Alimoğlu: Değişiklik İvedilikle Geri Çekilmeli!

EMİBBaşkanı İbrahim Alimoğlu, Orman Kanununun ilgili maddesinde madencilerin geleceğini etkileyecek değişikliğin ivedilikle geri çekilmesini talep etti.

Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB)Başkanı İbrahim Alimoğlu, 2024 yılında her ay ihracat rekorları kıran Egeli madencilerin, Orman Kanunu’nun 16’ıncı maddesinin uygulanması hakkındaki yönetmelik değişikliğinin madencilik faaliyetlerine büyük sekte vuracağını ifade ederek tepki gösterdi. 

Alimoğlu: Değişiklik İvedilikle Geri Çekilmeli!
“ORMAN BÜTÇESİNİN YÜZDE 50’DEN FAZLASINI MADENCİLER SAĞLIYOR”
EMİB Başkanı İbrahim Alimoğlu, madenciler olarak orman alanlarının sadece binde 3’ünde maden arama faaliyetlerinde bulunduklarını dile getirdi. Alimoğlu, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ormanlarla ilgili bütçesinin yüzde 50’den fazlasının orman bedelleri aracılığıyla Türk madencilik sektöründen tahsil edilmektedir. Orman yollarını biz iş makinelerimizle açıyoruz, orman yangılarında, depremlerde tüm gücümüzle sahada yer alıyoruz. Gelişmiş toplumlara baktığınız zaman madenlerini azami seviyede ekonomiye kazandırdıklarını görürsünüz. Gelişmişlikle madenlerin toplumların hizmetine kazandırılması arasında doğru yönlü bir ilişki vardır. Biz hem gelişmiş toplum olmak istiyoruz hem de madenlerin ekonomimize kazandırılmasının önüne engeller koyuyoruz. Bu mantıkla ilerleyemeyiz.” dedi.

Alimoğlu: Değişiklik İvedilikle Geri Çekilmeli!
“SEKTÖRÜN GELECEĞİ ORMAN İDARESİNİN İNSAFINA BIRAKILDI”
Söz konusu değişiklikle, madencilik sektörünün geleceğinin tamamen Orman İdaresinin insafına bırakıldığını ifade eden Alimoğlu, “Bu şartlarda bizim madencilik faaliyeti yapıp yapamayacağımıza Orman İdaresi karar verecek gibi görünüyor, artık maden ruhsatlarımızı da onlardan mı alacağız? Bu değişikliğin ivedilikle geri çekilmesini talep ediyoruz. Bütün hayatımız Maden; bizler sektör olarak önce insan, sonra çevre daha sonra sürdürülebilir mottosu ile ülkemize ihracat ve istihdam olarak katkıda bulunduğumuz halde bunca engellemeye inanamıyorum. Madencilik faaliyetlerinin, ekonomik değer yaratabilecek bir madeni çıkarmak için büyük sermaye gerektiren uzun vadeli ve riskli yatırımlar olduğunu,  dolayısıyla devletin bilakis destekleyici, cesaretlendirici ve özendirici olması gereklidir. Yönetmelik değişikliğinin yaratacağı olumsuz süreçten sadece biz değil, bizim çıkardığımız madenleri girdi olarak kullanan diğer sanayi sektörleri de etkilenecek. Bizim faaliyetlerimizin sekteye uğraması, zincirleme etki yaratarak, diğer sektörlerde de üretimin ve ihracatın azalmasına, istihdamda gerilemeye,  sektörlerin ithalata yönelmesine ve doğal olarak cari açığın artmasına neden olacak. Dolayısıyla, ülke ekonomisini derinden sarsılacaktır.” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme