Anıtkaya Şehitleri Rahmetle Anıldı

Anıtkaya Şehitliğinde düzenlenen törenle şehitlerimiz saygı, rahmet, minnet ve dualarla anıldı.

Kurtuluş Savaşı’nı zafere götüren Büyük Taarruz ‘un 102’nci yıl dönümü kutlamaları kapsamında, Afyonkarahisar Merkez Anıtkaya Köyünde 28 Ağustos 1922 tarihinde gerçekleşen muharebelerde şehit düşen 12 subay ve 6 erin mezarlarının bulunduğu Anıtkaya Şehitliğinde anma töreni düzenlendi. 

Anıtkaya Şehitleri Rahmetle Anıldı

TÖRENE YOĞUN KATILIM GÖZLENDİ

Törene; Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Dağlı, Afyonkarahisar Milletvekilleri; Av. Ali Özkaya, Av. İbrahim Yurdunuseven, Dr. Hasan Arslan, Mehmet Taytak, Av. Hakan Şeref Olgun, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kasapoğlu, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Tolga Yağan, İl Emniyet Müdürü Mahmut Ay, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Siper, daire müdürleri ile Anıtkaya köyü halkı katıldı.

Anıtkaya Şehitleri Rahmetle Anıldı

Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın tören alanındaki vatandaşları selamlayarak Zafer Bayramlarını kutlamasının ardından saygı duruşu, saygı atışı gerçekleştirilip akabinde İstiklal Marşı okundu.

Anıtkaya Şehitleri Rahmetle Anıldı

Törende Personel Binbaşı Murat Şenoğlugil, tarafından Anıtkaya Şehitliği ve şehitler hakkında bilgiler verildi. Anıtkaya Köy Muhtarı Mehmet Ali Tetik, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Tetik, şöyle konuştu: “Vatanımızın düşman işgalinden kurtuluşunu sağlayan Türk İstiklal Harbi birçok günüyle derslerle durdur. Çıkaracağımız derslerin en başında şartlar ne olursa olsun hiçbir zaman ümitsizliğe düşmeden birlik ve beraberliğimizi koruyarak doğru yol ve yöntemlerle mücadeleyi sonuna kadar sürdürme azim ve kararını göstermek gelmektedir. Birinci Dünya Savaşı sonunda orduları dağıtılan ve toprakları işgal edilen Türk milleti bütün imkânsızlıklarına rağmen başkomutan Mustafa Kemal Paşa önerdiğinde sergilediği büyük kararlı mücadeleyle istiklal ve istikbalinden asla vazgeçmeyeceğini bütün dünyaya bir kez daha göstermiştir.

Anıtkaya Şehitleri Rahmetle Anıldı

İstiklal harbimizin son evresi teşkil eden büyük taarruz ile güçlü bir şekilde tahkim edilmiş birkaç yılda aşılamaz inen düşman cephesi birkaç gün içinde aşılarak düşman hezimete uğratılmıştır. 26 Ağustos 1922 sabahı Türk Ordusunun Kocetepe'den başlattığı taarruza dayanamayan düşman birlikleri Dumlupınar tarafına çekilerek yeni bir savunma hattı oluşturmaya karar vermiştir. Düşmanın bu planını Ahır dağlarını aşarak önce Sinanpaşa Ovası'na sonra Anıtkaya Ovası'na geçerek yaptığı ani baskınlar düşmanı panikleten kahraman Türk süvarisi bozmuştur. Türk süvarisi 26-27 Ağustos 1922 tarihinde Sinanpaşa Ovası'nda gerçekleştirdiği ani baskınlarla düşmanı panikletmiş tren yolu ve telgraf hatlarını tahrip ederek düşmanın İkbal bölgesi olan Uşak, İzmir ile bağlantısını kesmiştir.

Anıtkaya Şehitleri Rahmetle Anıldı

102 yıl önce bugün, 28 Ağustos'ta ise eylem Anıtkaya Ovası'nda dalan Türk süvarisi Afyon Cephesi'ne yardıma giden Yunan İhtiyat Kolordusu ve Afyon'dan çekilmekte olan Trikopis Kumandası'ndaki Yunan Tümenlerine baskın vererek Dumlupınar’da yeni bir savunma hattı kurmak isteyen düşmana bu imkânı vermemiştir. 102 yıl önce bugün Anıtkaya Ovası'nda savaş tahminlerini şaşkına çeviren bir mücadele yaşanmıştır. Sayınca az ama cesur yaklaşık 3 bin kahraman Türk süvarisi kendisinin en az 10 katı büyüklüğündeki Yunan İhtiyat Kolordusu üzerine hücum ederek adeta bir intihar saldırısı düzenlemiştir. Basit silahlara sahip Türk süvarisi gün boyu ağır silahlara donatılmış düşman birlikleriyle çetin bir mücadele vermiştir. Büyük Zaferin 102’inci yıldönümünde şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.” Askeri bando takımı eşliğinde kara, deniz ve hava askeri birlikleri ile atlı birliklerin katılımı ile tören geçişi yapıldı. Anıtkaya’da gerçekleştirilen tören Vali Kübra Güran Yiğitbaşı ve beraberindekiler tarafından şehitliğin gezilmesi Kuran-ı Kerim tilavetinde bulunulup dua edilmesiyle tamamlandı.

Bakmadan Geçme