• Haberler
  • Genel
  • Altın fiyatları cep yakıyor – Kocatepe Gazetesi

Altın fiyatları cep yakıyor – Kocatepe Gazetesi

Küçük altının 140 TL’yi bulduğu dönemde altın satışlarının yok denecek kadar azaldığını belirten sarraflar altın fiyatlarının cep yaktığını söylediler Bir gramlık altın tercih ediliyorAltın piyasasında ki fiyat artışını değerlendiren sarraf Ali Büyükduman, Türkiye’de ve Afyonkarahisar’da yaz aylarının gelmesiyle birlikte düğün, nişan gibi sosyal etkinliklerin arttığını buna paralel olarak da altın takı ihti-yacının ortaya çıktığını belirtti. [&hellip]

Altın fiyatları cep yakıyor

Küçük altının 140 TL’yi bulduğu dönemde altın satışlarının yok denecek kadar azaldığını belirten sarraflar altın fiyatlarının cep yaktığını söylediler

Bir gramlık altın tercih ediliyor
Altın piyasasında ki fiyat artışını değerlendiren sarraf Ali Büyükduman, Türkiye’de ve Afyonkarahisar’da yaz aylarının gelmesiyle birlikte düğün, nişan gibi sosyal etkinliklerin arttığını buna paralel olarak da altın takı ihti-yacının ortaya çıktığını belirtti. Yurt dışı kaynaklı global piyasaların etkisiyle altın fiyatlarının ön görülemez şekilde arttığını kaydeden Büyükduman; “Altında ki fiyat artışı tüketicileri ve kuyumcuları cididi derece de etkiledi. İlimizde yıllardır süren bir gelenek vardır. Düğün, nişan, sünnet merasimlerinde davet edilen yere gidilir ve hediyesi götürülür. Buna halk arasında ödüncüm var denilir. Ancak altın fiyatlarının anormal derece de yüksek olması bu geleneği de alt üst etti. Ödüncü olanlar kendilerine takılan küçük altın yerine son yıllarda revaç görmeye başlayan 1 gramlık altınları tercih eder oldular. Düğünlerin olmazsa olmazları arasında ki en az 5 bilezik ve gerdanlık takımları yerine 2 adet nişan yüzüğü ve bir çift küpe ile işin içinden çıkılmaya çalışılıyor.” dedi.
Altın alımında dikkatli olun
Sarraf Ali Büyükduman, altın fiyatlarında ki yükselmenin kuyumcuları da büyük zarar verdiğini ifade etti. Kuyumcuların ellerinde olmayan fiyat artışlarını önleyememesinden yakınan Büyükduman, bu nedenle iş hacimlerinin daraldığını söyledi. Yakın geçmişe geriye doğru bakıldığı zaman küçük altın bazında tanesi 30 TL olan bu altının bugün itibariyle 140 TL’ye ulaştığını bildiren Büyükduman; “Bu rakamları tahmin edebilmek önceden imkansızdı. Ancak her çıkışın bir inişi her gecenin bir sabahı olur. Öyle tahmin ediyorum ki bir süre sonra altın fiyatlarında ki yangın azalacak belki de sönecek. Bununla beraber küçük altın fiyatının çıkış noktası olan 30 TL’ye dönüşünü beklemek gerçekçi olmaz. Altın alacaklara ihtiyatlı davranıp dikkatli hareket etmelerini öneri-yoruz.” diye konuştu.
Vatandaş da esnaf da zorda
Süzme Sarrafiye’nin sahibi İshak Süzme, altın sektörünün içinde bulunduğu son durumun hem vatandaş hem esnaf açısından sıkıntılı bir halde olduğunu kaydetti. Vatandaşın alım gücünün tamamen ortadan kalktığını söyleyen İshak Süzme; “Esnaf sabit fiyatta kazanç sağlarken fiyatlarda ki iniş çıkış nedeniyle hiçbir kar elde edememektedir. Netice itibariyle fiyatların bir an önce durması ve geriye gelmesini bekliyoruz. Piyasa da hiçbir hareketlilik yok. Artık vatandaş alım gücünü tamamen kaybettiğinden nişan düğün için talep edilen altının ancak yarısı alınabiliyor. Dünya piyasalarında kaynaklanan olaylar çerçevesinde küçük altın fiyatının 150 TL’ye ulaşması bekleniyor. Yunanistan ve İtalya’da ki kriz bize yansıyor.” şeklinde konuştu.
Dünya piyasaları düzelmeli
Gedikkaya Sarrafiye’den Murat Gedikkaya, fiyatı 140 TL’yi bulan küçük altın fiyatının satışları düşürdüğünü söyledi. Düğün alışverişlerinin de altın fiyat yüksekliği nedeniyle yarıya yarıya düştüğüna anlatan Gedikkaya şunları söyledi: “Bir düğün alışveri-şinde tek seferde 5 bin TL’lik satış dahi gerçekleşmiyor. Altında fiyat yüksekliğinin kaynağı ABD’dir. Dünyada faizler düştü. Vatadnaş da esnaf da altın alışverişinde sıkıntılı. Bizlere altın temin eden aracı firmalarda zorda. Siftahsız günler geçiyor. Dünya genelinde piyasalar düzelmesze altın fiyatı yükselişini sürdürür. Yatırım yapmak isteyenlere altın almalarını tavsiye ederim.”
Yatırımcı altına yöneldi
Uzunçarşı sarraflarından Fatih Kuş, etiketi 140 TL’yi gösteren küçük altını alamayan vatandaşların özellikle kırsal kesimde döviz alarak bu açığı kapattıklarını bildirdi. Ödünç olarak tabir edilen nişan, düğünlerde ki takı borcunu kişinin maddi gücüne göre döviz alarak ödemeye çalıştığını belirten Kuş şöyle konuştu: “İnsanımız düğün, nişan ve sünnet davetlerinde eğer ödüncü yoksa altın ve altın takı takmaktan uzak duruyor. Düğün alışverişinde 6 adet olan bilezik sayısı 4’e düştü. Düğün takısı düğünden sonraki gün sarrafa geri dönüyor. Düğün nişan alışverişinde en iyi yaptığımız altın satışı 10 bin TL’yi geçmiyor. Altının iki üç yıl daha yüksek kalacağını tahmin ediyorum. Yatırımcı altına yöneldi.”

Bakmadan Geçme