Allah'ın koyduğu sınırlar, özgürlüğümüzdür – Kocatepe Gazetesi
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Aile Haftası dolayısıyla Uydukent'teki Grand Derya Düğün Salonu'nda konferans düzenledi. Konferansa Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Erhan Günay, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Alper Sezer, İl Müftüsü Şükrü Kabukçu ve Afyonkarahisar Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Fikret Başkan'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.MAHREMİYET, İNSANINÖZEL ALANIDIR'Mahremiyet Bağlamında Sosyal Medya ve [&hellip]
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Aile Haftası dolayısıyla Uydukent’teki Grand Derya Düğün Salonu’nda konferans düzenledi. Konferansa Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Erhan Günay, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Alper Sezer, İl Müftüsü Şükrü Kabukçu ve Afyonkarahisar Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Fikret Başkan’ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
MAHREMİYET, İNSANIN
ÖZEL ALANIDIR
“Mahremiyet Bağlamında Sosyal Medya ve Aile” başlıklı konferansı veren Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Doç. Dr. Ülfet Görgülü, sosyal medya kullanımında mahremiyet çizgisinin aşılmaya başladığını söyledi. Görgülü, “Mü’mince bir tavırla, İslâm şuuruyla, Efendimiz’in (SAV) ilkeleriyle biz bilgisayarın başına oturmalıyız, akıllı telefonumuzu elimize almalıyız. Bu bilinçle hareket etmemiz gerekiyor. Mahremiyet de sosyal medya alanında özellikle vurgulamamız gereken bir alan. Mahremiyet, insanın sınırıdır. Özel alanıdır. Eşiğidir. Bu eşikten içeri giremezsiniz dememiz ve bunu karşı tarafa da bildirmemiz gerekiyor” dedi.
GÖZ SINIRINI KAYBETTİ
Sınırı Allah’ın çizdiğini ve insanların bu sınırlara sahip çıkması gerektiğini hatırlatan Görgülü, “Bu sınırı çizen Yüce Rabbimiz’dir. Tesettür ile ilgili, halvet ile ilgili akla gelen ilk kavramlarımızdır bunlar. Göz sınırını kaybetti. Dil, ölçüsünü yitirdi. Sınırlarımıza sahip çıkalım. Allah’ın koyduğu sınırlar, bizim özgürlüğümüzü kısıtlayan değil, bilakis bizim özgürce ve başı dik hareket edebileceğimiz alanlardır. Biz onları koruduğumuz sürece huzurlu ve mutlu oluyoruz” ifadelerini kullandı.
AİLE İÇİ İLETİŞİM BİTİYOR
Sosyal medyanın ailelerin genetiği ile oynamaya başladığına dikkat çeken Görgülü, “Önemli problemlerden birisi, sosyal medya kullanımının aile içi iletişimi bitiriyor olması. Özellikle annelerin ruh sağlığındaki bozulmaların hem sebebi, hem de sonucu olan sosyal medya kullanımı, çocukların da kendi hâline bırakılmasına neden oluyor. Çocuklar, modelleyerek öğrenirler. Bir ev içinde fiziksel olarak yakın, ama birbirinden bağımsız hayatlar yaşanıyor. Abartılı diyeceksiniz ama, evin içinde odadan odaya bile telefonla mesajlaşır hâle geldik. Anne mesaj atarak ‘Haydi yemek hazır’ diyor; çocuk da yine mesaj atarak ‘Daha ödevimi bitirmedim’ diyor” şeklinde konuştu.
BOŞANMALARA BİLE SEBEP OLUYOR
Görgülü, sunumunda şu vurguları yaptı:
“Sosyal medya, internet teknolojileri aracılığıyla birbiriyle iletişim kurabildiği bir platform. Türkiye’de yaklaşık 15 milyon kişinin sosyal medya kullanıcısı olduğu biliniyor.
Kadınların üzerinde yapılan bir araştırmadan hareketle söyleyelim: Kadınların sosyal medyadaki paylaşımları bir taraftan bireysel mahremiyetlerin zedelenmesine yol açarken, öte yandan da siber zorbalığa maruz kalmalarına neden oluyor. Bir süre sonra bu paylaşımlar nedeniyle şantaj ya da zorbalıklarla karşılaşıyorlar. Sosyal medya, boşanmalara da neden oluyor. İnternet hayatımıza yeni yeni girerken bile genç bir ailenin internet yüzünden yıkılmasına engel olamadık. Çocuklar, sosyal medya ile çok küçük yaşta tanışıyor. Bu da onların beyin gelişimini, dil gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Şiddete meyilli çocuklar artıyor.” >> Murat ARISOY’un Özel Haberi