• Haberler
  • Genel
  • Anayasa’ya çocuk eli değecek – Kocatepe Gazetesi

Anayasa’ya çocuk eli değecek – Kocatepe Gazetesi

Ankara'da düzenlenen 'Yeni Anayasa Çalışmasında Çocuk Görüşü Çalıştayı'na Türkiye'nin 81 ilinden biri kız, biri erkek 162 çocuk katıldı. Her ili temsilen çalıştaya katılan 11-17 yaş arasındaki çocuklar, iki gün boyunca tartışarak hazırladıkları önerilerini, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sundular. Çalıştay’a Afyonkarahisar’dan da temsilciler katıldı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve UNICEF Türkiye [&hellip]

Anayasa'ya çocuk eli değecek

Ankara’da düzenlenen “Yeni Anayasa Çalışmasında Çocuk Görüşü Çalıştayı”na Türkiye’nin 81 ilinden biri kız, biri erkek 162 çocuk katıldı. Her ili temsilen çalıştaya katılan 11-17 yaş arasındaki çocuklar, iki gün boyunca tartışarak hazırladıkları önerilerini, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e sundular. Çalıştay’a Afyonkarahisar’dan da temsilciler katıldı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve UNICEF Türkiye Ülke Ofisi, yeni Anayasa hazırlama sürecinin bir parçası olarak, 1-2 Şubat 2012 tarihlerinde “Yeni Anayasa Çalışmasında Çocuk Görüşü Çalıştayı” düzenledi. Çalıştaya; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi Başkanı Prof.Dr. Cevdet Erdöl, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Abdülkadir Kaya ve UNICEF Orta Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Direktörü Marie-Pierre Poirier katıldı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin çalıştay açılışında Türkiye’nin önemli bir süreçten geçtiğini belirterek, “Hürriyet ve ekmek ikiz kardeş gibidir. Ekonomik kalkınma ve yoksulluğu önlemek için bütün yasakların kaldırılması ve 74 milyon için adaletli paylaşımın sağlanması gerekir. Bu çalışmalar sonunda ortaya çıkacak sivil anayasayla da Ortadoğu’da lider bir ülke olacağız.” dedi. Türkiye’de anayasaların bugüne kadar ya savaş ya da darbelerden sonra yapıldığına dikkat çeken Şahin şöyle konuştu:
“Bugün ilk kez ülke olarak her şeyi olan ve olağan bir dönemde sivil anayasayı yapıyoruz. Bu süreçte de ülke nüfusunun yüzde 50’sini oluşturan gençlerimizi dışarıda tutamayız. Gençlerimizin bakış açısına ihtiyacımız var. Bize ait değerlerimizle yüksek ahlaklı gençler yetiştirmek istiyoruz. Bu nedenle ilk günden beri çocuk haklarını göz önünde tuttuk. Gerekli bütçeyi ve tüm imkanları sağladık. Şimdi hep birlikte, gençlerimiz de düşünce ve görüşleriyle ileri demokrasiye sahip lider ülke olma yolunda ilk sivil anayasamızı oluşturacağız”
Yasal reformlar destekleniyor
UNICEF Orta Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Ofisi Direktörü Marie-Pierre Poirer de yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“UNICEF, tüm dünyada ulusal yasaların Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi ile uyumlaştırılması süreçlerindeki yasal reformları destekliyor. Genellikle paydaşlarımızın, çocukların söylediklerini gerçekten dinlemelerini sağlamak için çok çaba sarf etmemiz gerekiyor. Ancak görüyorum ki Türkiye’de çocuklar ve gençler uzun yıllardır aktif katılım haklarını kullanıyorlar ve bugün karşımda bu kadar genç bir katılımcı profili görmekten çok mutluyum. Bu değerli çalışmayı gerçekleştirdikleri için Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini canı gönülden tebrik ediyorum.”
Meclis Başkanı Çiçek’i ziyaret ettiler
Türkiye’nin dört bir yanından İl Çocuk Hakları Komiteleri’ni temsilen Ankara’ya giden 11-18 yaşları arasındaki 162 çocuk, iki gün sürecek çalıştayda, çocuk haklarıyla ilgili temel ilkeleri ve konuları yeni Anayasa hazırlığında dikkate alınmak üzere tartışarak öneriler hazırlayacak. Amasya Çocuk Hakları temsilcisi ve Türkiye Koordinatörü Mirkan Özdemir, Afyonkarahisar Çocuk Hakları temsilcisi ve Türkiye Koordinatörü Şevval İrem Lafçı iki günlük çalışma sonrasında 2 Şubat 2012 Perşembe günü TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i makamında ziyaret ederek, çalıştayın sonuç bildirgesini sundular.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ile Yeni Anayasa Çalışmasında Çocuk Görüşü Çalıştayı kapsamında İl Çocuk Hakları Komiteleri temsilcisi çocukları kabul etti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin,UNICEF ile birlikte önemli bir çalıştay yaptıklarını, yeni anayasa ile ilgili çocukların katılımı ve çocuk gözüyle anayasadaki beklentilerin neler olduğunu çalıştıklarını belirtti.
81 ilden 162 çocukla çalıştıklarını söyleyen Şahin, çocukları kabule çağırırken bir kız bir erkek şeklinde çağırarak cinsiyet eşitliğine dikkat ettiklerini ve bu konuyu çok önemsediklerini vurguladı. Herkesin katılımıyla TBMM Başkanı Çiçek’in başkanlığında ve ciddi gayretleriyle ülkede önemli bir sürecin yaşandığını ifade eden Şahin, “çok genç bir nüfusumuz var bununla övünüyoruz ve toplumsal sözleşmede çocuk bakış açısını, çocuk sorunlarını çocuk haklarını koruyacak şekilde de anayasa damgasını vurmasını arzu ediyoruz” dedi. Şahin, çocukların, kendi sorunlarını kendilerinin çözeceği bir anayasa istediklerini ifade etti. Çocuk işçiliğini azaltacak tedbirlerin alınması ve çocukların sigara ve içki gibi zararlı alışkanlıklardan korunması gerektiğine işaret eden Şahin, çocuk tecavüzü ve tacizi ile ilgili hem koruyucu tedbirlerin hem de cezai yaptırımların daha da artırılacağı yeni bir anayasa bakışını önemsediklerini söyledi. Bu çalışmanın sonunda çocukların gözüyle nasıl bir anayasa istendiğini özetlediklerini belirten Şahin, yapılan çalışma hakkında bilgi vererek hazırlanan raporu ve yazamayan çocukların resim çizerek isteklerini ortaya koydukları çalışmayı TBMM Başkanı Çiçek’e sundu. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, çocukların talep ve görüşlerinden oluşan bu çalışmanın anayasa yapım süreci için çok anlamlı ve önemli olduğunu vurgulayarak yetişkinlere örnek olması gerektiğini belirtti.
TBMM Başkanı Çiçek, sözlerinde şunları kaydetti: “Çocuklarımız yeni anayasadan ne beklentiler içerisinde olduklarını, nasıl bir anayasa istediklerini, hatta sizin de belirttiğiniz gibi isimlerini koyarak bir anayasa çalıştayı yaptılar ve bugün bunu bize teslim ediyorsunuz. 19 Ekim’de başlattığımız süreçte doğrusunu isterseniz aynen çocuklarımızın da arzusuna uygun olarak bu yeni anayasanın herkesin katılımıyla yapılmasını biz çok arzu ettik. Bunun çok doğru olduğunu düşünüyoruz. Eski anayasalara yöneltilen en ciddi itirazlar halkın fikri sorulmadan bu anayasaların yapıldığıydı. Bu defa biz tersinden başladık ve doğru bir noktadan başladık. Herkesin katılımını istedik. Başta anayasal kuruluşlar olmak üzere bir kısım sivil toplum kuruluşları halen görüş göndermedi.Bir fikir ortaya koymadı. Ama yarın inşallah anayasayı başarırsak bugün hiçbirşey yapmayanlar yarın en çok bağıracak olanlardır. Eğer yeni anayasa ile ilgili birileri bir tenkit yapacaksa, eleştiride bulunacaksa, ilerde bir şey söyleyecekse bunu en evvel söyleyecek olan bu çocuklarımızdır. Çünkü onlar gerekli katkıyı verdiler. Biz de bunu yeni anayasada azami şekilde değerlendirmeye çalışacağız. Esasen çocuk hakları konusu günümüzün yükselen değeridir. Hak ve özgürlükler tüm toplumların öncelikli konusudur. Bugünkü ziyaretinizi biz gerçekten çok önemsiyoruz. Hem TBMM Başkanı olarak hem Uzlaşma Komisyonu Başkanı olarak evvela çocuklarımıza teşekkür ediyoruz. Katılım günümüzde demokrasinin en önemli özelliğidir. Her fırsatta her vesile ile gündemdeki konular ile ilgili fikirleri özgürce söyleyebilmek, düşünebilmek bunu teklif haline getirebilmek hepimizin görevi olmalıdır. Yaşanabilir bir Türkiye, yaşanabilir bir toplum meydana getirebilmenin yolu da bu katılımın sürekli hale gelmesidir, kurumsallaşmasıdır.”Çocuklar adına konuşan Amasya Çocuk Hakları temsilcisi ve Türkiye Koordinatörü Mirkan Özdemir, 81 ildeki 162 çocuğu temsilen burada olduklarını söyleyerek, yeni Anayasa’da çocukların görüşlerinin de yer almasını istediklerini ifade etti. Afyonkarahisar Çocuk Hakları temsilcisi ve Türkiye Koordinatörü Şevval İrem Lafçı ise çocuk hakları komitelerinin 2000’de kurulduğunu anımsatarak, her ilde eğitim verdiklerini belirtti. TBMM Başkanı Çiçek, daha sonra Bakan Şahin ve beraberindeki çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme