Altun, sınav ve tercih sürecini değerlendirdi

Yavuzoğlu Anadolu Lisesi Müdürü PDR ve Tercih Uzmanı Nurullah Altun, YKS ve AYT sınavları ile ilgili açıklama yaptı. Altun, öğrencilerin tercih dönemlerinde yapacakları tercihlerin önemi ve püf noktaları hakkında bilgi verdi   PDR ve Tercih Uzmanı Nurullah Altun, sınavlar sonrası hızlı okuma ve anlamanın öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirtti. 'ZORLU BİR SINAV SÜRECİ [&hellip]

Yavuzoğlu Anadolu Lisesi Müdürü PDR ve Tercih Uzmanı Nurullah Altun, YKS ve AYT sınavları ile ilgili açıklama yaptı. Altun, öğrencilerin tercih dönemlerinde yapacakları tercihlerin önemi ve püf noktaları hakkında bilgi verdi

PDR ve Tercih Uzmanı Nurullah Altun, sınavlar sonrası hızlı okuma ve anlamanın öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirtti.
“ZORLU BİR SINAV SÜRECİ GEÇİRİLDİ”
Nurullah Altun, TYT sınavında 10 bin 600 sözcüğün kullanıldığını, sınav süresine oranladığında bu sonucun 60 saniye de 65 kelime okunması gerektiği anlamanına geldiğine dikkat çekti. Altun, “AYT’de matematiğin en belirleyici konusu polinomdur. 2023 yılı TYT ve AYT sınavını geride bıraktık. Sınav süreci zorlu bir süreçti, depremden dolayı ikinci dönem konuları kaldırıldı, bunun yerine ilk dönem konularıyla ilgili olan sorular genişletilerek sınavda öğrencilerin karşısına çıktı. Özellikle AYT sınavında ikinci dönem konularının kaldırılması ile AYT sınavının matematik ilk on sorusu TYT kısmından geldi. Öğrencilerin tercih puanını belirleyecek yüzde 60 oranı bulunan AYT sınavında matematik belirleyici unsur olarak karşımıza çıktı. AYT matematiğin en belirleyici konusu polinom oldu. Bu soruyu yapan öğrencinin standart sapması çok üst seviyelere çıkacak.” dedi.
“HIZLI OKUMAKTA ÖNEMLİ”
Nuran Altun, Türkçe sınavında vakit kaybeden ve yorulan öğrencilerin matematik sınavının 20. sorusundan sonra gelen kolay geometri sorularını göremediklerini, dolayısıyla Türkçe’nin öneminin bir kez daha anlaşıldığını ifade etti. Altun, “Kitap okuma alışkanlığı ve okuduğunu anlama, yorumlama, konuların ve muhakeme yeteneğinin sınavdaki önemi büyüktür. Türkçe dersi ikinci plana atılmamalıdır. AYT’den gelen sorular müfredata göre olup, TYT’nin ise daha zorlu sorular olduğunu gördük. TYT sınavında 10 bin 600 sözcük kullanıldı. Sınav süresine oranladığımızda 60 saniye de 65 kelime okunması gerektiği anlamanına geliyor.” ifadelerini kullandı.
“ÖĞRENCİLER AYT’YE ODAKLANMALI”
Altun sözlerini şöyle sürdürdü: “Tercih döneminde öğrenciler 2019 ve 2020 yılının tercihlerini örnek alabilirler. Standart sapma sınav sonuçlarının kaderini belirler. Öğrenciler tercih yapmadan önce eğer imkânları varsa mutlaka istedikleri okulların kampüsünü ve şehirdeki imkânları görmeleri yerinde olur. Kahramanmaraş merkezli tüm Türkiye’yi derinden etkileyen 6 Şubat depremlerinden dolayı deprem felaketini yaşayan 11 şehirde bu bölgeye yapılacak olan tercihlerde azalma görülme ihtimali vardır. Bu bölgeden tercih yapacak öğrenciler diğer bölgelere tercih yapacaklardır. Tercih ve sıralamalar önemli olduğundan bilinçli ve dikkatli yapılmalıdır. TYT’nin AYT sınavından daha zor geçtiğini söyleyen birçok öğrenci var. Öğrenciler şu konuyu atlıyorlar. TYT önemli bir sınav, ama puanın yüzde 60’ını AYT oluşturuyor, bu yüzden araştırmalarım gösteriyor ki, TYT kötü geçti diyen öğrenciler moralini bozmadan AYT’ye odaklanmalıdır.”
“BU SENE AŞIRI YIĞILMA BEKLEMİYORUM”
“Bu iki sınavın ölçeği Türkiye genelinde yapılan tüm deneme sınavları ile hemen hemene paraleldi.” diyen Altun şu ifadelere yer verdi: “Sadece burada devreye giren sistemli ve planlı bir çalışmaydı. Yapamadığı soruları takip eden peşinden gidip öğrenen öğrenciler başarıyı buldular. Bizim okulumuzdaki öğrencilerin Türkiye ortalaması üstünde sonuç alacağına güveniyoruz. Çünkü biz okulumuzda özel olarak paragraf dersleri verirken bunları zorunlu tutuyoruz, öğrencilerin mutlaka kitap okumasını istiyoruz ve bunun için veliler ile birlikte öğrencileri ilgilendiren bir çalışma yürütüyoruz. TYT’de Türkçe sınavı zordu, ATY’de ise Matematik sınavı zordu. Buralarda Türkçe ve Matematiği iyi yapan öğrencilere eminim çok güzel bir sıralama gelecektir. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim; bu sene aşırı bir yığılma beklemiyorum. Geçen sene ciddi bir yığılma vardı, bu sene olacağını sanmıyorum ve öğrencilere tavsiyem 2021 yılını baz alarak bir tercih yapmasınlar. Çünkü o yıl ciddi bir yığılma oluştu.”
“TERCİHLER SON GÜNE BIRAKILMAMALI”
Nurullah Altun sözlerni şöyle tamamladı: “Sınava hazırlık sürecine kadar olan stres ne ise, tercih süresine kadar olan stres de bir o kadar aynıdır. O yüzden şimdiden öğrencilere tavsiyem öncelikle biraz dinlensinler sonra ise hemen tercih yapacakları okulları araştırmaya başlasınlar. Son güne bırakmasınlar. Çünkü tercih süreci daha bir yoğun ve meşakkatli geçecek. Şimdiden öğrenciler eğer imkânları varsa gitmek istedikleri üniversiteleri araştırsınlar. Önceden gidip görsünler. Tercih süresi 10 gün. O yüzden 10 günde bu kadar araştırmayı yapmaları biraz zor.” >> Hayriye CANER’in Haberi

Bakmadan Geçme