşliğinde ekimi yapılarak projeye uygulamaya başladı.
BORDO BULAMACI DAĞITILDI
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, proje kapsamında yer alan üreticinin 30 dekar alanın Kontrol ve Sertifikasyon kapsamına alarak “Organik Tarım Bilgi Sistemi-OTBİS”e kaydının yapıldığını belirtti. Arap; “Diğer yandan, ilimiz Şuhut İlçesi Balçıkhisar beldesinde uygulamaya konulan ‘Organik Bağcılığın Geliştirilmesi ve Kontrolü Projesi’ çerçevesinde yer alan 33 üretici ve 200 dekar alanda sonbahar ve ilkbahar döneminde mantari hastalıklara karşı mücadele için 1.200 kilogram bordo bulamacı dağıtımı yapılmıştır. Dağıtımı yapılan söz konusu bordo bulamacı ilaçlamasının İl Müdürlüğümüz personellerince çiftçilere uygulamalı olarak yerinde gösterilerek liflet dağıtımı yapılmıştır.” dedi.
DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPILDI
Organik tarım faaliyetlerini değerlendiren İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap şöyle konuştu: “Dünyada tarım alanlarının yüzde 0,9 ‘unda, ülkemizin toplam tarım alanlarının da yüzde 2,2 ‘sinde organik tarım yapılmaktadır. İlimizde ise toplam tarım alanlarının yüzde 0,03 ‘ünde 550 üretici ve 1.750 hektar alanda 75 değişik tür üründe organik tarımsal faaliyette bulunulmaktadır. Yapılan bu organik tarımsal faaliyetlere karşılık olarak üreticilere bu güne kadar ilimizde 191.326.-TL ilave destekleme ödemesi yapılmıştır. Bütün bu çalışmaların hedefi yanlış uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmak, sentetik ilaç, kimyasal gübre kullanmadan, kontrollü ve sertifikalı, insana ve çevreye dost, yasal dayanağı olan alternatif üretim sistemi olan organik tarımın yaygınlaştırılması ve tüketicilerin güvenilir, sağlıklı ürünler ile beslenmelerini sağlamaktır.”
ORGANİK TARIM YAYGINLAŞTIRILACAK
Çiftçilerin mevcut duruma paralel olarak yetiştiricilik sırasında kimyasallara maruz kalmamasının da hedeflendiğini aktaran Hüseyin Arap sözlerine şöyle devam etti: “Toprağın ve çevrenin korunması, organik tarımla tanışıp kabullenmesi ürünü sertifikalandırarak katma değer sağlaması kültürel ve ekonomik olarak önemli bir girdi sağlaması hedeflenmektedir. Zira organik ürünler normal ürünlere göre en az iki katı fiyata satılmaktadır. Bu ise çiftçilerimize önemli bir girdi sağlamaktadır.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme