Anadolu Parsı Koruma Altında Mı?

Anadolu efsanesi Pars koruma altında mı?

Türkiye, iki kıtanın birleştiği bir alanda bulunduğundan sahip olduğu biyo çeşitlilik ile değişik hayvan türlerine ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri olan Anadolu Parsının Türkiye’de neslinin tükendiğine inanılıyordu. Ancak son birkaç yıldır yapılan çalışmalar ve elde edilen kanıtlar Anadolu Parsının Türkiye’de yaşadığını ortaya çıkardı. Anadolu’da önemli bir türün ülkemizde hâlâ yaşıyor olması heyecan oluşturdu.
ANADOLU PARSI ALT TÜR
Leopar türü (Panthera pardus), Felidae (kedigiller) ailesinin dünyadaki 36 adet kedi türü içerisinde en geniş yayılışa sahip olan kedi türüdür. Dünyada leopar türünün alt türlerine ilişkin çalışmalar devam etmekle birlikte yapılan son genetik çalışmalara göre 8 alt türde toplanır. Türkiye sınırlarında yayılış gösterdiği bilinen alt tür; Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan, İran, Rusya, Türkmenistan gibi ülkelerde de dağılım gösteren Anadolu Parsı (Panthera pardus tulliana) alt türüdür. Anadolu Parsının tüm leopar alt türleri içerisindeki en büyük leopar alt türü olduğu bilinmektedir. Anadolu parsı, biyo çeşitlilik açısından Türkiye’nin en önemli yırtıcı memeli türü olduğu gibi Anadolu tarih ve kültüründe de önemli bir değere sahiptir. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’ne (IUCN)’ne göre “EN-Tehlikede” kategorisinde yer almakla birlikte ülkemizde çok daha kritik durumda olduğu bilinmektedir.
ANADOLU PARSININ İSMİ TÜRKİYE’DE FARKLI ŞEKİLLERDE ADLANDIRILIR
Anadolu Parsı, Türkiye’de yöreden yöreye değişmekle birlikte pars, “panter”, “leopar”, “dağ aslanı” veya “kaplan” olarak bilinirken; pelenk, böbür, tekir ve ala canavar olarak da anılır. Anadolu’da hüküm süren Anadolu Selçukluları ve Osmanlılar zamanında ise parslar, avda yardımcı olarak kullanılmışlar ve bu iş için en iyi şekilde yetiştirilmişlerdir. Av halkı avlanmada kullanılmak üzere parsı eğiterek ava alıştırmışlardır. Anadolu Parsı Türkiye’de korum altındadır.

>>>>TÜRKİYE’DE ANADOLU PARSI VAR MI?<<<<

Bakmadan Geçme