Ambaryolu'nda tek yön uygulamasına geçiliyor

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Ambaryolu Caddesinde tek yön uygulaması için çalışmalara başlayacaklarını açıkladı. Zeybek, 'İnşallah bugün, yarın Anbaryolu Caddesine girerek çalışmalara başlayacağız. Ortada ki refüjü kaldırarak, Yeşilyol Caddesine kadar olan caddede tek iniş vereceğiz. Park Afyon AVM'nin bulunuduğu çift yönlü yolu tek yöne çevireceğiz' dedi   Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Kocatepe Gazetesi muhaberinin kent [&hellip]

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Ambaryolu Caddesinde tek yön uygulaması için çalışmalara başlayacaklarını açıkladı. Zeybek, “İnşallah bugün, yarın Anbaryolu Caddesine girerek çalışmalara başlayacağız. Ortada ki refüjü kaldırarak, Yeşilyol Caddesine kadar olan caddede tek iniş vereceğiz. Park Afyon AVM’nin bulunuduğu çift yönlü yolu tek yöne çevireceğiz” dedi

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Kocatepe Gazetesi muhaberinin kent gündeminde yer alan konularla ilgili sorularını cevaplandırdı.
“ÜÇÜNCÜ ETAP SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMASI BAŞLAYACAK”
Afyonkarahisar’ın 8 bin yıllık geçmişi olan tarihi, kadim bir kent olduğunu söyleyen Mehmet Zeybek, yerel yönetim olarak sadece alt yapı ve üst yapı çalışmaları yapmadıklarını ifade etti. Yürüttükleri çalışmalarla tarihi dokuyu ve güzellikleri ön plana çıkarmaya gayret sarf ettiklerini dile getiren Zeybek, “Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından tescillenmiş yaşamın birebir içinde sürdüğü 600’e yakın tescilli konağımız var. 2019 yılında göreve geldiğimizde o dönem ki Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum şehrimize geldiğinde o bölgeyi gezdik ve oradaki dokuyu görünce hayran kalarak konak sayısını sordu. Bende kendisine Anıtlar Kurulu tarafından tescillenen 600’e yakın konağımız olduğunu söyledim. Yaklaşık yüz konağımızda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Kültür Bakanlığı tardından sokak sağlamlaştırılması yapılmış. Sayın Bakanımızın, ‘Kalan konaklar için ben size bir kredi göndereyim sokak sağlıklaştırmasını tamamla.’ diye bir talimatı oldu. Bir miktar hibe, bir miktar kredi gönderdiler. 2020 yılından itibaren sokak sağlıklaştırılmasına hızlı bir şekilde girdik. Şuanda ikinci etap bitti üçüncü etaba başlayacağız.” dedi.
“SAHİPLER SULTAN YATIRI
KURTULDU PAZAR YERİNİ
SEÇİM ÖNCESİ AÇACAĞIZ”
Yoncaaltı Camii yanında geçmişte yerleşik haftanın 7 günü açık olan bir pazar yeri olduğunu, yıkılan bu pazaryerini canlandıracaklarını belirten Zeybek, “Yoncaaltı Camii çevresinde yıkılıp iki ucuna bina yapılan pazaryeri çevresine tarihi bir doku hâkimdir. Orada Yoncaaltı Camii de bulunuyor. Sahipler Sultan yatırıda oradadır. Oraya baktığımızda bina tarihi dokuya ters dönmüş gibi bir binaydı. Altında iki katlı otopark vardı ve belli bir saatten sonra uygunsuz işlerin yapıldığı izlenimi vardı. Allah rahmet eylesin, Sami Camcı amcamız hayatta iken bana Sahipler Sultan yatırı ile ilgili olarak ‘Buradaki yatır rüyama girdi Mehmet. Beni kurtarın diye yalvarıyordu’ dedi. Bende bu durumu Afyonkarahisar’a yakışmadığını, bu binayı yıkacağımı söyledim. Yıktığımız binanın altındaki iki katlı otoparkın iki katı kullanılamıyordu. Sadece birinci katı kullanılabiliyordu. Bir yapı hatası vardı. İkinci kata araçların girip çıkası çok zordu. Yıktığımız bu yerde 25 araçlık bir otopark kullanımı vardı. Biz bu binayı yıktık. Haftanın 7 günü açık kalacak ve içerisinde 35 dükkânın olduğu minik dükkânlardan oluşan, günlük yaş sebze- meyve alınıp- satılabileceği, yine içerisinde şarküteri bölümlerinin olacağı bir duruma getirmek istedik. Hem tarihi dokuya olgun olsun, hem altındaki Sahipler Sultan yatırımızdan dolayı yıktık. Altına iki katlı otopark yaptık. Asansörlü şuanda iki katta; 80-100 araç alabilecek kapasiteye sahip bir otopark yaptık. Çalışmalarımız bitme aşamasında inşallah yerel seçimlerden önce açılışını gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.
“GASTRONOMİ SOKAĞINDA YÖRESEL LEZZETLERİN YAPIMI GÖSTERİLECEK”
Gastronomi Sokağı çalışmasının seyrini anlatan Zeybek ,”Gıda Kontrol Laboratuvarına Uydukent’te modern bir hizmet binası yapıldı. Laboratuvar yeni yerine taşındıktan sonra yeni yerine taşınmasının ardından o sokakta tarihi doku olduğundan yüksek katlı bina hoş gözükmüyordu. Bu binayı uzun uğraşlar sonucu Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan aldık. Orayı yıkarak tarihi dokuya uygun taş binadan oluşan Gastronomi Sokağı inşa ediyoruz. Gastronomi Sokağındaki dükkânlarda bizim tescilli yöresel ürünlerimizin nasıl yapıldığı ve nasıl pazarlandığını gösterilecek. İl içi ve il dışı ziyaretçilerin o tarihi dokuları gezerken örneğin; Acı mayalı ev ekmeğimizin, ev makarnamızın nasıl yapıldığını gözler önüne serilecek ve satışlarının yapılacağı bir mekân haline getirmek istedik. Şuanda çalışmalarımız hızla devam ediyor. İnşallah orada bu çalışmamızlada tarihi dokuyu bütünleştirmiş olacağız.” şeklinde konuştu.
“NİKÂH SALONU OLARAK KULLANILAN BİNA
ORJİNALİNE DÖNECEK”
Afyon Lisesi’nin yanında Belediye Nikah Salonu olarak kullanılan tarihi tescilli kültürel varlık konumundaki binada yürütülen restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Zeybek, “Belediyemizin Nikah Salonu olarak hizmet verilen binayı gördüğümde, binanın sıvaları dökülmeye başlamıştı. Görünümü uygun değildi. Afyon Lisemiz tarihi, kadim bir lisemizdir. O tarihi lise ile özdeşleşecek bir binanın olacağına dair içimde bir his vardı ve köşesinde sıvadan bir parça kaldırdığımızda altından taş binanın, köşe taşlarının çıktığını ve takoz tuğla yapılmış bir bina olduğunu gördük. Bunun neticesinde sıvaları sıvaları kazıdık. Bina eski fotoğraflarda da zaten tek katlıymış. Biz binayı eski haline getirdik şuanda. Binanın raspalarını yapıp, tuğlaları ve derzleri temizlendikten sonra tekrar derzleri yapılıp o tuğlaları da nem ve su itici bir malzeme ile kaplayıp doğal hali ile Afyon Lisesi ile bütünleşmiş bir tarihi güzelliği ortaya çıkartmaya çalışıyoruz. Yani binayı aslına uygun bir şekilde restore ediyoruz. İnşallah bu binamızıda orijinal haline dönüştüreceğiz.” ifadelerine yer verdi.
“30 AĞUSTOS’A KADAR ŞEHRİMİZDE CİDDİ ÇALIŞMALARIMIZ OLACAK”
“Şehrimizde ki kaldırımlarda ciddi bir deformasyonlar vardı. Halkımızdan gelen şikâyetler bir hayli fazlaydı.” diyen Zeybek, şu ifadeleri kullandı: “Mesela; Dumlupınar Mahallesi’ni gezdiğimizde gördük ki bordür taşları yüksek. Yaşlı hemşerilerimiz kaldırıma çıkamadıklarını belirttiler. Döşemelere baktığımızda döşemeler gerçekten düzgün değildi. Vatandaşlarımızın hem ayaklarının takılıp düşme ihtimali hem sakat kalma ihtimalleri vardı. İhalesini yaptık. İhale yaparken de şartnameye silindirle alt zeminin sağlamlaştırılıp, taş döşendikten sonra tesfiye yapılması ve taşların üzerinden de silindir ile geçilmesi şartını getirdik. Şuanda Dumlupınar Mahallemizde, Dervişpaşa Mahallemizde, Ali İhsan Paşa Mahallemizde, Ordu Bulvarı ve Yeşilyolda ki kaldırım çalışmalarımızda hızla devam ediyor. Bu çalışmalarımız Kurtuluş Caddesinde inşallah devam edecek. Tabi kaldırım çalışmalarımız bittikten sonra orta refüj çalışmalarımız Yeşilyol ve Ordu Bulvarı Caddelerimizde bitti. İnşallah oralarda asfalt çalışmalarına başlayacağız. Şehrimizi güzelleştirmeye devam ediyoruz. 30 Ağustos’a kadar bu bölgelerde ciddi çalışmalarımız olacak.”
“AFYON’U SEVİYORUM CUMHURBAŞKANIMIZ UYGUN GÖRÜRSE ADAY ADAYIYIM”
Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, kenti sevdiğini ve güzel bir kent ortaya koymak için çabaladıklarının altını çizdi. Zeybek şunları söyledi: “Afyonkarahisar’ı seviyoruz. Şehrimizi güzelleştirmeye gayret sarf ediyoruz. Göreve geldiğimiz andan itibaren de tek bir gayemiz vardı. Halkımıza rahat bir yaşam oluşturabilecek çalışmalar ve şehrimizin güzelliklerini ön plana çıkartarak şehrimizi tanıtmak. Bu gayelerimizi gerçekleştirmeye gayret sarf ediyoruz. Akılcı yatırımlar ile şehrimizi güzelleştirmeye çalışıyoruz. Önümüzde ki dönemde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, tensip buyururlarsa ve AK Parti Genel Merkezi uygun görürse, halkımızın teveccühü ile ilimizi yeni yatırımlarla buluşturmaya devem etmek istiyorum. Bu nedenle önceki gün muhtarlarımızla toplantı yaparken yerel seçimlerde Belediye Başkan aday adayı olup olmayacağız soruldu. Böyle bir soru gelince elbette cevaplamak gerekiyordu. Bende aynı cümleleri kullanarak Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle aday adayı olarak göreve talip olduğumu söyledim. Yeni yatırımları nasip olurda süreci tamamlarsak zamanı geldiğinde açıklarız.”
“BELEDİYE İŞÇİLERİNE
MOBİNG UYGULAMADIK İŞÇİLER ARASINDAKİ SOSYAL DENGEYİ KORUMAK ZORUNDAYIM”
Afyonkarahisar Belediyesi’nde sendika çalışan işçilere mobing uygulandığın yönündeki iddiaları değerlendiren Mehmet Zeybek, bu iddiaların gerçek dışı olduğunu söyledi. Zeybek, şöyle konuştu: “Biz hiç kimseye mobing uygulamadık. Dışarıda bunu konuşuyorlar. İşçi demek ne demektir? Adı üstünde işçidir. Sokakta ki temizlik işçisi de işçi, park bahçelerde çalışanlarda işçi, asfalt işinde çalışanlarda işçidir. Masa başında memur görev yapar. Çünkü yetkileri, imza sorumlulukları vardır. İşçinin bir sorumluluğu yok. Ben Sendika Başkanına da söyledim. ‘Bak kardeşim bu çalışanlarımız işçi vasfındadır. İşveren bu işçileri istediği yerde istihdam edebilir.’ dedim. Biz burada mobing uygulamıyoruz ki. işçi çalışanlarımızı sadece görev yerlerine gönderiyoruz. Bazıları sürgün yaptı vs. diyorlar. Ne sürgünü? Ben işçi çalışanlarımızı örneğin Emirdağ’ına, Bayat’a veya başka bir yere mi gönderdim? Belediyenin birimlerinde görevlendirdik. İşçiler arasındaki sosyal dengeyi de korumak zorundayız. Biz çalışma barışı için adaleti sağlamaya çalışıyoruz.”
“BELEDİYE OLARAK BİZİM
FABRİKA AÇMA YETKİMİZ YOK”
Afyonkarahisar Belediyesi olarak iflas eden Tekstil Fabrikasıyla ilgili bir yetkiye sahip olmadıklarını bu konuda Belediye’nin hiçbir dahli olmadığını vurgulayan Zeybek şunları kaydetti: “Muhalefette ki partiler suçlu olarak Belediye’yi görmeye çalışıyorlar. Belediyenin burada hiçbir sorumluluğu yoktur. Biz tekstil fabrikası açmadık. İş-Kur İl Müdürü ile bu kişiler bize geldiler. Afyon’da 5 bin metre bir yer bulunursa yaklaşık 200 insanımıza iş kapısı açmak istiediklerini ifade ettiler. Bizim seçim vaatlerimiz arasında Belediye’de bir İstihdam Ofisi kurma konusuda vardı. Belediyemizin giriş katımızda İş-Kur ile birlikte istihdam ofisi kurduk. Müracaat edenleri alıp, İş-Kur’a gönderdik. İş-Kur’a yapacağı işe destek olduk. Çünkü Belediyenin iş yeri açma gibi, fabrika kurma gibi bir yetkisi yoktur. Bu kişiler bize geldiler. Bizde atıl durumda olan Halilağa Kapalı Semt Pazarının iki katını kendilerine gösterdik. ‘Burası gayet güzel.’ dediler. Burası her biri 4 bin 900, 4 bin metrekare olmak üzere 10 bin metrekarelik bir alandı. Kendileri böyle bir alanda 500 kişiye kadar insan çalıştırabileceklerini söylediler. Biz Belediye olarak biz oraya bir tane işçi katmış değiliz. İş-Kur’a yapılan müracaatlar sonucu orada çalışacak kişilere kurum İş Başı Eğitim Programı kapsamında eğitimler verdi. Çünkü onların Sosyal Güvenlik Primlerini, destek primlerinin bir miktarını İş-Kur karşılıyor. Tekstil Fabrikasının sahibi iflas etmiş, olabilir. Sonrasında ‘Belediye nerede?’ diyorlar. Bu firma Belediye olarak bizim kiracımızdır. Biz bir ihale yaptık ve firma sahibi orayı ihale ile aldı. İhale şartnamemizde de belirttik. Kira bedelini iki ay üst üste yatırmazsa tahliye nedeni sayılacağını bildirdi. Bununla ilgili Belediyemizin Hukuk Bürosu dava açtı. Süreç devam ediyor.”
“İLK OLARAK AMBARYOLU’NDA TEK YÖN UYGULAMASI BAŞLAYACAK”
Şehir içi trafikle ilgili tek yön uygulamasına ilk defa Ambaryolu Caddesi’nde başlayacaklarını söyleyen Zeybek, şu ifadelere yer verdi: “İlk defa tek yön uygulamasına Ambaryolu Caddesi’nde başlayacağız. Şehir içi trafikle ilgili kararları biz Belediye olarak tek başımıza alamıyoruz. Şehrin trafik düzenini İl Trafik Komisyonu ve Emniyet Trafik Müdürlüğü belirliyor. Beş tane ana arter diyebileceğimiz caddemiz var. Bunlar; Kurtuluş Caddesi, Anbaryolu, Ordu Bulvarı, Gazıgöl Caddeleri ve Mecidiye Mahallesidir. Biz buralarad yoğun yağışlardan dolayı çalışmalara başlayamadık. Araya birde iki bayram girdi. İnşallah bugün, yarın Anbaryolu Caddesine girerek çalışmalara başlayacağız. Ortada ki refüjü kaldırarak, Yeşilyol Caddesine kadar olan caddede tek iniş vereceğiz. Park Afyon AVM’nin bulunuduğu çift yönlü yolu tek yöne çevireceğiz. İlk uygulamamız Anbaryolunda. Daha sonrasındaki uygulama için Emniyet Trafik Müdürlüğü yetkilileriyle istişare yapacağız. Trafik Komisyonumuzdaki arkadaşlarımız birlikte kararlaştırılacaklar. İnşallah bu çalışmamızı da peyder pey diğer caddelerimizde de uygulamaya geçeceğiz. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Daire Başkanı şehir içi trafik düzenlemesi için Belediyemizin Trafik Komisyonu ile irtibat halindeler, beraber çalışıyorlar.”
“HAYR İÇİN YAPILAN ÇEŞMELERDE
SU SAYACI YOK BEN VATANDAŞIN HAKKINI KORUYORUM”
Belediye olarak içme suyu noktasında tasarruf tedbirleri uyguladıklarını dile getiren Zeybek, “Allah bereket versin yağışlarımız rahmetli, bereketli oldu. Bu yağışlarımız olmasaydı bu yaz ciddi sıkıntı çekecektik. Barajımızda su seviyemiz neredeyse yüzde 10 seviyesindeydi şuanda yüzde 30’lar seviyesinde. Hatta biz bu yağışları hesap etmeden, çünkü kurak bir mevsim bekleniyordu. Tasarruf tedbirleri uyguladık ve sokak çeşmelerinin hepsini kapattık, mezarlıkta olanlarıda. 4222 adet sokak çeşmesi var. Buda çok ciddi bir su israfına yol açıyordu. Biz su zengini bir il değiliz. Tasarruflu kullanmak zorundayız. Çeşmeler akmıyor diye eleştiride bulunuldu. Özellikle Kurban Bayramında mezarlıktaki çeşmelerin akmaması eleştiri konusu oldu. Zaten mezarlık yapıldığında üç kapısında da şadırvan var. Vatandaş, her cenaze sahibi zannediyor ki; Babamın başında bir çeşme olsun ben oradan alayım ve suyu dökeyim. Ben şunu söylüyorum; bu olabilir. Ama böyle hayr olmaz. Yani çeşme yaptırmakla hayr sahibi olunmuyor. Mesela birisi ‘Babamın vasiyeti vardı. Ben babamın mezarının başına çeşme yapacağım.’ diye geliyor. Yapabilirsin ama sayacını takıp, su bedelini ödemek şartıyla. Şuanda mezarlıkta ki hiç çeşmede bir tane su sayacı yok. Çavuşbaş’ta ki ninem elleri titreyerek su bedelini ödemeye geliyor yokluklar içerisinde kullandığı suyun bedelini ödüyor. Belediye mecbur mu mezarlıkta ben hayrat yaptım diye bir tane mermer kaideyi koyup, musluk takmakla hayrat yaptığını söyleyen arkadaşa bedava su vermeye? Adil bir yaklaşımla ben burada kendi hakkımı değil, vatandaşın hakkını savunmaya çalışıyorum.” dedi.
“OTOBÜS ÜCRET ZAMMINDA HALKIMIZI ZORLAMAYACAĞIZ”
Toplu taşıma ücret tarifesi ile ekmeğe yapılacak zam konusunda görüşlerini açıklayan Zeybek, “Akaryakıta ÖTV’den dolayı ciddi bir zam geldi. Belediye otobüslerimiz nereden bakılsa aylık 4 milyon TL zarar ediyor. Belediye olarak fırıncılara zam verme yetkimiz yoktur. Ekmek zammını Ticaret İl Müdürlüğü, ATSO, ESOB ve Belediyeden de bir heyetle Valiliğimizin öncülüğünde bir çalışma yürütülerek uygulamaya konuluyor. Bugün yarın zam oranını açıklarlar. Biz belediye olarak Belediye Halk Otobüsleri ücret zammı için çevre illeri de baz alarak halkımızı çok fazla zorlamayacak bir oran için çalışıyoruz. Minibüs esnafı yolcu tarife zammını da zaten Şoförler ve Otomobilciler Odası belirleyecek.” diye konuştu.
“ZAFER HAFTASINA BİR SÜPRİZİMİZ OLABİLİR”
Zeybek, sözlerini şöyle tamamladı: “Biz şehrimizi seviyoruz. Tek gayemiz şehrimizin güzelliklerini daha fazla ön plana çıkartıp şehrimizi tanıtmak. Çünkü göreve geldiğilmiz andan itibaren Belçika’ya gittiğimde Büyükelçi’nin söylediği; ‘Afyon kenarından geçilen bir şehirdi.’ Tarihi güzelliklerimizden, lezzetlerimizden, termalin başkenti olmamızdan, Büyük Zaferin, kurtuluşun başkenti olmamızdan hiç kimsenin haberi yoktu. O günden bugüne yıllık 3 milyon yerli ve yabancı ziyaretçi akını var. Gerçekleştirdiğimiz festivallerle, Motokros Şampiyonası ile yaptığımız etkinliklerle şehrimizi hak ettiği yere getirmeye gayret sarf ediyoruz. Şehrimizi seviyoruz. İnşallah Zafer Haftasına bir süprizimiz olabilir. Vakti geldiğinde açıklarız.” >> Şeyda YEŞİLÇAY’ın ’nın Özel Haberi

Bakmadan Geçme