Anadolu Üniversitesinde hedef yeşil gelecek için ‘Sürdürülebilir Kampüs’
Toplum yararı için tüm sosyal sorumluluk alanlarında aktif faaliyetler yürüten Anadolu Üniversitesi, dünyanın ve insanlığın geleceği ‘Sürdürülebilir Kampüs’ temasıyla çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Sürdürülebilirlik ve yeşil gelecek için sıfır atık çerçevesinde bir dizi uygulamayı hayata geçiren Anadolu Üniversitesi, özenli, dikkatli ve bilimsel bir yaklaşımla pek çok yeniliğe imza atmaya devam ediyor. Bu çerçevede Anadolu [&hellip]
Toplum yararı için tüm sosyal sorumluluk alanlarında aktif faaliyetler yürüten Anadolu Üniversitesi, dünyanın ve insanlığın geleceği ‘Sürdürülebilir Kampüs’ temasıyla çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.
Sürdürülebilirlik ve yeşil gelecek için sıfır atık çerçevesinde bir dizi uygulamayı hayata geçiren Anadolu Üniversitesi, özenli, dikkatli ve bilimsel bir yaklaşımla pek çok yeniliğe imza atmaya devam ediyor. Bu çerçevede Anadolu Üniversitesi Sürdürülebilir Kampüs hedeflerini bir bir gerçekleştirirken, öte yandan koyduğu hedefleri de genişletiyor.
Tek kullanımlık ürünler yerine tekrar kullanılabilir ürünler tercih ediliyor
Sürdürülebilir Kampüs hedefi doğrultusunda israfın önlenmesi ve çıkan atık miktarının azaltılması amacıyla yemekhanelerde tek kullanımlık ürünler yerine tekrar kullanılabilir ürünler tercih ediliyor. Doğada 400 ile bin yıl arasında yok olan fakat çözünürken toprağa ve suya saldığı zararlı kimyasalların etkisi çok daha uzun süre devam eden plastik atıklar kullanılmıyor. Her yıl 2,6 milyondan fazla pet bardağın, 1,6 milyondan fazla yemek setinin, 25 binden fazla büyük boy çöp poşetinin ve tonlarca kağıt ve plastik atığın doğaya bırakılmasının önüne geçen Anadolu Üniversitesi, düzenlenen ağaç dikim etkinlikleriyle de binlerce fidanı toprakla buluşturuyor.
Personel ve öğrencilere düzenli olarak eğitimler veriliyor
Seminer, konferans gibi etkinliklerde katılımcılara teşekkür sertifikası yerine fidan dikim belgesi verilirken tüm birimlerinde sürdürülebilirlik adına kağıt israfının önlenmesi için mecburi olmayan hiçbir basılı materyal kullanılmıyor. Bu çerçevede afiş, davetiye, broşür, kitapçık, katılım sertifikası ve bunun gibi tüm materyaller dijital ortamlarda dağıtılıyor ve düzenli olarak bütün personele Sürdürülebilir Kampüs Uygulamaları çerçevesinde eğitimler veriliyor. Kreş öğrencisi miniklerden Tazelenme Üniversitesi öğrencilerine tüm Anadolu Üniversitesi ailesi sıfır atık ve sürdürülebilirlik hedefleri çerçevesinde kaliteli bir eğitim alıyor. Sıfır Atık Öğrenci Kulübü ise başta öğrenciler olmak üzere tüm toplumu bilinçlendirmek için bir dizi etkinlik düzenliyor.
Enerji verimliliğini arttırıcı projeler geliştiriliyor
33 ayrı noktada 43 dış mekanda geri dönüşebilir atık ekipmanı ile geri dönüşebilir atıkların toplanmasının sağlandığı Anadolu Üniversitesinde bireysel çöp kutuları, 450 noktaya kurulan iç mekan atık kutuları ile kullanımdan kaldırıldı. Enerji Yönetim Birimi aracılığıyla fakülte, yüksekokul ve hizmet binalarının tüketmiş olduğu elektrik, doğalgaz ve su tüketimleri takip edilirken Kamu Binalarında Tasarruf Hedefi ve Uygulama Rehberi doğrultusunda çalışmaların yanı sıra enerji verimliliğini artırıcı projeler geliştiriliyor. Yapılan enerji verimliliği çalışmaları sonucunda 2019-2022 yılları arasında ortalama yüzde 23.25 tasarruf sağlamış bulunuyor.