• Haberler
  • Genel
  • 'Allah yokluğunuzu göstermesin, elinize de düşürmesin'

'Allah yokluğunuzu göstermesin, elinize de düşürmesin'

24 Temmuz Basın Bayramı, Afyonkarahisar'da Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği'nin öncülüğünde Hıdırlık'ta kutlandı. Kutlamada basın mensupları arasında yapılan Yılın Başarı Ödülleri yarışmasında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi. Gecede konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Belediye olarak kapılarının ve gönüllerinin basın mensuplarına açık olduğunu belirtti. AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Koca ise basın hakkındaki düşüncelerini şu cümleyle [&hellip]

“Allah yokluğunuzu göstermesin, elinize de düşürmesin”

24 Temmuz Basın Bayramı, Afyonkarahisar’da Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği’nin öncülüğünde Hıdırlık’ta kutlandı. Kutlamada basın mensupları arasında yapılan Yılın Başarı Ödülleri yarışmasında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi. Gecede konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Belediye olarak kapılarının ve gönüllerinin basın mensuplarına açık olduğunu belirtti. AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Koca ise basın hakkındaki düşüncelerini şu cümleyle özetledi: “Allah yokluğunu göstermesin, eline de düşürmesin.”

Türk basınında sansürün kaldırılışının tarihi olarak kabul edilen 24 Temmuz, Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği’nin Hıdırlık’ta düzenlediği geceyle kutlandı. Gecede konuşan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Koca, “Emekçi vasfını verdiğimiz basın emekçilerimizin dayanışma gününü kutluyoruz. Öncelikle gününüz, bayramınız kutlu olsun. Bazı günler için bir gün yetmez. Çünkü basın emekçileri Türkiye’nin her katmanında muhakkak var. Bu katmanda bulunan ve dördüncü kuvvet olarak kabul edilen basını teşvik eden ve dile getiren konumunda. Bu, etik bir şekilde yapılınca bulunduğumuz memlekete, bulunduğumuz bölgeye bir ivme kazandırıyor, bir hız kazandırıyor” dedi.
Takdir de var, tekdir de
Gazetecilerin takdir ve tekdir ettiğine dikkat çeken Koca, “Bazen bilemediğimiz, duyamadığımız veya göremediğimiz bazı konuları siz değerli basın mensupları sayesinde görüyoruz, idrak ediyoruz. Gazetenizde yapmış olduğumuz bazı işleri takdir ediyorsunuz. Bu bizi sevindiriyor. Bazen de tekdir ediyorsunuz, kendimize çeki-düzen verme, daha çok o meselenin üzerine düşme gibi bir duruma giriyoruz. Memleketimiz için fıstık gibi oluyor. Sivil toplum örgütleri, basın ve siyasi partiler güçlü bir mekanizma oluşturursa, bunun içine üniversitemiz de girdiği zaman bir değer ortaya çıkıyor” diye konuştu. Koca’nın konuşmasında gazetecilerin en çok hoşuna giden bölüm ise, Koca’nın gazetecileri doktorlara benzettiği bölümdü. Koca, “Gazeteciler, siyasetçiler için doktor gibidir. Allah yokluğunu göstermesin, Allah eline de düşürmesin. Allah, sizin elinize düşürmesin, yokluğunuzu da göstermesin” ifadelerini kullandı.
“Kapımız da açık, gönlümüz de”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da Belediye olarak bütün basın mensuplarına kapılarının ve gönüllerinin açık olduğunu hatırlattı ve “İl başkanlığı dönemimde de, belediye başkanlığı dönemimde de hiçbir basın mensubuna özel imtiyaz sağlayarak, diğerlerini karşımıza alarak hiçbir işlem yapmadık. Herkese kapımızı da gönlümüzü de açık tuttuk. Bir haktan bir basın mensubunu faydalandırıyorsak, tamamına o hakkı vermeye çalıştık. Her türlü iş ve işlemlerimizde adil davranmaya çalıştık” dedi.
Çoban, il başkanlığı döneminde de belediye başkanlığı döneminde de hiçbir gazetecinin ekmeğiyle oynamadığını belirtti ve şöyle konuştu:
“Belediye başkanı adayıyken çeşitli gazeteciler, çeşitli adayları desteklediler. Onların en tabii hakkıdır, saygı duyuyorum. Kimseye telefon açıp sitemde bulunmadım. Rica etmedim. Aleyhimde yazan gazeteci arkadaşlar da oldu. Belki haklıdırlar, onu bilemem. Yorum vatandaşımıza aittir. Hiçbir zaman gazete patronunu telefon açıp ‘Niye bunları yazıyor, niye bu adamı burada tutuyorsun’ diye sözler sarf etmedim. Benim yüzümden hiçbir gazetedeki arkadaşımın ekmeğinden olmasına asla izin vermem.”
Hata varsa yazılacak
Başkan Çoban, eleştirilerin, hata yapılmasını önlediğini vurgulayarak “Kimse il başkanı olarak, belediye başkanı olarak benim lehimde yazmak zorunda değil. Varsa hatam elbette yazacak. Biz hatalardan ders çıkartarak, o hatayı yapmadan ilerleyeceğiz. Eleştiri aslında görevde olanlara hata yapmama imkanını sağlar. Eleştiriler bizim için bir teşvik olur. Bütün basın mensuplarını candan seviyoruz. Belediyemizin kapısı da gönlü de imkanları da sonuna kadar yazılı ve görsel basınımıza açıktır. Geçmiş her dönemde belediyeye yakın, belediyenin karşısında basın mensupları oldu. Belediyenin kapısından içeri giremeyen basın mensupları oldu. Belediye haberlerinin servis yapılmadığı, davet yapılmadığı basın mensupları oldu. Ama bu dönemde bunu hiç yaşamadınız. Yaşamayacaksınız inşallah” dedi.
Çoban, Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği’nin Basın Bayramı kutlamasının geleneksel hâle gelmesini temenni etti.
Altuntaş’tan “dördüncü kuvvet”
hatırlatması
Gecede kürsüye gelen Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Altuntaş da basının demokratik sistemlerde dördüncü kuvvet olarak kabul edildiğini dile getirdi. Altuntaş, “Kendisi de demokraside gelişen, demokraside hayat bulan basın, aynı zamanda demokrasiye katkıda bulunur ve onu pekiştirir. Basın özgürlüğü, temel insani olan hak ifade özgürlüğünün garantisidir, teminatıdır. Kamuoyunu bilgilendirmek, kamu adına denetlemede bulunmak, bu kadar önemli bir görev, ancak ve ancak özgür ve objektif kalemlerin işi olabilir” diye konuştu.
Altuntaş, “Gerek ilimizin, gerek üniversitemizin yapmış olduğu bu düzeyde basınımızın özverili çalışmaları ve katkıları azımsanamaz. Biz üniversite yönetimi olarak stratejik planına şeffaflığı koymuş bir yönetimiz. Üniversitemizin kapıları her zaman, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her zaman basınımıza açıktır, açık olacaktır. Bütün faaliyetlerimiz, basın ve kamuoyunun önünde seyretmektedir” ifadelerini kullandı.
“Medyatik bir yapım yok”
Kendisinin medyatik bir yapısının olmadığının altını çizen Altuntaş, “Bildiğiniz gibi reklamsever ve medyatik bir yapım olmadığı için sanki basınla arasında sorun varmış gibi yansıtıldım. Bunu düzeltmek isterim. Özgür ve tarafsız basın kuruluşlarının şimdi olduğu gibi bundan sonra da görevlerini en iyi şekilde, tarafsız, hiçbir güçten etkilenmeden yapacaklarına olan inancım tamdır. Günün her saati, mesai kavramı gözetmeksizin, özveri ile çalışan, kamuoyunu aydınlatma görevini tarafsız bir şekilde gerçekleştiren basın mensuplarımızın bayramını kutlar, basın özgürlüğünden kaynaklanan mahsurların yine basın özgürlüğü ile giderileceği düşüncesi ile hepinize saygılar sunarım” şeklinde konuştu.
Sansürün kaldırılışının 102’nci yılı
Afyonkarahisar Gazeteciler Dayanışma Derneği Başkanı Celal Bursalıoğlu ise yaptığı konuşmada “Hem yazılı basında hem görsel basında 24 Temmuz ile ilgili çeşitli açıklamalarımız yayınlandı. Ama çok kısaca özetlemek gerekirse 1908 yılında, bundan 102 yıl önce basında sansür kalkmıştı. Daha önce sansür memurları gazeteleri inceledikten sonra eğer sakınca varsa gazete basılmıyordu. Sakınca yoksa tamam deyip izin verip gazete basılıyordu. Biz de onu kutluyoruz. Basınımızda sansürün kaldırılışının 102’nci yılını kutluyoruz” dedi.
Basın Bayramı’nda
basın mensubu sunucular
Konuşmaların ardından Yılın Başarı Ödülleri Töreni’ne geçildi. Turkuaz Dergisi’ndenZeliha Ertek ile Kocatepe-Doğan Haber Ajansı’ndan Onur Bayram’ın sunduğu ödül töreninde, yarışmaya başvuran 100’ün üzerinde eserden kategorilerinde dereceye girenlere ödülleri verildi. Medya alanında yaptıkları hizmetlerden dolayı Megabirlik Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Demirayak ile Karasihar TV Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay’a, basına katkılarından dolayı Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Altuntaş’a plaket takdim edildi.
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Yılın Başarı Ödülleri’ni alan erkek gazetecilere kravat, bayan gazetecilere ise şal hediye etti. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme