Altında Rekor Geldi, Bundan Sonra Ne Olacak?

Yatırımcının güvenli limanı altın, bugün son zamanların rekor fiyatını gördü. Altında yükselişin olması bekleniyor

Altın piyasalarında yaşanan hareketlilik, hem küresel hem de yerel ekonomik gelişmelerin bir yansıması olarak dikkat çekiyor. İsrail’in Filistin’in ardından Lübnan’daki saldırıları, bölgedeki jeopolitik riskleri artırması ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını düşürme kararı, yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü altına yönelmesine yol açıyor.

Altında Rekor Geldi, Bundan Sonra Ne Olacak?

25 Eylül 2024 itibarıyla Kapalıçarşı’da ons altın fiyatı 2.670,52 dolara ulaşarak rekor seviyeye gelirken, gram altın 2.930 lirayı gördü ve 3.000 lira sınırına yaklaştı. Çeyrek altın ise 5.022 TL'den işlem görerek 5.000 lira seviyesini aştı. Bu gelişmeler, altına olan talebin ve fiyatlardaki yükseliş eğiliminin devam ettiğine işaret ediyor.

Altında Rekor Geldi, Bundan Sonra Ne Olacak?

Altın fiyatlarının artmasını doğrudan etkileyen unsurlar bulunuyor. Bunların başında savaşlar, terör saldırıları, siyasi belirsizlikler geliyor. Ayrıca enflasyon yükseldiğinde, paranın satın alma gücü azalıyor. Yatırımcılar, enflasyona karşı korunma amacıyla altına yöneliyor. 
Faiz oranlarının küresel anlamda düşük olduğu dönemlerde, yatırımcılar genellikle altına yöneliyor. Faizler düşük olduğunda, faiz getiren varlıklardan elde edilecek kazanç azalıyor. 

Altın, genellikle Amerikan doları cinsinden fiyatlandırılıyor. Doların değeri düştüğünde, altının fiyatı genellikle yükseliyor. Zayıf bir dolar, uluslararası yatırımcıların altın talebini artırır çünkü altın diğer para birimleri karşısında daha ucuz hale gelir.

Bakmadan Geçme