Almanya işçi alımı başvurusu nasıl yapılır?

Almanya işçi alımı 2023 başvurusu nasıl yapılır? sorusu merak ediliyor. Türkiye dışında iş arayanlar Almanya’dan gelecek haberi bekliyor. Almanya’da Federal Meclis, yeni göç yasasına ilişkin tasarıyı 23 Haziran’da kabul etmişti. Kasım ayında ilk düzenlemenin yürürlüğe girecek olması sebebiyle “Almanya işçi alımı başvuruları ne zaman, şartları belli oldu mu? Almanya İşçi alımı Başvurusu” soruları sıkça aratılmaya başlandı.

Almanya’da Federal Meclis, yeni göç yasasına ilişkin tasarıyı 23 Haziran’da kabul etmişti. Kasım ayında ilk düzenlemenin yürürlüğe girecek olması sebebiyle Almanya işçi alımı 2023 başvurusu nasıl yapılır? sorusu merak ediliyor. Almanya‘nın yeni göç yasası Kasım 2023, Mart 2024 ve Haziran 2024’te olmak üzere üç aşamada yürürlüğe girecek. Bu senenin Kasım ayında düzenlemenin temellerinin atılması beklenirken; Almanya’ya 2 milyon işçi göçüne ilişkin başvuruların Mart 2024’te alınmaya başlaması bekleniyor.

Almanya’ya 2 milyon işçi alımında hazırlıklar tamam. İşsiz kalana ayda 451 euro yardım yapılacak. Yurt dışı çalışma fırsatlarını araştıran vatandaşlar için Almanya kapıları açıyor. Hizmet sektöründen bilim insanlarına kadar milyonlarca kişiye kolaylık sağlanacak.

PUAN SİSTEMİ GELİYOR

Almanya’nın yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası, aile birleşimi ve mesleki niteliklerin tanınması gibi çeşitli basitleştirmelere ek olarak, nitelikli göçmeler için puan sistemini de getiriyor. Puan sayısı hesaplanırken dil becerileri, mesleki deneyim, yaş ve Almanya ile bağlantılar dikkate alınan kriterler arasında yer alıyor. Tasarı ile birlikte Alman vatandaşlığına geçiş kolaylaşacak. 67 yaşının üzerinde olan vatandaşlar için test kaldırılması planlanıyor. İş başvurularında Almanca bilme şartı aranmayacağı ve vatandaşlık için gereken ikamet süresinin 8 yıldan 5’e düşeceği belirtiliyor.

Hükümet, yaz aylarında özellikle havalimanlarında yaşanan sıkıntının ardından Türkiye ve Balkan ülkelerinden işçi alımına onay vermişti. Tasarıya göre şans kartı kişilerin diğer sosyal faktörlerinden çok meslekli yeterliliğine bakacak. AB üyesi olmayan bir ülkeden biri, yeni bir puan sisteminde en az 6 puan alırsa şans kartını alabilmeye hak kazanıyor olacak. Bir kişinin belirli bir mesleki yeterliliği varsa 4 puan, iyi derecede Almanca bilgisi veya en az üç yıllık ilgili mesleki deneyimi varsa da 3 puan kazanabilecek.

ARANAN MESLEKLER NELER?

İş gücü ihtiyacı olan meslek grupları da ayrıca açıklandı. İş gücü ihtiyacı olan meslek grupları arasında; hasta yaşlı ve çocuk bakımı, doktor, mühendis, yazılım uzmanı, bilim insanı, zanaatkar ve hizmet sektörü çalışanları yer alıyor.

ALMANYA İŞÇİ ALIMINDA BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Yeni sisteme göre 1960’lı yıllarda olduğu gibi Türkiye’den Almanya‘ya yoğun bir işçi akını olması bekleniyor. Almanya’da akrabası veya bağlantısı olanlar daha çabuk gitme avantajı yakalayacak. Almanya’nın yeni işçi politikasında, uzman ya da vasıflı personel hızla Almanya’ya gidebilecek ve iş piyasasında yer bulabilecek. Türkiye’de bir mesleği olan ve çalışan bir kişi, iş alanında Almanya’dan teklif alırsa veya iş bağlantısı kurarsa gidebilecek. Meslek eğitimi ve mesleği geliştirmek de olumlu karşılanan bir kriter olacak. Yani mesleğinde gelişmek isteyenler Almanya’da çalışma imkanı bulabilecek.

2 YIL TECRÜBE ARANIYOR

Almanya’ya gitmek isteyenlerde en az iki yıllık iş tecrübesi aranıyor. Nitelikli işçi, Türkiye’den alacağı bir sertifika veya belge ile uzmanlığını kanıtlayabilecek. Almanya’da çalışmak isteyenler için diploma denkliği şartı aranmayacak. Eğitim dışında çalışma olacaksa bir iş yeri bulma ve maaş garantisi şartı istenecek.

Çalışmak isteyenler, gerekirse haftada 20 saatten az olmamak kaydıyla denemeye alınabilecek. Bu deneme süresi maksimum 2 hafta olacak. Çalışma hakkı kazanan kişilerin toplu sözleşme hakkı olacak ve ilk günden itibaren sosyal güvenlik primleri ödenecek.

Bakmadan Geçme