Anemi Hastalığı Neden Olur?

Kansızlık anlamına gelen anemi, vücutta dokulara oksijen taşıyacak kadar sağlıklı kırmızı kan hücresinin bulunmaması veya hemoglobin proteinin normalden düşük olduğu bir hastalık türüdür. Bu hastalığın 4 temel nedeni var.

HASTALIĞA TEŞHİS KAN TESTİYLE KONULUYOR

Anemi (kansızlık) hastalığı yapılan tetkiklerde kan testinde düşük hemoglobin veya hematokrit olarak belirleniyor. Anemi kişilerde; Aşırı yorgunluk, el ve ayaklarda soğukluk, kan kaybına bağlı cildin soluklaşması, tırnakların kırılgan hale gelmesi ve nefes darlığı yaygın hastalık belirtileri olarak tanımlanıyor. Hastalığın en yaygın türü demir eksikliği olurken bu durum geçici olabildiği gibi kronikleşebiliyor. Tahlil ve tetkiklerle belirlenen anemi ilaç ve çeşitli yöntemlerle tedavi ediliyor.

ANEMİ (KANSIZLIĞIN) 4 TEMEL NEDENİ VAR

Aneminin 4 ana temel nedeni bulunuyor. Kan kaybı, kırmızı kan hücresi üretimi eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin hızlı yıkımı ve kırmızı kan hücrelerinin yapımı için gerekli olan vitamin ve mineraller (demir, B12 vitamini ve folik asit) alım veya emilim eksikliğidir. Kan kaybı sonucu oluşan anemilerin en büyük nedeni; kadınlarda adet kanamaları, gastrointestinal (mide- bağırsak sistemi ile ilgili) kanamalar, trombositlerin veya pıhtılaşma faktörlerinin azalmasına bağlıdır. Kırmızı kan hücresi üretiminin olmaması çeşitli kronik hastalıklar, kemik iliği kanserleri (lösemi)  ve kırmızı kan hücrelerinin hızlı yıkımına sebep olan kalıtsal hastalıklara bağlı olarak oluşabilir. Ayrıca bazı ilaçlar, bazı otoimmün hastalıklar, kanserler, hamilelik, bebeklik çağı, ergenlik ve ileri yaş anemi nedenleri arasında yer almaktadır.

DEMİR EKSİKLİĞİ EN YAYGIN ANEMİ TÜRÜ

Vücudun kırmızı kan hücrelerini üretebilmesi için B12 gibi ve folik asit (B9) gibi vitaminlere, demir gibi minerallere de ihtiyacı vardır. Demir eksikliği anemisinin en yaygın nedenleri arasında bulunmaktadır. Demir, oksijen taşınmasını sağlayan hemoglobinin merkezi bileşenidir. Vücutta az demir varsa, daha az hemoglobin oluşur ve daha az oksijen taşınır. Demir eksikliği anemisi kadınlarda erkeklerden daha yaygın görülmektedir. Demir eksikliğine genellikle fazla adet kanaması veya yetersiz beslenme neden olur.

ANEMİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Halsiz ve bitkin hissetme, baş ağrısı, nefes darlığı, kalp atışının hızlanması, ciltte solgunluk gözlenmesi ve el-ayaklarda soğukluk yaygın kansızlık belirtileridir. Kırmızı kan hücrelerinin veya hemoglobin yetersizliği ile ortaya çıkan genel anemi belirtileri şunlardır: Bitkin ve yorgun hissetme. Cildin soluklaşması. El ve ayaklarda soğukluk. Hafif aktivitede bile nefes darlığı ve kalp ritminde düzensizlik. Baş ağrısı. Baş dönmesi. Tırnakların kırılgan hale gelmesi.  Dilde iltihap ve yaralanmalar. Gıda dışı şeyleri yeme isteği (pika sendromu) El ve ayaklarda karıncalanma. Konsantrasyon bozukluğu. Agresif ve sinirli olma. Libido kaybı. Zayıf ve yorgun hissetme.

ANEMİYE NE İYİ GELİR?

Anemi veya kansızlığa iyi gelen bazı doğal besinler vardır. Özellikle pekmez, tahin helvası, kuru incir, kuru üzüm, kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri, tavuğun yanı sıra karaciğer, böbrek gibi sakatatlar kansızlığa iyi gelir. Dut, çilek, muz, kavun ve portakal da kan yapan meyveler arasındadır. Ayrıca doğru beslenmeyle folik asit ve B12 vitamini değerleri de artırılabilir. Gerekli miktarlar gıda yoluyla alınamıyorsa, vitamin ve mineral takviyeleri yardımcı olabilir. Bu takviyeler, ilaç etkileşimlerine neden olabileceği için mutlaka uzman bir hekim kontrolünde kullanılmalıdır. Vegan veya vejetaryenlerin, demir ve B12 vitaminini hayvansal ürünlerden temin edemedikleri için, vitamin ve mineral takviyesi almaları tavsiye edilir.

Bakmadan Geçme