Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Allah’a Ortak Koşmak İle İlgili Ayet Ve Hadisler (I)

Muharrem Günay 14 Eylül 2010 Salı 03:00:00
  En Büyük Zalimler
“Üstelik bir yalanı Allah’a iftira edenden daha zalim kim olabilir? Bunlar Rablerinin huzuruna arz olunacaklar, şahitler de şöyle diyecekler: “İşte bunlar Rablerine karşı yalan söyleyenlerdir”. İyi bilin ki: Allah’ın laneti zalimlerin üzerinedir.” Bu ayette Allah’a iftiradan kasıt, ona şirk koşanlardır.” (Hud/18)
Ömer Nasuhi Bilmen bu ayetin tefsirini yaparken şöyle der: (Daha zalim kimdir?) Yâni: Daha zalim yoktur. (o kimseden ki) öyle kâfir bir şahıstan ki (bir yalanı Allah’ü Teâla’ya iftira etmiş olur.) “Mesel’a: Hak Teâla’ya şerik koşar, bir insanı Allah’ın oğlu veya melekleri O’nun kızları sanır, taptığı putların kendisine Allah yanında şefaat edeceklerini iddia eder. Veyahut Cenab-ı Hak’kın indirmiş olduğu kitabı inkâr başkalarına ait bir kitabı da kitabullah telakki eyler……(haberiniz olsun ki, Allah Teâla’nın lâneti) gazabı, rahmetinden uzaklaştırması (za-limler üzerinedir) o münkir, müfteri kimseler ise nâsin en zâlimleri olduklarından filhal minindillah lânete marûz bulunmaktadırlar. (Ö.N.Bilmen Tefsiri, cilt 3, sayfa:1457,)
“-Andolsun, “Allah, Meryem’in oğlu Mesih’tir” diyenler elbette kâfir olmuşlardır. Oysa Mesih onlara: “Ey İsrailoğulları, hem benim, hem de sizin Rabbiniz olan Allah’a ibadet edin. Kim Allah’a ortak koşarsa, şüphesiz Allah ona cenneti haram kılmıştır ve onun varacağı yer cehenemdir. Zalimlerin yardımcıları da yoktur” demişti. (Maide/72)
“Allah, üçün üçüncüsüdür” diyenler elbette kâfir olmuşlardır. Oysa tek ilâhtan başka ilâh yoktur. Eğer söylediklerinden vazgeçmezlerse, elbette onlardan inkâr edenlere acı bir azap dokunacaktır. (Maide/73)
“Meryem’in oğlu Mesih (İsa), sadece bir peygamberdir. Ondan önce de peygamberler gelip geçmiştir. Anası da dosdoğru bir kadındır. Her ikisi de yemek yerlerdi. Bak onlara âyetleri nasıl açıklıyoruz. Sonra yine bak nasıl yüz çeviriyorlar!” (Maide/75)
“Allah, kendisine ortak koşulmasına bağışlamaz. Bundan başka her şeyi dilediğine bağışlar. Allah’a ortak koşan da uzak bir sapıklığadüşmüştür” (Nisa/116)
“Hani Lokman, oğluna öğüt vererek şöyle demişti: ‘Yavrum! Allah’a ortak koşma! Çünkü ortak koşmak elbette büyük bir zulümdür.” (Lokman/13)
“İnsanlardan kimi,Allah’tan başka eşler tutar,Allah’ısever gibi onları severler.İnananlar ise en çok Allah’ı severler…..” (Bakara/165)
“Ve yine Allah demişti ki: “Ey Meryem oğlu İsa, sen mi?insanlara: Beni ve annemi, Allah’tan başka iki tanrı edinin dedin?” “Hâşâ, dedi, sen yücesin, benim için gerçek olmayan bir şeyi söylemek bana yakışmaz” (Maide/116)
“Yahudiler, ‘Üzeyr Allah’ın oğludur’ dediler. Hıristiyanlar da: ‘Mesih Allah’ın oğludur’ dediler. Bu onların ağızlarıyla geveledikleri sözleridir. (Sözlerini),önceden inkâr etmiş(olan müşrik)lerin sözlerine benzetiyorlar.Allah onları kahretsin nasıl da(haktan batıla) çevriliyorlar.!..Hahamlarını ve rahiplerini Allah’tan ayrı rehber edindiler,Meryem oğlu Mesih’i de.Oysa kendilerine yalnız tek tanrı olan Allah’a ibadet etmeleri emredilmişti. Ondan başka ilah yoktur. O,onların ortak koştukları şeylerden münezzehtir(kusur, eksiklik ve muhtaçlıktan uzak)” (Tövbe/ 30–31)
“Hevasını(zevkini arzusunu) ilah edenleri görmedin mi? Ya habibim” (Casiye/23)
Amelinde riya, gösteriş bulunan karşılığını başkasından bekleyen kimseşirkten kurtulmuş olmaz. İhlâs sahibi muvahhid (Allah’ı birleyen)de sayılmaz.
“Şirk, ümmetimin içinde zifiri karanlık gecede siyah bir taşın üstünde yürüyen karıncanın ayak seslerinden daha gizlidir” (HADİS-İ ŞERİF)
Yine Resulullah (s.a.v)efendimiz, “Küçük şirkten kaçınınız” buyurmuş.
“Küçük şirk nedir?” demişler, “Riya (göste-riş)”buyurmuşlardır. Küfür ve şirk alametlerine saygı göstemek de şirktir. İki dini birden tasdik edenşirk ehlinden olur. İslam’ın hükümleri ile küfrün hükümleri birbirine katan müşriktir (Allah’a ortak koşan)” Küfürden uzaklaşmak İslam’ın şartlarındandır.Şirk şüphesinden sakınmak tevhid(Allah’ı birlemek)dir.
Şirke düşen kimseler, çok çeşitli yollardan şirke dalarlar. Bazıları, Allah’a eş koştuğu varlığı Allah’ı sever gibi sever. Ondan Allah’tan korkar gibi korkar. Onu Allah’ı yüceltir gibi yüceltir ve ona hürmetini ibadete çevirir. Allah’a ait yerleri ona verir: O,helali haram, haramı helal yapsa, boyun eğer ve teslimiyet gösterir.
Bazıları, şirk koştuğu varlığı Allah’ın işlerine yardımcı görür. Allah’ın yardımcılara ihtiyacı olduğunu, (Devamı yarın)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER