Amatörler, sanat için çok önemli

Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen, amatörlerin sanat için önemli olduğuna dikkat çekti Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı'nda 11 Mart 2015 tarihinde Konservatuvar Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen tarafından 'Konservatuvar Öğrencileri İçin Genel Müzik Eğitimi Program İçerikleri' konulu bir konferans düzenlendi.Doç. Dr. Uğur Türkmen, konferansta yaptığı konuşmada, mesleki müzik eğitimi [&hellip]

Amatörler, sanat için çok önemli

Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen, amatörlerin sanat için önemli olduğuna dikkat çekti

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı’nda 11 Mart 2015 tarihinde Konservatuvar Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen tarafından “Konservatuvar Öğrencileri İçin Genel Müzik Eğitimi Program İçerikleri” konulu bir konferans düzenlendi.
Doç. Dr. Uğur Türkmen, konferansta yaptığı konuşmada, mesleki müzik eğitimi veren kurumların ana problemlerinden bir tanesinin bu kurumların bir felsefelerinin olmayışı olduğunu düşündüğünü belirtti. Türkmen, “Dolayısıyla kim olduğumuz, ne olduğumuz, ne amaçla öğrenci yetiştirdiğimiz ve ne olmamız gerektiği noktasında konservatuvarlarda da ciddi anlamda bir felsefe sıkıntısı var” diye konuştu.
Sanat eğitiminin mutlaka iyi bilinmesi gerektiğini dile getiren Türkmen, “Eğitim ve sanat eğitimini iyi bilmemiz gerekiyor. Eğitim için en baskın söylemlerden bir tanesi bireyin istendiği şekilde kültürlenme sürecidir. Dolayısıyla sözcük olarak da bir bütünü belirliyor. Ayrıntıya girildiğinde ise kişinin sanatsal, sosyal, kültürel ve bilimsel yönden gelişimi eğitim ve özelde de müzik eğitimi yoluyla oluyor” diye konuştu. Türkmen, müziğin Ali Uçan’ın deyimiyle işlev ve iş görülerinin var olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Dünyadaki birçok pedagog müziğin işlevleri üzerine söylemlerde bulunmuşlardır. Bunlardan en önemlisi Merriam’dır. Dünyanın sayılı sayılı müzikologlarından olan Merriam, 10 işlevden bahseder. Ali Uçan bunu biraz daha sadeleştirmiş ve 5 işlevde özetlemiştir. Buna göre müzik eğitimi mutlaka bireyi geliştiriyor; toplumsal rolleri var, kültürel işlevleri var, ekonomik işlevleri var ve eğitimsel işlevleri var. Türkiye’deki müzik eğitimi; ‘genel müzik eğitimi, özengen müzik eğitimi ve profesyonel müzik eğitimi’ olmak üzere 3 türde yapılmaktadır. Genel müzik eğitimi her düzeyde herkese zorunlu bir eğitimdir. Okul öncesinde, ilkokul, ortaokul ve lise eğitiminde müzik zorunlu olarak verilmektedir. Özengen (amatör) müzik eğitimleri de var. Bunun dışında herkesin bildiği gibi konservatuvar, güzel sanatlar fakülteleri, eğitim fakülteleri ve askeri okullar olmak üzere müzik eğitimi veren farklı profesyonel kurumlar var. Bunlar yaratıcı, yorumcu, eğitimci ve araştırmacı yetiştirmektedir. Eğer siz bir müzikoloji bölümüne girerseniz araştırmacı oluyorsunuz, konservatuvar gibi icra temelli bir yere girerseniz icracı oluyorsunuz, eğer eğitimci olmak istiyorsanız da eğitim fakültesine yöneliyorsunuz.”
SANAT
ORDUSUNUN ERLERİ
Türkiye’de en ihmal edilen kesimin amatörler olduğunu anlatan Türkmen, “Amatörler bizim için çok önemlidir. Müzik alanındaki yeni odaklar için amatörlere büyük gereksinim duyulmaktadır. Büyük sanat ordusunun erlerini onlar oluşturur. Bir ulusun sanatsal düzeyi onlarla ölçülür. Bu Mithat Fenmen’in sözüdür” ifadelerini kullandı. Türkmen, “Bir kere içinde toplumun kültürlenmesini, kültürleşmeyi ve toplumun gelişimini ve değişimini istiyorsak amatör müzik eğitimine çok ama çok değer vermemiz gerekiyor. Fenmen, ‘müzik eğitimcileri ve sanatçılar da bu birlikteliğin mayasıdır’” der.
Eğitime mutlaka çok yönlü bakılması gerektiğine dikkat çeken Türkmen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Atatürk, Cumhuriyetin temelinin kültür olduğunu ve Türk ulusunun yeni bir uygarlığa gereksinimi olduğunu söylemiştir. Bu uygarlığa olan gereksinimin de sadece herkesin bulunduğu kurumun eğitim felsefesini yerleştirmesiyle ölçülebilir olduğunu söylemiştir. O’na göre Türk ulusunun yeni uygarlığı çağdaş uygarlıktı. Çağdaş uygarlık ise bir bütünseldi. Tek yönlü bakmayacağız. Bir çocuğu edebiyatıyla, sanatıyla, kültürüyle, çalmasıyla, söylemesiyle topyekûn yetiştirmek gerekiyor. Bir toplumun değişim ve gelişiminde en önemli topluluklar, mesleki gruplardan bir tanesi de müzik eğitimcileridir. Onlar insanın kişiliğini besleyecek, bireyi istendiği nitelikte kültürleyecek, kişinin sanatsal, kültürel ve bilimsel yönden gelişimini destekleyecektir. Kültürleme, kültürleşme ve kültürlenme süreci müzik eğitimi ile güçlenecektir. Bu hedefleri, genel ve özel amaçları belli, tam donanımlı eğitimciler tarafından müzik eğitimi verilirse bu hedefler gerçekleşecektir.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme