Ana caddede seyyar satıcı olmayacak

Afyonkarahisar Belediyesi Zabıta Müdürü Turhan Gedikkaya, seyyar satıcıların ana caddeleri işgal etmesine izin vermeyeceklerini söyledi Afyonkarahisar Belediyesi Zabıta Müdürü Turhan Gedikkaya, seyyar satıcılarla mücadele konusunda kararlı olduklarını belirtti. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gedikkaya, 'Ramazan dolayısıyla özellikle şehrimizde ana caddelerde aşırı derecede seyyar satıcı çoğaldı. Biz seyyar satıcılara yer gösterdiğimiz halde, ana caddelerde satış yapıyorlar. Biz [&hellip]

Ana caddede seyyar satıcı olmayacak

Afyonkarahisar Belediyesi Zabıta Müdürü Turhan Gedikkaya, seyyar satıcıların ana caddeleri işgal etmesine izin vermeyeceklerini söyledi

Afyonkarahisar Belediyesi Zabıta Müdürü Turhan Gedikkaya, seyyar satıcılarla mücadele konusunda kararlı olduklarını belirtti. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gedikkaya, “Ramazan dolayısıyla özellikle şehrimizde ana caddelerde aşırı derecede seyyar satıcı çoğaldı. Biz seyyar satıcılara yer gösterdiğimiz halde, ana caddelerde satış yapıyorlar. Biz de bunlarla ilgili sık sık ikaz ve ihtar ediyoruz. Bu ihtarlara uymayan seyyar satıcıların mallarına, el arabalarına, el koyuyoruz. Bunlara gerekli kanuni işlemleri yapıyoruz. Bu mücadelemiz, bundan sonra da sürecektir. Bizim asli görevimiz budur. Seyyar satıcılık yapmak yasak, bizim gösterdiğimiz yerlerde yapabilirler. Pazarlarda kendilerine yer göstermekteyiz, ama buralarda satış yapmıyorlar” dedi.
CEZADAN SONRA MALLAR İADE
Seyyar satıcılığın kayıtdışı kazanç demek olduğunu kaydeden Gedikkaya, özellikle ana caddelerdeki esnaf ve vatandaşların, işportacılar nedeniyle mağdur olduğunu vurguladı. Gedikkaya, “Seyyar satıcılar haksız kazanç elde etmektedirler, kayıtdışı çalışmaktadırlar. Bu alınan malzemeleri kendilerine kanuni işlem yaptıktan sonra teslim ediyoruz. Belirli bir matbu cezamız var, onu yatırdıktan sonra kendilerine veriyoruz. Vatandaşımız tepki gösteriyor ancak bizim gösterdiğimiz yerlerde satış yapmıyorlar. Bankalar Caddesi, Ambaryolu ve Kurtuluş Caddesi’nden bize şikâyet gelmekte” diye konuştu.
BİRÇOK SATICININ MALINA EL KONULDU
Zabıta ekiplerinin önce uyardığını, sonra tezgaha el koyduğunu belirten Gedikkaya, şöyle devam etti:
“Biz bunların ilk etapta terazilerini almaktayız. Aynı suçu devam ettirirse bu teraziyi vermiyoruz, bizim gösterdiğimiz yerde satışa devam ederse, teslim ediyoruz. Yer olarak ara sokakları gösteriyoruz. Biz bunları kendilerine söylüyoruz. Zorunlu olarak el koyuyoruz. 20-25 seyyar satıcının mallarına el konuldu. Malları depoya alıyoruz. Burada haksız bir rekabet var. Gelirlerse teslim ediyoruz, yoksa yardım kuruluşlarına veriyoruz.” (Kocatepe)

“Hırsızlık yapmıyoruz”

Veli Özoğul isimli seyyar satıcı, Zabıta ekiplerinin yaptığı operasyona tepki gösterdi. Öğle saatlerinde yaklaşık bin liralık meyveye el konulduğunu söyleyen Özoğul, “Biz ekmek paramızı kazanmaya çalışıyoruz. Hırsızlık yapmıyoruz” dedi.

Engelliler yararına mı?

Bankalar Caddesi’nde bir grup genç, vatandaşların yolunu keserek engelliler adına dergi sattıklarını iddia etti. Basın mensuplarının fotoğraf ve görüntü çekmek istemesi üzerine bir dergi satıcısı olay yerinden uzaklaşırken, bir dergi satıcısı basın mensuplarıyla tartıştı. Dergi satıcısı, önce gazetecilere, sonra Zabıta ekiplerine, Cumhuriyet Savcılığı’ndan aldığı “Sakınca yoktur” yazısını gösterdi.
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Mayıs ayında vatandaşları konuyla ilgili uyarmıştı. Balkanlıoğlu, şöyle demişti:
“Diğer illerden ilimize sözde şehit, gazi ve yakınlarına, engellilere ihtiyacı olan yoksul vatandaşlara destek olmak amaçlarla kurulmuş dernekler adına gazete, dergi, anahtarlık, cüzdan, kalem gibi malzemelerin satışının yapılmaya gelindiği görülmektedir. Bu malzemelerin satışı sırasında vatandaşlara elde edilen gelirlerin şehit gazi yakınlarına, engelli kişilerin ihtiyaçlarına, eğitim olanağı olmayan yoksul çocukların eğitim ihtiyaçları için harcandığı beyan edilerek insanların vicdani duygularının sömürüldüğü, ticari satış adı altında izinsiz yardım toplanılmaya çalışıldığı anlaşılmaktadır. Ayrıca dergi, gazete gibi malzemelerin satışı için derneklerin adına tüzel kişilikler teşekkül ettirildiği, satış yapanların bazen yanlarında perakende satış fişi veya makbuzu bulunduğu halde satış esnasında herhangi bir satış fişi veya faturası düzenlemediği, kayıt dışı satış yapıldığı, dolayısıyla haksız maddi menfaat ve çıkar sağlanılmaya çalışılıyor. Vatandaşlarımızın bu gibi faaliyetlerde bulunan kişilere mutlaka mülki amirden onaylı yardım toplama kimlik belgesini sormaları, şüpheli durumlarda yardım yapmamalarını istiyoruz. Vatandaşlarımız hareketlerinden şüphe ettikleri kişilerle ilgili ise kendilerine en polis ve jandarmaya ihbarda bulunsunlar.”

Bakmadan Geçme