Almanya şans kartı ne demek?

Özellikle nüfusunun yaşlanması ile pek çok sektörde açık oluşan Almanya’da nitelikli iş gücü temin etmek için yeni düzenlemeler hayata geçiriliyor. Bunlardan bir tanesi de Almanya şans kartı. Yurt dışında çalışma hayalleri kuran birçok insan Almanya şans kartı ne demek? Almanya’ya nasıl gidilir? Almanya işçi alımı başvurusu gibi soruların cevabını arıyor.

Almanya, çalışan nüfusun her geçen yıl azalması ile yeni önlemler almaya başlıyor. Nüfusun giderek yaşlanması ile yeni tedbirler alan Almanya, vize şartlarını da yumuşattı. Kalifiye işçi için fırsat sunan Almanya, online vize uygulaması ile birçok kişiyi ülkeye çekmeye hazırlanıyor. Yaşlı nüfus nedeniyle pek çok sektörde açık oluşan Almanya’da “nitelikli iş gücü açığını kapatmayı” hedefleyen ‘Nitelikli Göçmenlik Yasası’nı onayladı. Her iki işletmeden biri işçi sorunu yaşarken kalifiye eleman sorununu da göçmenlerle giderecek.
ŞANS KARTI UYGULAMASI BAŞLIYOR
Federal Almanya Meclisi’nin ele aldığı bir Yasa Tasarısı ile “Şans Kartı” uygulaması yürürlüğe girecek. Almanya’da daha önceleri uygulamaya konulan ‘Yeşil Kart’, ‘Mavi Kart’ yerine ‘Şans Kartı’nın (Chancenkarte) hayata geçirilmesi kararlaştırıldı. Buna göre dil bilgisi, sertifika ve diplomaları, meslek tecrübesi, yaş ve Almanya ile bağ gibi kıstaslar göz önünde bulundurularak puan sistemi oluşturulacak. Almanya’ya “Şans Kartı” yoluyla geleceklere Kanada’da yıllardır uygulanan puan sistemi örnek alınacak. İyi derecede Almanca bilenler 3, İngilizce bilenler 1 puan. 35 yaşın altındakilere 2, 40 yaşından küçüklere 1 puan. Yükseköğrenim dalına, meslek eğitimine, niteliğe ve tecrübeye de 4 puan ile öncelik tanınacak. Başvuranların Almanya tarafından kabulü için asgari 6 puan toplama şartı var. Yurtdışında alınan diplomaların denkliği kolaylaştırılırken, resmen tanınan diplomalar Almanya’da da eşit sayılacak.

Bakmadan Geçme