• Haberler
  • Genel
  • Allah insana Kur’an’a verdiği değere göre değer verir

Allah insana Kur’an’a verdiği değere göre değer verir

Ramazan-ı Şerif ayında indirilen Kuran-ı Kerim'in gerçek anlamda okunarak hayata uygulanması gerektiği mesajını veren İl Müftüsü Burhan İşliyen: “Allah insana Kur’an’a verdiği değere göre değer verir.” dedi Ensar Vakfı Şubesi’nce Ramazan ayı boyunca gerçekleştirilecek olan “Ramazan’da İkindi Sohbetleri”, vakfın hizmet verdiği Taş Medrese’de 28 Haziran Cumartesi günü başladı. HER GÜN FARKLI KONUŞMA İlk sohbet toplantısının [&hellip]

Allah insana Kur'an'a verdiği değere göre değer verir

Ramazan-ı Şerif ayında indirilen Kuran-ı Kerim’in gerçek anlamda okunarak hayata uygulanması gerektiği mesajını veren İl Müftüsü Burhan İşliyen: “Allah insana Kur’an’a verdiği değere göre değer verir.” dedi

Ensar Vakfı Şubesi’nce Ramazan ayı boyunca gerçekleştirilecek olan “Ramazan’da İkindi Sohbetleri”, vakfın hizmet verdiği Taş Medrese’de 28 Haziran Cumartesi günü başladı.
HER GÜN FARKLI KONUŞMA
İlk sohbet toplantısının konuşmacısı İl Mütfüsü Burhan İşliyen oldu. İşliyen, “Kur’an Ayı Ramazan” başlıklı bir konuşma yaptı. Toplantının sunumunu Abdülkadir Macit gerçekleştirdi. Program Şaban Özçelik’in Kuran tilaveti ile başladı. Daha sonra Ensar Vakfı Şube Başkanı İbrahim Durgut toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Ramazan’da İkindi Sohbetlerinin ilkini geçen yıl düzenlediklerini anlatan Durgut; “Bu yıl ki Ramazan ayında da her akşam saat 18.00’de inşallah değerli bir konuşmacı ile karşınızda olacağız. Bu vesile ile göreve başladığı ilk günden itibaren vakfımıza gösterdiği yakın ilgiden dolayı Sayın Valimize, vakfımızın kuruluşundan itibaren desteğini esirgemeyip tarihi medresenin yapılış maksadına uygun anlam kazanmasına vesile olan Sayın Belediye Başkanımıza, AKÜ’ye, İslami İlimler Fakültesine, İl Müftülüğümüze, sivil toplum kuruluşlarının değerli temsilcilerine, davetimizi kırmayıp programımıza katılan tüm konuşmacılarımıza şükranlarımı sunuyorum. Programın hazırlanmasında emek sahibi olan yönetim kurulu üyelerimize, sohbetlerin koordinatörü Abdülkadir Macit hocamıza teşekkür ediyorum.” dedi.
VAKIF FAALİYETLERİNE
DESTEK MÜHİM
Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, mübarek bir ay olan Ramazanı Şerife özel çeşitli kurum ve kuruluşların, sivil toplum kuruluşlarınca çok güzel faaliyetler yapıldığını söyledi. Ensar Vakfı Şubesi’nce organize edilen ikindi sohbet programının önemli bir istifade fırsatı olduğunu kaydeden Vali Güner; “Bizler vakıf medeniyeti ile var olmuş bir milletin evlatlarıyız. Bu anlamda vakıf faaliyetleri ve bu çerçevede vakıf faaliyetlerine destek olmak son derece önemli. Bu yaklaşımla Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğümüze, bu çerçevede, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.”http://m.kocatepegazetesi.com/”Mekanlara şeref eden insandır.’ ruhu ile burayı canlı hale getirmeye çalışması ile Belediyemize bu güzel programları tertip etmesi vesilesi ile Ensar Vakfımıza tekrar teşekkürlerimi ve başarı dileklerimi iletiyorum.” diye konuştu.
BU BİRLİKTELİKLER
İÇ DÜNYAYI AYDINLATACAK
Kimilerine göre insan demenin ünsiyet sahibi olan buna sahip olmayı kemalat noktasına getiren bir varlık anlamına geldiğinden söz eden Vali Güner, bir insanın kamil olmasının ruhunun olgun ve terbiye edilmiş hale gelmesinin ünsiyet sahibi olmasından başladığını kaydetti. Vali Güner; “İnsanlık denilen şey de budur. Bizler günümüzde vahşi kapitalizm ve modernitenin bize dayattığı bir yaşam tarzı ile bu değerlerimizi idrak etmekte zaman zaman gel gitler yaşıyoruz. Zaman zaman aklımıza, gönlümüze, yüreğimize bir sürü soru işaretleri geliyor. Ben inanıyorum ki bu birliktelikler, bu beraberlikler bizlerin hem günlük hayatımız da hem de iç dünyamız da zaman zaman buhrana düştüğümüz sorulara el feneri olup aydınlığına vesile olacak. Ben bu ruh ve anlayış ile bu programların özellikle daha genç kuşağa yansıtılıp onların da burada bizlerle hemhal olmalarının son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Vakfımızın da bu konuda biraz daha gayretlerini artırmasının yararlı olacağını değerlendiriyorum. Bu anlam da kültürel özelliklerimizi yansıtan faaliyetler de yansıtılmaya çalışılıyor. Umarım burada ki faaliyetlerle beraber insanlarımız hem manevi hem de maddi olarak değerlerini bir kez daha hissederek paylaşma fırsatına sahip olurlar. Valiniz olarak gönül ve makam kapımızın hepinize açık olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Hayırlı Ramazanlar diliyorum.” şeklinde konuştu.
RAMAZAN ALEM İÇİN RUH ŞÖLENİ
İkindi Sohbetleri program koordinatörü Abdülkadir Macit, vakıf şube mekanında kış döneminde 8 ayrı dalda okuma grupları gerçekleştirildiğini ifade etti. Tarih, Sosyoloji, İslami İlimler, İslam Düşüncesi, Edebiyat, İktisat, Uluslararası İlişkilerle ilgili okumaların gerçekleştiğinden söz eden Macit; “İnşallah bunlar ilerleyen yıllarda da devam edecek. Haslaten katılımcıları bu okuma ve etkinliklere davat ediyoruz. Ramazan ayeti kerime de ifade edildiği gibi ‘Üzerinize farz kılınan bir ibadettir. Kim Ramazan ayı geldiğinde tam bir iman ve sevabını yanlızca Allah’tan bekleyerek oruç tutarsa geçmiş günahları af olunur.’ hadisin ufuk çizgisidir. ‘İzin ver Ramazanlar uyandırsın bizi Allahım. Uyandırsın, bilinçlendirsin ve diriltsin.’ diye üstat Sezai Karakoç’un da ifade ettiği üzere birey, aile, sokak, şehir için tüm alem için bir ruh şölenidir Ramazan.” ifadelerini kullandı.
HİDAYETİN AYRINTILARI KURAN’DA
Bu yılki Ramazan ayının ilk sohbet konuşmasını Afyonkarahisar Müftüsü Burhan İşliyen yaptı. İşliyen, bir ve tek yaratıcı, alemi ve insanları sayısız nimetlerle donatan Allah’a hamd ederek konuşmasına başladı. Ramazan ayının arınıp, temizlenip bayrama pırıl pırıl çıkma imkanının elde edileceği mübarek günleri kapsadığına dikkat çeken İşliyen; “Rabbimiz idrak etmeyi, ulaşmayı nasip ettiği gibi ihya etmeyi, değerlendirmeyi, feyz ve bereketinden de yararlanabilmeyi hepimize nasip etsin. İki cihan serveri, Alemlere rahmet Efendimiz Muhammed Mustafa’ya, ehli beytine, aline binlerce salat ve selam olsun. Ramazını Şerifin ilk Ensar buluşmasında iştirak ettiğim ilk Ramazan sohbetidir. Konumuz Kuranı Kerim ve Ramazan ayı ilişkisi. Ayette Ramazan ayının Kuran’ın indirildiği aydır buyuruluyor. Kuran insanlara hidayet kaynağıdır. Biz hidayetin ayrıntısı açıklayan, iyiyi ve kötüyü ayırt edecek bilgileri bize sunacak bir kaynaktır Kuran’dır diye ayeti kerime devam eder.” ifadelerine yer verdi.
KUR’AN BİR
TARAFI İLE ÜZGÜN
İl Müftüsü Burhan İşliyen, Kur’an-ı Kerim’in inmeye başladığı Ramazan ayının önemini vurguladı. İşleyen şöyle konuştu: “İndiği geceyi bin aydan daha hayırlı hale getiren bir kitap. İndiği ayı 11 aydan daha hayırlı hale getiren, 11 ayın sultanı haline getiren bir kitap. Kendisini indiği kitabı alemlere rahmet Muhammed Mustafa haline getiren, insanlığın en hayırlısı haline getiren bir kitap bizim yüreğimize, gönlümüze girerse, ilk defa vahiy ediliyormuş gibi telakki edilebilirse bizde manen nasıl bir yükselmeye sebep olabilir bu düşünülmeli. Ramazan ayı geldi. Evlerimizde Kuranı Kerimler, camiilerimiz de en az bir, bir çoğunda iki, bir kısmında üç defa takip edilen hatimler, okunan cüzler var. Televizyon ekranlarından takip edilen hatim programları o kadar çok okunan bir kitap. Ama bir tarafı ile mahzun. Bir tarafı ile üzgün, bir tarafı ile eli ayağı bağlı. Hala hayata inmeyen, hayatı kendisini aşmayan bir kitap.”
KUR’AN OKUMAYA KARAR VERİLMELİ
“Şu soruyu kendimize sormamız hakkımız mı? Biz Kuran okuyor muyuz?” diyen Müftü Burhan İşliyen şunları söyledi: “Biz hakikaten Kur’an-ı Kerim okuyor muyuz? Yüz milyonlarca hafızın olduğu bir dünya da, ülkemizde resmi kayıtlara göre 120 bin olan hafız sayısına ve binlerce hafızın yetiştiği ülkemizde Kur’an’ın en temel prensipleri, Kur’an’ın öngördüğü en basitinden en zoruna kadar bütün ahlaki öğretiler nasıl ayaklar altında kalabilir, nasıl Kur’an okuma ki bu Kur’an raftan hayatımıza inmeyebilir. O halde ‘Biz Kur’an-ı Kerim okuyor muyuz?’ sorusunun içini doldurmaya çaba göstermemiz gerekir. Bu Ramazan bir karar vermeliyiz ve Kur’an okumalıyız. Allah insana Kur’an’a verdiği değere göre değer verir. Kur’an’a uygun yaşamasına göre değer verir. Kur’n-ı Kerim’i okumasına ve anlamasına göre değer veriyor.
“MÜMİN KENDİSİNE BAKMALI
İslam dünyası olarak Kur’an ve öğretileriden uzaklaşıldığını insanların “Allah’u Ekber” diyerek birbirlerini öldürdüklerine temas eden İşliyen; “İslam dünyası olarak dökülüyoruz. Ramazan’ın ilk gününde böyle bir konuşma yapmam doğru değil belki, ama dökülüyoruz. İslam dünyası olarak. ‘Nerede tüten bir ocak görsem, orada yanan bir Müslüman var.’ diyor şair Bahtiyar Vahapzade, buna benzer bir ifade ile. Ateş topu etrafımız. Huzursuz insanların bir kısmı birbirlerini kesiyorlar. Allah’u Ekber diyerek, birbirlerini öldürüyorlar. Nur Suresi 55’inci ayeti kerime; ‘Allah içinizden iman edipte salih amel işleyenlere vaat etti, onları yeryüzünde halife kılacak. Razı oldukları dini onlar için yerleştirecek. Korkularını emniyete çevirecek.’ İman edip salih amel işleyenlere Allah’ın üç şartı var. Bunlar gerçekleşmiyorsa o zaman müminin kendisine bakması lazım.” Sohbet toplantısına; Vali Hakan Yusuf Güner, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın ve çok sayıda konuk katıldılar. (Kocatepe Haber Merkezi)

Baba Güner

Ensar Vakfı’nın Gedik Ahmet Paşa Medresesi’nde gerçekleşen ‘İkindi Sohbetleri’ne katılan Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, sohbet sonrası medreseyi gezerken çocuklarıyla da zaman geçirme fırsatı buldu. Sohbetin sonunda medreseye gelen ilk gelen Berra Güner oldu. Koşarak babası Vali Güner sarılan Berra’nın ardından, kardeşi Melih de babasının yanına geldi. Babalarıyla bir süre sohbet eden Melih ve Berra; medreseyi gezerek, bahçedeki kuyuya büyük ilgi gösterdi.

Mermer Afyon tespihi geliyor

İkindi Sohbeti sonrası Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Gedik Ahmet Paşa Medresesi’ni Vali Hakan Yusuf Güner’e gezdirdi. Medreseyi ilgiyle inceleyen Vali Güner, medresede yapılan el işi ürünleri yapan ustalarla da konuştu. Başkan Çoban’ın bir kahvehanede elinde bıçakla imame yaparken tanışarak medreseye davet ettiği Tespih Ustası Yaşar Adanır’la sohbet eden Güner, Adanır’ın yaptığı tespihleri de inceledi. Adanır, yaptığı tespihlerden birini Vali Güner’e hediye etti. Sohbet sırasında Afyonkarahisar’ın başarılı işadamı Şuayip Demirel’in tespihlerle ilgili bir çalışma yaptığını anlatan Başkan Çoban, Demirel’in mermerden Afyonkarahisar’la özdeşleşecek bir tespih yapacağını da açıkladı.

Berra bütün gazetecileri atlattı

Gazeteciliğin temel ilkesi haber atlama ve atlatmaktır. Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner’le Afyonkarahisar’da göreve başladığı yaklaşık 10 gün boyunca özel mülakat yapabilen bir gazeteci olmadı. Tüm gazetecileri atlatan ise Vali Güner’in kızı Berra oldu. Gedik Ahmet Paşa Medresesi’nde ellerini mikrafon tutuyor gibi yaparak, Vali Güner’e uzatan Berra; “Valilik nasıl bir duygu diye sordu?” Babasından göreviyle ilgili aldığı cevapları beğenmeyen Berra, babasını sorularıyla da sıkıştırdı.

VAV yüzüğü dikkat çekti

İkindi Sohbetlerine katılan Vali Hakan Yusuf Güner’in üzerinde ‘vav’ harfi bulunan yüzüğü dikkat çekti. İnsanın anne karnındaki duruşunu simgeleyerek Mevlevilikte önemli bir yer tutan Mim, tasavvufta ise İslam’ın 6 şartını temsil ediyor.

Bakmadan Geçme