• Haberler
  • Genel
  • 'Amerika'da demokratik açılımı soruyorlar' – Kocatepe Gazetesi

'Amerika'da demokratik açılımı soruyorlar' – Kocatepe Gazetesi

Eski Afyonkarahisar Milletvekili ve Ankara merkezli Alternatif Politikalar Merkezi Başkanı Mahmut Koçak, Amerikan tarafında Türkiye'den kronikleşmiş uluslararası ve demokratikleşme sorunlarını çözme beklentisi bulunduğunu açıkladı Amerika temaslarıyla ilgili TurkishNY'ın sorularını yanıtlayan Koçak, Kıbrıs, Ermeni meseleleri gibi kronik sorunlarda Türkiye'nin artık çözüm aşamasına geçmesi gerektiği yönünde ciddi bir beklenti olduğunu vurguladı. Bunun yanı sıra Amerikalılarda Türk halkını [&hellip]

“Amerika’da demokratik açılımı soruyorlar”

Eski Afyonkarahisar Milletvekili ve Ankara merkezli Alternatif Politikalar Merkezi Başkanı Mahmut Koçak, Amerikan tarafında Türkiye’den kronikleşmiş uluslararası ve demokratikleşme sorunlarını çözme beklentisi bulunduğunu açıkladı

Amerika temaslarıyla ilgili TurkishNY’ın sorularını yanıtlayan Koçak, Kıbrıs, Ermeni meseleleri gibi kronik sorunlarda Türkiye’nin artık çözüm aşamasına geçmesi gerektiği yönünde ciddi bir beklenti olduğunu vurguladı. Bunun yanı sıra Amerikalılarda Türk halkını Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinden uzaklaşmış görmekten kaynaklanan bir kaygı bulunduğunu söyleyen Koçak, Amerika’yı da Birleşmiş Milletler’e benzeterek, bu nedenle Türk toplumunca burada güçlü temsil gösterilmesi gerektiğini belirtti. Bu konuda düşünce kuruluşu olarak kendilerini sorumlu hissettiklerini ve bu nedenle de Washington DC’deki kuruluşlarla işbirliğini artıracaklarını kaydeden Koçak, “Amerika, BM gibi yeterince temsil edilirsen aleyhinde az karar çıkar” dedi.
Koçak, “Yüzyılımız artık sivil toplum kuruluşları yüzyılı. Devletler bile devletten devlete ilişkilerden daha fazla sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkilere giriyorlar. Sivil toplum kuruluşları, barış ortamını sağlamak, kalkınmayı gerçekleştirmek ya da bir ülkede herhangi bir krizi çabuk ortadan kaldırmak için işbirlikleri oluşturulabiliyor.Biz de Alternatif Politikalar Merkezi olarak Kafkaslar’da, Gürcistan’da yeterince güçlü bir işbirliği oluşturduk. Ermenistan’daki sivil toplum kuruluşlarıyla da halen devam eden iki ülke ilişkilerindeki krizler nasıl çözülmeli, iki komşu ülkeyiz ve geçmişte asırlarca güzel bir beraberliğimiz olmuş dolayısıyla bu ilişkileri nasıl normalleştirebiliriz diye ciddi işbirliklerimiz var. Afganistan’da da 6 yıldan beride hem sivil toplum bazında hem de yöreyi tanıma açısından çok ciddi çalışmalarımız oldu. Şimdi Amerika’da güçlü işbirlikleri oluşturmak istiyoruz. Sivil toplumdan sivil topluma projeleri geliştirmek adına buradayız” dedi.
Mahmut Koçak, şöyle devam etti: “Türkiye’de özellikle hükümet tarafından yürütülen (demokratik) açılım projesi sıkça soruluyor. Elbette Türkiye – Ermenistan ilişkileri normalleşmesi onları ilgilendiriyor.
Ortadoğu’daki barış sürecinde Türkiye’nin rolü, Irak’tan Amerikan birlikleri çekildikten sonra bölgede istikrarın sürdürülmesi konusunda ilgili oluyorlar. Sorularını daha çok bu eksenlerde yöneltiyorlar. Sohbetlerimiz bu konular doğrultusunda geçiyor.Türkiye’nin demokratikleşmesini olumlu buluyorlar.
Avrupa Birliği süreciyle ısrarlı olup, üye olmasını dünya barışı ve Amerika açısından da önemli bulduklarını ifade ediyorlar. Türkiye’nin kilit bir ülke olduğunu söylüyorlar. Ancak Türkiye’de halkın Avrupa Birliği sürecinden kopmaması gerektiğini vurguluyorlar. Demokratikleşme sürecinde pek çok adım atıldığını ancak artık netice alınması gerektiğini söylüyorlar. Artık final sürecine girildiğini belirtiyorlar. Türkiye’nin kendi demokrasisini kendi eliyle şekillendirmesi açısından final sürecinde olduğunu ve bunun önem arz ettiğini vurguluyorlar.”
Koçak, 1990’lı yıllardan bu yana Amerika Birleşik Devletleri’ne gidip geldiğini hatırlatarak
“İşadamlarımızca kurulan örgütler var. Her yılda sayısı ve niteliği artıyor. Artık bilinmeyenleri anlatmak, Türkiye’yi tanıtmak adına artık kendisini bir temsilci olarak hissediyor. Hayatlarında buna zaman ayırıyorlar. Bu tablo sevindirici. Bizim dış siyasetimizi kuvvetlendirecektir. Bizim etkin bir şekilde lobi yürütmemizi bu tür çalışmalar sağlayacak.
Ben Amerika’yı, Birleşmiş Milletler’e benzetiyorum. Ne kadar güçlü temsil edilirsen, o kadar çok pay alırsın. Ne kadar yakın takip eder, ilgilenirsen, o ölçüde aleyhinde az karar çıkar. İrlanda kökenliler, Hispanikler gibi pek çok farklı ülkeden insanlar gelmiş buraya ve çok kültürlü bir ülke oluşmuş. Dolayısıyla burada ne denli baskın bir kültür oluşturabilirsen, güçlü bir enformasyon ağı oluşturabilirsen ve buradaki Amerikan toplumunu o doğrultuda bilgilendirebilirsen yayınlarınla, çalışmalarınla Türk tezleri daha fazla kabul görür. Bence Türk toplumu iyi yolda” diye konuştu.

Bakmadan Geçme