Altında Siyanür Neden Kullanılır?

Dün Erzincan'da yaşanan altın madeni faciası sonrasında siyanür kullanımı yeniden ülke gündemine geldi. Altın ve gümüş bulmak için özellikle kullanılan siyanür ile ilgili olarak internet ortamında Altında siyanür neden kullanılır? Sorusunun cevabı araştırılmaya başladı.

Erzincan’ın İliç ilçesinde yaşanan altın madeninde yaşanan toprak kayması sonrasında 9 işçi heyelan altında kalmış, çevre illerden birçok ekibin katılması ile kurtarma çalışmaları başlatılmıştı. Altın madeninde yaşanan toprak kayması sonrasında siyanür kullanımı da yeniden gündemdeki yerini aldı.

ALTINDA SİYANÜR NEDEN KULLANILIR?

Çok uzun zamandır olduğu gibi günümüzde de altın çıkarma işinde siyanürün kullanımı yaygın olarak devam ediyor. Bu işleme Siyanür Liçi denilirken, altın cevheri siyanür ilave edilmiş bir çözelti ile yıkanıyor. Siyanür, çözelti ile altını çözerken altın sülfür bileşiklerinden ayırır. Bu yöntem düşük altın yataklarında kullanılırken oldukça etkili ve ekonomik bir çözüm sunar. Siyanürün son derece zehirli olmasından dolayı bu işlemin oldukça dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Sinanür Liçi denilen işlemin kontrollü ve dikkat edilerek yapılması gerekmekte. Ekonomik olan bu yöntemle ayrıca yüksek miktarda altın geri kazanımı da sağlanmaktadır.

Bakmadan Geçme