Anadolu’daki üniversitelerden gelen proje sayısı az
Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde (AKÜ) Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından AKÜ akademik personeline yönelik düzenlenen “Akademik Ar-Ge Destek Programları Bilgilendirme ve Eğitim Toplantısı” gerçekleştirildi Ahmet Necdet Sezer Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde açılış konuşmalarıyla başlayan toplantıya AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kemalettin Çonkar, Prof. Dr. Süleyman Taşgetiren, Prof. Dr. [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde (AKÜ) Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından AKÜ akademik personeline yönelik düzenlenen “Akademik Ar-Ge Destek Programları Bilgilendirme ve Eğitim Toplantısı” gerçekleştirildi
Ahmet Necdet Sezer Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde açılış konuşmalarıyla başlayan toplantıya AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kemalettin Çonkar, Prof. Dr. Süleyman Taşgetiren, Prof. Dr. Hakkı Yazıcı ve TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkan Vekili Prof. Dr. Şemsettin Türköz ile çok sayıda AKÜ akedemik personeli katıldı.
800’ün üzerinde
araştırma yürütülüyor
Toplantının açılış konuşmalarını yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, AKÜ olarak TÜBİTAK çalışmalarına bir yandan katkı sağlamayı, bir yandan da TÜBİTAK desteklerinden yararlanmayı arzu ettiklerini belirterek; “Bu amaçla akademik personelimizin TÜBİTAK proje değerlendirme panellerinde daha fazla yer almasını teşvik edi-yoruz. Desteklerden yararlanma konusunda birkaç bilgi vermek gerekirse, TÜBİTAK bütçesinin kayda değer bir şekilde arttığı ve desteklerin yurt genelinde yaygınlaşmaya başladığı 2005 yılından itibaren üniversitemizde toplam bütçesi 4.784.000 TL olan 42 proje desteklenmiştir. Bunlardan 25 tanesi tamamlanmış olup, 17 tanesi halen sürdürülmektedir. Projelerden 25 tanesi mühendislik bilimleri, 7 tanesi temel bilimler, 4 tanesi veterinerlik, 3’er tanesi de sosyal bilimler ve yer bilimleri alanlarındadır. Bilim insanı desteklerindeki durum ise, 6’sı doktora aşamasında, 8’i doktora sonrasında olmak üzere 14 kişinin desteklenmesi şeklinde gerçekleşmiştir. Üniversitemizde halen lisansüstü tezler de dahil olmak üzere 800’ün üzerinde araştırma yürütülmektedir. Üniversitemiz imkanlarıyla bu araştırmaların üçte biri desteklenebilmektedir” dedi.
Üzerimize düşeni yapıyoruz
Rektör Prof. Dr. Solak, sözlerine şöyle devam etti: “Halen sürmekte olan Ar-Ge stratejisini belirleme çalışmaları çerçevesinde araştırma faaliyetlerimizi evrensel, ulusal ve yerel konuları içerecek şekilde planlamayı hedefliyoruz. Herhangi bir planlama yapılmadan öğretim üyelerimizin inisiyatifiyle şekillenen araştırma çalışmalarında evrensel sorunlara yönelik konuların yüzde 40, ulusal sorunlara yönelik konuların yüzde 45 ve yerel sorunlara yönelik konuların ise yüzde 15 olduğu görülmektedir. Toplumsal hizmet bağlamında yerel sorunlara odaklanan proje çalışmaları için TÜBİTAK’ın sanayi destekleri ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Kalkınma Ajansı’nın destekleri önem taşımaktadır. KOSGEB ve Kalkınma Ajansı noktasında oluşmakta olan farkındalığın TÜBİTAK destekleri açısından da oluşmasını diliyor, bu konuda da üstümüze düşeni yapacağımızın bilinmesini istiyorum.”
TÜBİTAK programları tanıtılıyor
TÜBİTAK adına bir konuşma yapan Prof. Dr. Şemsettin Türköz ise, “TÜBİTAK’ın anlatılma sebebi, siz akademisyenlersiniz. Bizler, devletin sizlerin araştırma yapmak üzere olduğu uygun kaynakları sizlere bağlamak ve onu yönetmekle görevli kurumuz. Son dönemlerde kaynakların üniversitelere dağılımına baktığımız zaman Anadolu’daki üniversitelerin bu kaynaklardan çok fazla faydalanmadığını görüyoruz. Anadolu’daki üniversitelerden gelen projelerin sayısının azlığı, konu alanlarının düşüklüğü nedeniyle, TÜBİTAK’ın programlarını tanıtmak amacıyla 81 ilde üniversiteleri dolaşmaya karar verdik. Üniversitelerde hocalarımızla birebir diyalog içerisine girildi. Onların gözüyle kendimizi tanıma imkanı bulduk. Hem onların sorunlarını dinleme imkanı bulduk hem de kendimizi ve stratejilerimizi tanıtma imkanı bulduk. Bu toplantıların sadece bilgilendirme toplantısı şeklinde değil, karşılıklı etkileşim içinde olmasını da istedik. Bu nedenle anket formları ve soru kağıtları hazırladık. Sizlerin dolduracağı bu anket formları toplu olarak değerlendirilecek ve toplant��daki görüşler doğrultusunda gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Aynı sizlerin soruları da bizim için çok önemli. Hocalarımızın hangi konularda sıkıntıları olduğu ve neleri bilmeleri gerektiği ile ilgili soruları bizler için aydınlatıcı olacaktır” şeklinde konuştu.
Tecrübeler
katılımcılarla paylaşıldı
Toplantı, açılış konuşmalarının ardından TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığından Doç. Dr. Cengiz Arıcı’nın “Ulusal Araştırma Destek Programları Tanıtım” ve “Başarılı Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Hususlar” başlıklı sunumlarıyla devam etti. Toplantıda AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, TÜBİTAK destekli Evrensel Araştırmacı (EVRENA) projesiyle ilgili bilgiler vererek, proje sürecindeki çalışmalarını ve tecrübelerini katılımcılarla paylaştı. TÜBİTAK Uluslararası İlişkiler Daire Başkanlığından Uzman Filiz Hayırlı tarafından yapılan “Uluslararası Bilimsel Araştırma Destek Programları” ve “Başarılı Olmak için İpuçları” başlıklı sunumların ardından AKÜ Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ömer Soykasap, devam etmekte olan “Smart Intelligent Aircraft Structures (SARISTU)” projesiyle ilgili bilgiler verdi. Toplantı, Prof. Dr. Şemsettin Türköz’ün “Bilim İnsanı Destek Programlarımı Tanıtımı” ve “Başarılı Olmak için İpuçları” başlıklı sunumlarının ardından soruların yanıtlandığı, beklentilerin dile getirildiği ve anket çalışmasının yapıldığı tartışma bölümü ile sona erdi. (Kocatepe)