Altyapısı olan yerlerde temiz enerji zorunlu
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Afyonkarahisar'ın temiz enerji ile temiz havaya kavuşacağı vurgulandı.Açıklamada, 'İl merkezindeki hava kalitesinin arttırılması konusunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı'nın görevleri bulunmaktadır. Bu amaçla hava alıcı ortamına verilen kirleticileri azaltmak ve yanma sistemlerini -yakıtları kontrol altına almak ve gerektiğinde kısıtlamalar getirmek gibi konularda çalışmalar [&hellip]
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Afyonkarahisar’ın temiz enerji ile temiz havaya kavuşacağı vurgulandı.
Açıklamada, “İl merkezindeki hava kalitesinin arttırılması konusunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı’nın görevleri bulunmaktadır. Bu amaçla hava alıcı ortamına verilen kirleticileri azaltmak ve yanma sistemlerini -yakıtları kontrol altına almak ve gerektiğinde kısıtlamalar getirmek gibi konularda çalışmalar iki kurum tarafından ortaklaşa yürütülmektedir.
Uzun yıllardır yürütülen ve son yıllarda kirlilik ölçümlerinde gözlenen hava kirliliğinde düşme eğilimi gözlenmemesi üzerine; 2014 kış sezonunda Valiliğimiz destekli proje ile 2016-2017 kış aylarını da kapsayan yoğun ve kapsamlı çalışmalar yapılmıştır” denildi.
1 EKİM 2016’DAN İTİBAREN
Açıklamanın devamında, “Mahalli Çevre Kurulu Kararının ikinci aşaması; 1 Ekim 2016 tarihine kadar altyapısı tamamlanan yerlerden Ali Çetinkaya, Ali İhsan Paşa, Beyazıt, Dörtyol, Esentepe, Hattat Karahisar, Hoca Ahmet Yesevi, Kanlıca, Kayadibi, Mareşal Fevzi Çakmak, Nazmi Saatçi, Sahipata, Veysel Karani, Yenice mahallelerinde bağlantı yapabilecek durumda sistemin tamamlandığı ikinci 16 mahallede bulunan, Belediye Başkanlığınca kendilerine tebligatta bulunulmuş olan; kamu binası, özel işyerleri ile konutlarda ısınma ve merkezi sıhhi sıcak su sistemlerinde 1 Ekim 2016 tarihine kadar, dönüşüm yapılarak alternatif enerji kaynaklarının (doğalgaz, jeotermal enerji, vs) kullanımına geçilmesi ile bir önceki dönemde mücbir sebep sonucunda bağlantısını tamamlayamayan kamu binası, işyeri, konutlarda, doğalgaz/ jeotermal/ Alternatif enerjiye geçilmesi zorunludur” ifadelerine yer verildi.
BACA TEMİZLİĞİNE DİKKAT EDİN
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yapılan çalışmalarla İlgili olarak vatandaşlarımızın kişisel katkılarıyla çözülebilecek bir konu da alternatif yakıt alt yapısı bulunmayan/ izin verilen mahallelerde evlerdeki soba ve kazan bacalarının temizliğidir. Mutfak aspiratörü ve bacalarda biriken is ve kurumlar zaman zaman tutuşabilir ve potansiyel yangın tehlikesi oluştururlar. Oluşan bu kurumların tutuşmasına baca yangınları denir ve baca yangınları kolayca çatı yangınlarına, çatı yangınları da bina yangınlarına dönüşür. İlimiz Mahalli Çevre Kurulu kararlarında da belirtildiği üzere konut ve işyerlerinin kış sezonu başlamadan önce kalorifer kazan kontrollerini ve bakımlarını ve bacalarının temizliğini yaptırmaları gerekmektedir.” (Kocatepe Haber Merkezi)