Anayasa Mahkemesi Kaç Üye ile Toplanır?

Kısa adı AYM olan Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi ya da yaygın bilinen şekli ile Anayasa Mahkemesi kaç üye ile toplanır, üye sayısı kaçtır?

Türkiye’de siyaset gündeminde sıklıkla öne çıkan Anayasa Mahkemesi, sorumlulukları, görevleri, üye sayısı, kaç üye ile toplandığı gibi konuların tamamı net olan anayasal yüksek yargı organlarından biri. Görevleri Türkiye Anayasası’nın 148. ve 153. Maddeleri arasında belirtilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi ya da yaygın bilinen şekli ile Anayasa Mahkemesi kaç üye ile toplanır, üye sayısı kaçtır?

ANAYASA MAHKEMESİ KAÇ ÜYE İLE TOPLANIR?

Kısa adı AYM olan Anayasa Mahkemesi, Türkiye’deki anayasal yüksek yargı organları arasında yer alır. Kanunların yanı sıra Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü, Anayasa’ya şekil ve esas bakımlarından uygun mu, bu önemli konuyu denetler.

Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuruları karara bağlar. Yasama Meclisi üyelerinin yaptıkları işlemleri denetler, Yüce Divan görevi Anayasa Mahkemesi’ndedir, ek olarak siyasi partileri denetleyip bazı idari görevleri yerine getirir.

Öte yandan bir diğer görevi de Anayasa değişikliklerini tarafındadır. Anayasa değişikliklerini şekli itibarıyla inceleyip denetler. En nihayetinde ise görevleri Anayasa’da belirlenmiş bir yargı organıdır. Peki Anayasa Mahkemesi kaç üye ile toplanır?

ANAYASA MAHKEMESİ DİĞER YARGI ORGANLARINDAN NEDEN FARKLI?

Anayasa Mahkemesi kaç üye ile toplanır sorusunun yanıtı da birçok soruda olduğu gibi nettir. Devletin yargı işlevinin bir parçası olan Anayasa Mahkemesi, diğer yargı organlarına göre farklılıklar gösterir.

Anayasa Mahkemesi, diğer yargı organlarından neden farklıdır? Çünkü işlevi itibarıyla soyut hukuki meseleleri çözmektedir, hukuki ilkeleri tarafsız şekilde açıklayarak devletin demokratik düzeninin korunması görevini üstlenir.

TOPLAM ÜYE SAYISI KAÇTIR?

Anayasa Mahkemesi kaç üye ile toplanır sorusunun yanıtından önce toplam üye sayısını ifade etmek gerekir. Bu kapsamda Anayasa Mahkemesi toplam onbeş asıl üyeden oluşur. Genel Kurul; Başkan ve iki Başkanvekili dahil olmak üzere en az on üye ile toplanır.

Bu sayının altına inilemez. Anayasa Mahkemesi, tüm üyelerin katılımıyla da toplanılabilmektedir. Ayrıca üyelerin görev süresi 12 yıldır.

Daha önce Anayasa Mahkemesi, 11 asıl 4 yedek üyeden meydana gelmekteydi.

Bakmadan Geçme