Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ALLAH’A ORTAK KOŞMAK İLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER (II)

Muharrem Günay 13 Eylül 2010 Pazartesi 03:00:00
  “Hevasını (zevkini arzusunu) ilah edenleri görmedin mi? Ya habibim” (Casiye/23)
Amelinde riya, gösteriş bulunan karşılığını başkasından bekleyen kimseşirkten kurtulmuş olmaz. İhlâs sahibi muvahhid(Allah’ı birleyen)de sayılmaz.
“Şirk, ümmetimin içinde zifiri karanlık gecede siyah bir taşın üstünde yürüyen karıncanın ayak seslerinden daha gizlidir” (HADİS-İ ŞERİF)
Yine Resulullah (s.a.v)efendimiz, “Küçük şirkten kaçınınız” buyurmuş.
“Küçük şirk nedir?” demişler, “Riya(gösteriş)”buyurmuşlardır. Küfür ve şirk alametlerine saygı göstemek de şirktir. İki dini birden tasdik edenşirk ehlinden olur. İslam’ın hükümleri ile küfrün hükümleri birbirine katan müşriktir(Allah’a ortak koşan)” Küfürden uzaklaşmak İslam’ın şartlarındandır.Şirk şüphesinden sakınmak tevhid(Allah’ı birlemek)dir.
Şirke düşen kimseler, çok çeşitli yollardan şirke dalarlar. Bazıları, Allah’a eş koştuğu varlığı Allah’ı sever gibi sever. Ondan Allah’tan korkar gibi korkar. Onu Allah’ı yüceltir gibi yüceltir ve ona hürmetini ibadete çevirir. Allah’a ait yerleri ona verir: O,helali haram, haramı helal yapsa, boyun eğer ve teslimiyet gösterir.
Bazıları, şirk koştuğu varlığı Allah’ın işlerine yardımcı görür. Allah’ın yardımcılara ihtiyacı olduğunu, Kâinatı onların desteği ile idare ettiğini düşünür.Şirke alet edilen varlık bir peygamber olabilir. Ayrıca bir melek, veli, insan, cin, hayvan, kuş, ağaç, ateş, ay, güneş, yıldız veya başka bir varlık şirke sebepyapılabilir.
İnsanlar çoğunlukla sebepler perdesine takılıyor. Allah’tan rahmet ve nimetlerini alıyor, kullanıyor, fakat asıl vereni unutuyor. Sebepleri işin merkezine koyuyor, sonra onları gözünde büyütüyor, yaratılan bir şeyi yaratıcı zannedip şirke giriyor. Esasen, şükür sebebi olacak bir şey,şirke ait alet ediliyor.
İçiyle tam bir şeytan iken, dışıyla iyi bir şeyh kılığına girenler ve etrafındaki cahilleri ifsat edenler çıkmıştır. Şeyhini, peygamberlerden üstün gören ve Allah’ı ile bütünleştirdiğini söyleyen zavallılar da vardır. Yine sahte şeyhe secde eden onu ziyaret etmekle gerçek haccı yaptığını ve hac farziyetini kendisinden düştüğünü düşünenler de mevcuttur. Kendisini şeyh diye tanıtan bazıları da kendisine tabi olanların namazlarını kendisinin kıldığını, dinin zikir ve sevgiden ibaret olduğunu belli bir marifete ulaşanlardan ibadetlerini düştüğünü kulluğun avama has olduğunu, söyleyecek kadar kendilerini serbest görmektedirler. Bu şahısların zerre kadar insafı, zerre kadar imanı olsaydı, bunların hiç birisini yapamazlardı. Onların bir kısmı cehaleti, bir çoğu da ihanet içersindedirler.
Bir kimsenin havada uçtuğunu, su da yürüdüğünü, kızgın demirde uyuduğunu, başında aslanın nöbet tuttuğunu, ateşi yuttuğunu vs. görseniz, duysanız aldanmayın. Önce o kişinin dinin emir ve edeplerine uyup uymadığına bakın. Sonra kimi veya kimleri destekliyor. Dostları kim, düşmanları kim ona bakın. Peygamberimiz (s.a.v.) “Kişi dostunun dini üzeredir” buyuruyor. Kimler onu destekliyor, o kimleri destekliyor ona bakın. Eğer edebi bozuksa, onu destekleyenler küfür ehli ise, o kişi ve onunla beraber olanlar kafirlerle içli dışlı ise, dost ise, onları veli ve dost edinmiş iseler, kafirlerden ve müşriklerden emir, icazet ve tavsiye alıyorlarsa onları Allah için terk edin ve onlarla beraber olanları uyarın. Sizi onun hile tuzağından kurtarması için Allah’a dua edin.
Müslüman aslında günahla yan yanadır. Günahsızlık ancak peygamberlere hastır, önemli olan ferdin “Onlar, ufak tefek kusurları dışında, büyük günahlardan ve çirkin işlerden uzak duran kimselerdir. Şüphesiz Rabbin, bağışlaması çok geniş olandır…” (Necm/32) ayetinde de belirtildiği gibi başta şirk olmak üzere büyük günahlardan kaçınarak küçük günahlarından da tövbe ve istiğfar etmesidir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER