• Haberler
  • Genel
  • Anayasa değişikliğinden sonra sırada Borçlar Kanunu var

Anayasa değişikliğinden sonra sırada Borçlar Kanunu var

Afyonkarahisar Barosu'nca Baro kuruluşunun 75. yılı ve 5 Nisan Avukatlar Günü öncesinde hafta sonu düzenlenen 'İcra İflas Hukuku ve Uygulamasında Yaşanan Sorunlar' konulu konferans, Av. Talih Uyar tarafından verildi Uyar'dan doyurucu konferans Baro Başkanlığı'nca organize edilen 'İcra İflas Hukuku ve Uygulamasında Yaşanan Sorunlar' konulu konferans 3 Nisan Cumartesi günü İkbal Termal Otel'de gerçekleştirildi. Dokuz Eylül [&hellip]

Anayasa değişikliğinden sonra sırada Borçlar Kanunu var

Afyonkarahisar Barosu’nca Baro kuruluşunun 75. yılı ve 5 Nisan Avukatlar Günü öncesinde hafta sonu düzenlenen “İcra İflas Hukuku ve Uygulamasında Yaşanan Sorunlar” konulu konferans, Av. Talih Uyar tarafından verildi

Uyar’dan doyurucu konferans
Baro Başkanlığı’nca organize edilen “İcra İflas Hukuku ve Uygulamasında Yaşanan Sorunlar” konulu konferans 3 Nisan Cumartesi günü İkbal Termal Otel’de gerçekleştirildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Emekli Öğretim Görevlisi Av. Talih Uyar’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa çeşitli illerden katılımın gerçekleştiği öğrenildi. Av. Talih Uyar, icra davalarında yaşanan sıkıntılar hakkında meslektaşlarını bilgilendirdi. Sırasıyla; İpotek Takipleri, Kambiyo Senetlerine Özgü Takipler, İhalenin Feshi, Tebligat, İlamlı Takip, İlamsız Takip, Faiz Miktarı, İcra İnkâr Tazminatı, İcra Mahkemelerinin ve Yargıtay’ın çeşitli konulardaki kararları konferans konularını oluşturdu. Baro Başkanı Av. Celal Mümtaz Akıncı yaptığı açıklamada, konferans programı kapsamında Afyonkarahisar’a gelen Av. Talih Uyar’a teşekkür etti. Afyonkarahisar Barosu’nun 75. kuruluş yıldönümü ve 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle böylesi bir organizasyon düzenlendiğini kaydetti.
Değişiklikler sırayla yapılacak
Av. Talih Uyar konferansında, İcra İflas Hukuku güncel konularla,Yargıtay’ın verdiği son kararlara yönelik bilgilendirmeler yapacağını söyledi. Borçlar Kanunu Tasarısı’nda TBMM’de görüşülmesine rağmen süreçte değişiklik yaşanmadığını belirten Uyar, Ticaret Kanunu Tasarısı ve Türk Usulü Tasarısı yapılarında değişikliğe ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. TBMM’de şu anda Borçlar Kanunu Tasarısı’nın görüşüldüğünü hatırlatan Uyar; “Maalesef yavaş ilerleyen bir süreç söz konusu. Anayasa değişikliği ile ilgili konular daha fazla gündemde yer alıyor. Bunlara öncelik tanındı. Önce Borçlar Kanunu Tasarısı daha önce Medeni Kanun gibi kanunlaşacak sonra Ticaret Kanunu Tasarısı, daha sonra Türk Usulü Kanun Tasarısı gündemde. Bütün bunların kanunlaşmasından sonra İcra İflas Kanunu’na geçilecek. Çünkü bunun da birtakım aksayan yönleri var. Adalet Bakanlığı bu konuda bizimde komisyonlarına katıldığımız gurup tarafından hazırlanmış tasarılar var. Şimdilik İcra İflas Kanunu’nda değişiklik olması bu tip maddeleri içeren değişikliklerin yapılması daha uzun vadede düşünülüyor.” dedi.
Anayasa
değişikliğinde
hayırlısı olsun
Anayasa değişikliği tasarısı sürecinde yaşanan sorunların referandum sonunda çözüme ulaşacağını söyleyen konuşmacı Av. Talih Uyar, bu konuda söz sahibi kişilerin Anayasa hukukçuları olduğunu kaydetti. Anayasa tasarısının uzun süredir doğrudan doğruya sadece gündemde olduğu için ilgilenildiğine değinen Uyar; “Hayırlısının olmasını diliyoruz. Muhalefetin hayır dediği, iktidarın üzerinde durduğu konuda Meclis’te gerekli çoğunluğun sağlanamayacağını düşünüyorum. Referandum sonucunda neler olacağını birlikte göreceğiz. Gündemin durumunu Anayasa hukukçularına bırakmak en doğru olanıdır. Televizyonda gün boyunca bu konuda açıklamada bulunuyorlar.”diye konuştu.
“Bedeli millet
ödeyecek”
Anayasada madde değişikliğinden çok daha kapsamlı değişikliğe ihtiyaç duyulduğunu, muhalefet ve iktidar arasındaki kopukluğun bedelini Türk halkının ödeyeceği görüşünü aktaran Av. Talih Uyar şöyle konuştu: “Sayın Başbakan biz iktidar olarak yapmak istediğimiz pek çok şeyi Danıştay olsun, yargı organlarının zaman zaman frene basması sonucunda gerekli projelerimizi gerçekleştiremiyoruz demişti. Bu da elbette etken. Anayasa sadece bu 23-26 maddeden ibaret değil daha kapsamlı bir değişikliğe ihtiyaç var. Maalesef muhalefet ve iktidar arasındaki diyalog kopukluğunun faturasını Türk Milleti ödeyecek. Amaç, yüksek yargı organlarında ki, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun çatışması diyebiliriz. Aslında ideal olan, bu kurullardan Sayın Adalet Bakanı ve Müsteşarın bulunmaması en ideal hali o. Ama iktidarda belirli zamanlarda yapılan atamalarda söz sahibi olmak için vaazlarını sürdürme savaşı veriyor. Daha önceki dönemlerde de bu bakan görevde yer alıyordu. Başbakan şimdi niçin bunu önermemiz tenkit konusu oluyor diye konuşuyor.”
Ortak istek uzlaşı
“Anayasa’nın köklü değişikliklere ihtiyacı var.”diyen Uyar sözlerine şöyle devam etti: “Bir değişiklik gündeme geldiği zaman bunu kökten en idealini yapmak isabetli olur. Eskiden Adalet Bakanlığı’nın komisyonda kurulda bulunması zaten tenkit konusu idi. O zamanda tenkit ediliyordu. O zamanda anayasa için yasa değişikliği gündeme gelmişti. Daha ideal, daha kullanışlı, 3-5 sene sonra değişiklik hissettirmeyecek şekilde bunların yeniden ele alınması isabetli olur. Fakat uzlaşmasının sağlanamamasından korkuyoruz. İsteğimiz her sadece vatandaş gibi ilk defa muhalefet arasında bir uzlaşmanın eninde sonunda sağlanarak bunu herkesin kabul edeceği şekilde meclisten çıkması. Neler olacağını zamanla göreceğiz.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme