• Haberler
  • Genel
  • “Alt yapısı olmayan üst yapı memlekete ihanettir”

“Alt yapısı olmayan üst yapı memlekete ihanettir”

Belediye Başkanı Çoban, Afyonkarahisar topraklarının yetiştirdiği çocuklar olarak geleceğe iyi bir miras bırakmak için yerin altında ki hizmetler bitmeden yerin üstüne bir yatırım yapamacayaklarını söyledi. Çoban, aksi durumun ancak ve ancak o memlekete ihanet anlamını taşıyacağını ifade etti Afyonkarahisar’da koordinasyonu ilk defa sağladıklarını idda eden Burhanettin Çoban, aksaklıklara ve şikayetlere rağmen bunu başardıklarını söyledi. Belediye [&hellip]

"Alt yapısı olmayan üst yapı memlekete ihanettir"

Belediye Başkanı Çoban, Afyonkarahisar topraklarının yetiştirdiği çocuklar olarak geleceğe iyi bir miras bırakmak için yerin altında ki hizmetler bitmeden yerin üstüne bir yatırım yapamacayaklarını söyledi. Çoban, aksi durumun ancak ve ancak o memlekete ihanet anlamını taşıyacağını ifade etti

Afyonkarahisar’da koordinasyonu ilk defa sağladıklarını idda eden Burhanettin Çoban, aksaklıklara ve şikayetlere rağmen bunu başardıklarını söyledi. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, bu sene itibariyle il merkezinde hiçbir alt yapı çalışması kalmayacağını, kenar mahalleler olarak tabir ettiği alanlarda yapılan çalışmalara devam edeceklerini bildirdi. Yer altı yatırımlarının memnuniyet oluşturmayan trilyonlarca liralık harcamalar anlamına geldiğini söyleyen Çoban, Anıtpark havuzunda ki su oyunlarını her gün çok sayıda vatandaşın izlediğini, parklar için harcadıkları cüzi paranın büyük beğeniye sebep olduğunu,öte yandan yeraltına yapılan dev yatırımların tepki toplamasına şaşırdıklarını anlattı. Burhanettin Çoban, cesaretli, kararlı olduklarını, sonunan kadar önce alt sonra üst yapı diyecekleri mesajını verdi.
Hedef tamamlanmış Afyonkarahisar
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, hukukçu bir yerel yönetici olarak alt yapı ve mühendislik hizmetlerini tam anlamıyla bilebilecek bir kişi olmadığını belirtti. Çoban, insanın bilemediği konularda bilenlere danışabileceğinin altını çizdi. Bilmeyen kişinin bilenlerin eğitim ve kapasitelerinden yararlanacaklarını aktaran Belediye Başkanı Burhanettin Çoban; “Yer altı yatırımları hiçbir zaman istenilmeyen, gözükmeyen, memnuniyet ifade etmeyen yatırımlardır. Ben 30 yılını siyasette geçiren bir insan olarak bunu çok iyi bilen bir insanım. Sadece Belediye Başkanı olduğum dönemden itibaren bilmiyorum. Geçmişte de belediyelerle ilgili her türlü sıkıntılara muhatap olmuş, kendisinden talepte bulunulmuş bir insan olarak bunları çok iyi biliyorum. Ancak ben Burhanettin Çoban olarak bu şehrin bu toprakların çocuğuyum. Görev sürem şurada 3 yıl bile kalmadı. Tekrar nasip olur ya da olmaz hiç önemli değil. Görev sürem ne zaman biterse ben yine bu topraklarda yaşa-yacağım. Eşimle, çocuklarımla ve Allah nasip ederse torunlarımla burada yaşıyacağım. Ben gelecek nesillere alt yapısı tamamlanmış, üst yapısı yapılmış bir Afyonkarahisar bırakmak istiyorum.” dedi.
“Çok ağır konuşuyorum”
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, alt yapı çalışmaları kapsamında uygulanan politikalara yönelik hiçbir zaman “akılsız ve gerizekalı” olmadığını vurguladı. Vatandaşın bundan başlangıçta memnun olmadığını bilebilen bir insan olduğunu dile getiren Çoban; “Bende aslında hiç yer altına girmeden tamamen çok güzel, zaten yapıyoruz parklar, kaldırımlar, asfaltlar yapardım. Hiçbir zaman bu mahallede kanalizasyon sorunu varmış, içme suyu boruları demir pik boruymuş, aspetli boruymuş, ‘Bana ne bunlar 70 yıl kullanılmış, bir 50 yıl daha kullanılsın.’ diyerek yer üstüne yatırımlar yapabilirdim. Ya da TEDAŞ’a gidip niye rica edeyim, arkadaş bu kablolar artık çok kirli bir görüntü arz ediyor. Bir şehre yakışmıyor. Artık modern şehircilikte kablolar yok. Havai hatlar yok bunları yer altına alın deme ihtiyacını duymazdım. Telekom’la görüşüp Afyonkarahisar hızla gelişiyor artık bize hızlı internet lazım, fiber optik kablolar lazım, haberleşmemizin uzay hızıyla ışık hızıyla olması lazım demezdim. Bunlara hiç gerek duyulmazdı. Eğer bu toprakların çocuğuysak, bu toprakları seviyorsak ve geleceğe iyi bir miras bırakmak istiyorsak yerin altında ki hizmetler bitmeden yerin üstüne bir yatırım yapılıyorsa ancak ve ancak o memlekete ihanet edilir arkadaşlar. Bunun başka bir izahı yok. Çok ağır konuşuyorum. Bu ihanetten başka bir şey olmaz.” diye konuştu.
Borular ilistir gibi
Kendilerinin her türlü hazırlığı yaptıklarının bildiren Burhanettin Çoban, hiçbir şey yapılmaması halinde aksaklık ve şikayet olmayacağını dile getirdi. Böylece hiçbir tepki ile karşılaşmadan her şeyin moda mod devam edeceğini kaydeden Çoban; “O zaman sağlıklı bir kent olamayız. Gelecek nesilleremize biz sağlıklı bir kent bırakmış olmayız. Sizler sanıyorsunuz ki Afyonkarahisar’ın sadece Kurtuluş Caddesi’nde, Dumlupınar’da, Dervişpaşa’da ne bileyim bazı yerlerde Gazlıgöl Caddesi’nde, Milli Birlik’de yer altı yatırımları var. Buraya gelirken Çavuşbaş tarafından geldik. Gelirken sağınıza ve solunuza bakmışsanız her sokağın kazılı olduğunu görürsünüz. Taşpınar ve Hıdırlık yolunu da birlikte inceleyeceğiz. Taşpınar’a geldiğimizde Bedrik’de, Olucak da, Esentepe’ye geldiğimizde tüm mahallelerimizde yolların kazık olduğunu yer altı hizmetlerinin olduğunu göreceksiniz. Ben geçen hafta da buradaydım. Geçtiğimiz Cumartesi günü Kubeli, Olucak ve Çavuşbaş Mahallelerimize geldim. 60 Yıldır Belediye’nin hiçbir hizmetinin gelmediği mahalleleri-miz bunlar. Burada kanalizasyon hiç yok. İçme suyu borularımızda sağlıklı değil. İnşallah sizlere buradan çıkan içme suyu borularımızı da göstereceğim. Borular neredeyse ilistire dönmüş.” şeklinde konuştu.
Öbür dünya için kul rızası önemli
Kanalizasyon olmadığı için içme suyu borularının da hemen hemen aynı noktadan gittiğini dile getiren Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, ufak deliklerden kirli sular ve bakterilerin içme suyuna karıştığına işaret etti. Çoban şöyle konuştu: “Böyle bir durum varken bizim asla ve asla yerin altını ihmal etmemiz düşünülemez. Böyle birşey bizden istenemez. Siyasi kariyerimizin baltalanması, geleceğimizin tehlikeye düşmesi pahasına bunları yapacağız. Çünük arkadaşlar bu dünya da ki makamlar gelip geçici. Bizler insanların hoşnutluk ve rızasını öbür dünya için istiyoruz. Tabiri caizse ben bu yatırımlarla ben derken şahsım cebimden yapmıyorum, milletin paraarıyla yaptığımız bu yatırımları ahiretimiz için yapıyoruz. Amacımız bu. O rızayı kazandığımız zaman bize başka birşey lazım değil. İhtiyacımız Allah’ın izniyle yok. Bir fert olarak yaşantımıza devam ederiz. Biz zaten kendimizi hazırlıyoruz. Kesinlikle kendimizi ebedi bir Başkan gibi değilde bu memleketin ebedi bir çocuğu olarak görmeyi arzu ediyoruz. Yani Afyonumuzun her tarafında bu çalışmalarımız devam ediyor.”
Önceden koordinasyon yoktu
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Yarenler, Zafer, Sümer ve İstiklal Mahalleleri olmak üzere şehrin pek çok mahallesinde alt yapı çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğünü bildirdi. Uydukent ve Karşıyaka Mahalleleri de dahil her yerde çalıştıklarını aktaran Çoban; “Bizim bir hedefimiz var. Özellikle şehir merkezinde ana arterlerde ki çalışmalarımızı bu sene içerisinde bitirmek istiyoruz. Her türlü iş makinesi plentimizi tamamladık. Geçen hafta devreye girmesi lazımdı. Bir takım doğal gaz firması ile ilgili sıkıntılarla ilgili. Onların engellemesi söz konusu değil. OSB doğal gaz şebeke sisteminden kaynaklanan nedenlerden dolayı plentimizi faaliyete sokamadık. İnşallah onu da en kısa zamanda faaliyete sokacağız. Bu sene içerisinde özellikle ana arterlerimizde hiçbir çalışma kalmayacak. Ben özellikle sizlerden şunu istirham ediyorum. Ben bu konuda sizlere sitem ediyorum. Şimdiye kadar ne söylenildi, ‘Ya bu ne biçim memleket kurumlar arası koordinasyon yok. Bir TEDAŞ gelir kazar kapatılır. Yama ya da asfalt yapılır. İki ay sonra Telekom gelir kazar. Üç ay sonra AFJET gelir kazar, 5 ay sonra doğal gaz gelir kazar. Bir sene sonra da Belediye gelir içme suyu için kazar. ” ifadelerini kullandı.
Halk bedel ödemeyecek
Alt yapı çalışmasında bütüncül yaklaşıma yönelik ilk çalışmayı Cumhuriyet Mahallesi’nde yaptıklarını hatırlatan Burhanettin Çoban şunları söyledi: “Cumhuriyet Mahallesi’nde önce doğal gaz şirketine ‘Arkadaş öncelikli olarak bu mahalleyi işe al ve bitir.’ dedik. Bu mahallemiz bitti. Akabinde TEDAŞ’la bizzat kendim görüştüm. Arkadaşlar bu kabloları yer altına alalım. Onları da yer altına aldırdık. TEDAŞ çalışmaları devam ederken bizde içme suyu ile ilgili ihalemizi yaptık ve tüm tesisatları yeniledik. Bir şey daha söyliyeyim Belediye’nin görevi ana su hatlarını yapmak. Ana su hatlarını yaparken Belediye bina bağlantılarını yapmaz. Bu görev bina sahiplerine aittir. Bunları dahi kendimiz kendi cebimizden yapıyoruz. Kimseye bir para yansıtmı-yoruz. Şimdi Cumhuriyet Mahallemiz de muhaliflerimiz söylüyormuş ‘Ya Belediye bunları yaptı ama yakında bunların bedelini yansıtacak. Kanunda yeri var. Alt yapı yatırımlarına katılım harcı diye bir harç var. Bunu yansıtmak gerekiyor. Belli bir formül çerçevesinde. Biz bunu yapmayacağız. Yaptığımız yatırımlar nedeniyle halkımıza bir bedel ödetmeyeceğiz. Bedel ödetmeyi bırakın bina bağlantılarını da kendimiz yaparak vatandaşa yük vermek niyetinde olmadığımızı göstermiş olduk.”
AFJET boruları mutlaka görülsün
Yer altı hizmetleri tamamlandığında yolları ve olmayan kaldırımları, bozuk yolların yeniden yaparak tamamen bitirdiklerini anlatan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, aynı çalışmanın her mahallede yapıldığını dile getirdi.
Dumlupınar Mahallemizin bir noktasında AFJET’in şebeke yenilediğini, yenilememesi halinde seneye ısınmanın mümkün olmadığını belirten Çoban;
“Lüften AFJET’e giden ve çıkan boruları görün. Ömrünü tamamlamış kesinlikle kullanılamayacak borular. Biz ihalemizi yaptık. İçme suyu tesisatlarımızı yeniliyoruz. Sağlıklı borularla bunları yenileyip bina bağlantıları dahil olmak üzere. TEDAŞIMIZ da yine elektrik kablolarını yer altına alıyor. Tüm bunları yaparken Telekom, Süper On Line firması fiber optik kablolarını döşüyor. Bu saydıklarımı inşallah Ekim ayı sonu itibariyle inşallah hedefimiz o Dumlupınar Mahallemiz ve Dervişpaşa Mahallemizi kaldırım ve yollarıyla yeniden yapacağız.”
Takdir yerine şikayet yakınması
Afyonkarahisar Belediyesi’nde bir zihniyeti daha yıktıklarını aktaran Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, artık sathi kaplama asfaltı terk ettiklerinin belirtti. Tamamen sıcak karışım asfaltla yolların tamamının yenileneceğinin dile getiren Çoban; “Sathi kaplama asfalt başlangıçta ucuz olmasına rağmen yağan ilk yağmurda bir don hadisesinde maalesef her taraf böyle delik deşik oluyor. Çukurular oluşuyor. Bunu da inşallah terk edeceğiz. Kurumlar arası koordinasyonla bunu yapmaya çalışıyoruz. Takdir göreceğimizi beklerken maalesef şikayet ediliyor arkadaşlar. Ben bu noktada sizlerden ilgi, yarıdm ve destek bekliyorum. Şüphesiz yaşanılan olumsuzluklar mutlaka belirtilecek. Basın bunları mutlaka yazacak çizecektir. Bunlar bizim çalışma azmimizi kamçılayacak. Hızlanmamıza sebep olacaktır. Ancak şimdi ne kadar yaparsanız yapın koordinasyonda sıkıntı oluyor.” dedi.
Vatandaş ön yargılı bakmasın
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Gazlıgöl Caddesi’nde yaklaşık 20 gün önce Uydukent bölgesi için doğal gaz firmasının kazı yaparak hat döşediğini belirtti. Çoban, o şebekenin Filli kavşaktan sola dönüp, yeni hastaneye kadar orada ki tüm evler ve işyerlerini kapsayacak şekilde hat döşendiğini bildirdi. Yapılan kazılarda ki sistemi aktaran Çoban; “Sistem bir defa hattın tamamen döşenip kaynakların bitiril-mesini gerektiriyor. Kaynaklar bitince tüm kaynakların röntgen filmleri çekiliyor. Bu röntgen filmleri Ankara’ya EPDK’ya gidi-yor. EPDK bunu 15-20 gün bazen bir ay sürüyor. EPDK bunu tek tek inceliyor. Eğer bir yerde hatalı bir kaynak varsa, bir kaçak varsa gelen raporda eksiklerin giderilmesi sağlanıyor. Bunlar giderildikten sonra bina bağlantıları yapılıyor. Doğal gaz test çalışmaları devam ediyor. Test sonucu kaçak çıkmazsa doğal gaz firması Belediye olarak işe başlayabileceğimizi bildiriyor. Dolayısıyla bir aydan öne yol yapımına giremiyoruz. Bunu vatandaşımızın sizler kanalıyla duymasını istiyorum. Vatandaşın en azından bize bu konuda ön yargılı bakmamasını istirham ediyorum. ” diye konuştu.
Bazı noktalar sit içinde
Tüm alt yapı çalışmalarının merkezi anlamda 2-3 ay içerisinde bitirmeyi planladıklarını bildiren Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, soğuklar gelmeden en geç Ekim ayı sonu itibariyle çalışmaların bitirilmesine gayret edileceğini kaydetti. Sit alanlarında ilk defa Afyonkarahisar Belediyesi olarak bir çalışma başlattıklarını söyleyen Çoban; “Bilindiği üzere eski Afyonkarahisar’ın tamamı elle oluşturulmuş doğal taşlarla döşenmiş idi. Şimdi bunlar sizde araç kullanıyorsunuz sizde bu yollarda yürüyorsunuz. Yürüyüş olarak ve araçla bir konfor sağlamıyor. Özellikle bu bölgede ki insanlarımızdan biz çok şikayetler aldık. Biliyorsunuz Marulcu Mahallemizle bitirdiğimiz bölge de biz toplam 19 mahallemizde benim az önce bahsettiğim yer altı yatırımlarımızı bitirdik. 19 Mahallemizin hemen hemen tamamında beton parke kullandık. Tabi bu mahalleri-mizde beton parke kaplama işi olunca özellikle bu bölgede ki halkımızda yollarının beton parke ile kaplayıp kaldırım yapılması talebi geldi. Bu bölgemizde ki 10 ila 15 mahallemiz maalesef bazı mahallelerimizin tamamı bazı mahallelerimizin bir kaç sokağı sit alanımız içerisinde kalıyor. ” şeklinde konuştu.
Taşlara talep çok
Sit alanında kalan yol da olsa kaldırımda olsa Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin gerektiridiğini hatırlatan Çoban; “Ne yapalım derken beton parkeye zaten izin verilmediğini biliyoruz. Nitekim bir deneyeyim dedim yazı yazdım. Yalova’da bir mahal-leye izin verilmiş. Beton parke üzerine bazat taşını toz haline getirerek kaplama yapmışlar. Biraz boya ile simsiyah bir görünüm oluşmuş. Ret yazısı geldi. Taş örnekleri oluşturup müracaat ettik. Eskişehir ret etti. İşin ucunu bırakmadık. Sit Kurulu’ndan izinsiz Millet Hamamı Sokağımızda ki 50 metrelik bir alanı döşedik. Sit Kurulu Başkanı ve ekibine burayı bizzat gösterdim. Kadınlarımız ayakkabılarının topuklarının kırılıp ayaklarının incindiğini, çocuklar ve yaşlıların ayaklarının takıldığını bildirdik. Aldığımız izinle Akmescit Mahallemizde, Türbe Yokuşu ve Tacıalnet Mahallemizde bir kaç sokağın ihalesini yaptık. Sanıyorum bir aylık işler kaldı. Önce kanalizsayonu döşedik. Yer altı yatırımları orada bitti üstüde 15 günde bitecek. Orası büyük bir ziyaretçi akınına uğruyor. Bundan sonra Afyonkarahisar Belediyesi sit alanlarında ki çalışmalar için taş üretecek. Bir çok Belediye bizim bu uygulamamızı gördü. Taşlardan almak istiyorlar. Komşu bir büyükşehir Belediyemiz bu uyglamayı gördü. ‘Başkan üretiminin tamamını bana gönder.’ dedi. Başkanımı para kazanmak isteriz ama önce kendi Afyonumuzun sitte kalan 17 mahallesini bitirdikten sonra size bu taşı verelim dedik.” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme