• Haberler
  • Genel
  • Anayasa, 'amayasa' haline geldi – Kocatepe Gazetesi

Anayasa, 'amayasa' haline geldi – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Barosu, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Kocatepe Parkı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Çelenk töreninde konuşan Baro Başkanı Avukat Turgay Şahin, yeni ve sivil bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu belirterek 'Özel durum ve şartlar bahane edilerek, anayasamız ‘amayasa’ haline gelmiştir' dedi Afyonkarahisar Barosu, Avukatlar Günü dolayısıyla Kocatepe Parkı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Çelenk töreninde Afyonkarahisar Barosu [&hellip]

Anayasa, “amayasa” haline geldi

Afyonkarahisar Barosu, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Kocatepe Parkı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Çelenk töreninde konuşan Baro Başkanı Avukat Turgay Şahin, yeni ve sivil bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu belirterek “Özel durum ve şartlar bahane edilerek, anayasamız ‘amayasa’ haline gelmiştir” dedi

Afyonkarahisar Barosu, Avukatlar Günü dolayısıyla Kocatepe Parkı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Çelenk töreninde Afyonkarahisar Barosu Başkanı Avukat Turgay Şahin de bir konuşma yaptı. Şahin, “5 Nisan Avukatlar Günü sadece ülkemizde kutlanan bir gün olarak kabul edilmiştir. 5 Nisan 1958 yılında toplanan Baro Başkanları bir mesleki örgüt kurulmasına karar verirler. Bu karar uyarınca 1969 yılında Türkiye Barolar Birliği kurulur. İçinde bulunduğumuz 2011 yılından itibaren de Türkiye Barolar Birliğinin aldığı kararla, 5 Nisan Avukatlar gününü de içine alan 4-10 Nisan Tarihleri ‘Avukatlar Haftası’ olarak kutlanacaktır” dedi.
Kutsal bir meslek
“Herkes için adalet, adalet için avukat” ilkesiyle hareket ettiklerini kaydeden Şahin, “Mesleğimiz bize tarihi bir misyon veriyor: Savunma da tek başına bir ideal değil, adil yargılanma hakkının şartı ve teminatıdır. Misyonumuz, mesleğimizin kutsallığını beraberinde getirmektedir” diye konuştu.
Özgürlükler ertelendi
Şahin, şöyle devam etti:
“’Birlik ve beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyacımız olan bu günlerde…’ diye başlayan cümlelerle özgürlüklerin ertelenmesinde, demokrasi kültürünün kemale erememesinde en büyük pay -bir özeleştiri olarak zikredelim ki- biz hukukçularındır. Zira hukuk bizlerin elinde, bir türlü özgürlüklere esas olamamış tam tersine kişi hürriyetlerinin prangası olarak kullanılmıştır. Özel durum ve şartlar bahane edilerek, anayasamız ‘amayasa’ haline gelmiş, adil yargılanmanın teminatı olan kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesi, masumiyet ilkesi, savunma alınmadan ceza verilemeyeceği ilkesi, yüz yüzelik ilkesi, silahların eşitliği ilkesi, suç ve cezalarda orantılılık ilkesi, adil yargılanma hakkı, hep ıskalanmış ve çağdaş normlarda uygulanamamıştır.”
Anayasa için mutabakat şartı
Avukat Turgay Şahin, yeni ve sivil bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunun altını çizerek “Büyük resim, asıl fotoğraf görülmeli; artık sivil, demokratik, özgürlükçü ve milletin sesi olan anayasa geniş bir mutabakatla kaleme alınmalı ve demokrasi tarihimiz böylece taçlandırılmalıdır. Bu anlamda, mızıkçılık yapmadan; yeni ve sivil anayasaya katkı vermek biz hukukçuların görevi olduğu kadar geçmiş hatalarımızın bağışlanması için de bir kefaret olmak durumundadır” dedi.
Şahin, konuşmasının ardından Baro üyele-rine karanfil dağıttı. Avukatlar, günün anısını yaşatmak için toplu fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme