Ali Çetinkaya Kampüsü, biblo gibi oldu

Afyon Kocatepe Üniversitesi, sağlık hizmetlerinde öncülük ederek şehrin 'sağlıkta örnek gösterilen vilayet' olmasına katkı sağlıyor. Mavi Hastane olarak bilinen hastane ile başlanan sağlık yolculuğu, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ile Türkiye genelinde bir üne kavuştu. Üniversite'nin son projesi ise kanser hastalarının Afyonkarahisar'da tedavi edilmesine yönelik. Bu çerçevede önce Radyoterapi Merkezi, ardından da Onkoloji Hastanesi faaliyete [&hellip]

Afyon Kocatepe Üniversitesi, sağlık hizmetlerinde öncülük ederek şehrin “sağlıkta örnek gösterilen vilayet” olmasına katkı sağlıyor. Mavi Hastane olarak bilinen hastane ile başlanan sağlık yolculuğu, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ile Türkiye genelinde bir üne kavuştu. Üniversite’nin son projesi ise kanser hastalarının Afyonkarahisar’da tedavi edilmesine yönelik. Bu çerçevede önce Radyoterapi Merkezi, ardından da Onkoloji Hastanesi faaliyete başlayacak.
SAĞLIK KAMPÜSÜ’NDE YENİ DÖNEM
Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin ‘sağlık’la ilgili birimlerinin bulunduğu Ali Çetinkaya Kampüsü, yurtiçinden ve yurtdışından gelen hastaların, hasta yakınlarının ve misafirlerin zamanını geçirebileceği, rahatça dolaşabileceği; öğrencilerin de büyükşehirlerdeki üniversitelerin havasını yakalayabileceği bir hâle geldi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Ali Çetinkaya Kampüsü ve sağlık alanındaki yenilikleri, Gazeteniz Kocatepe ile paylaştı.
İşte Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ın aktardıkları:
GAZETENİZ KOCATEPE: 2015 yılında Ali Çetinkaya Kampüsü’ndeki düzenlemeler dikkat çekti. Neler yapıldı?
AKÜ REKTÖRÜ PROF. DR. MUSTAFA SOLAK: 2015 yılı bizim için verimli geçti. Her kampüste belli çalışmaları yapmış bulunmaktayız. Ali Çetinkaya Kampüsü, bizim üniversitemizin ikinci büyük kampüsü. Yaklaşık 8500 öğrenci var, 2000 dolayında da çalışanımız var. Bu kampüsümüzün altyapısı çok zayıftı. Bugüne kadar ve farklı nedenlerden dolayı hiç dokunulmamıştı. Hepsi elden geçti. Altı, üstü, çevresi, ağaç, otopark…Her yerin tertemiz olduğunu göreceksiniz. Artık dışarı açıldık. O bölgedeki sağlık tesislerimiz akretide oldu, yerli-yabancı hiç ummadığınız yerlerden misafirlerimiz geliyor. Geldiği zaman mahcup olmayacağımız, bütün hizmetlerin verilebileceği bir kampüs oldu. Haritası ve tabelasıyla Avrupai bir kampüs oldu. Öğrenciler için anket yaptık. Oturma gruplarından toplantı alanlarına kadar pek çok şeyi yaptık. Elektrik hattı, internet hattı, fiberoptik nereden geçiyor, hepsini biliyoruz.
Bununla birlikte Ali Çetinkaya Kampüsü’nü de jeotermalle ısıtmaya başladık.
272 BİN METREKARE,
JEOTERMALLI ISINIYOR
Isınmada randıman nasıl?
Şu anda gidin, hiçbir hastamızdan şikayet duymuyorum. Duysam gereğini yapacağım. 60 dereceyle su geliyor, 26-30 dereceyle reenjeksiyona gidiyor. Toplam 273 bin metrekarelik alanımız jeotermalle ısınıyor. Yerli ve Afyon şirketlerine kalan paradan bahsediyorum. Milli, yerli kaynağımız. AFJET’e teşekkür ediyorum. Hiçbir ilde olmayan başarıyı gösterdik. 15 Ekim’de vanaları açtık. Bugüne kadar şikayet olmadı. 272 bin metrekarelik kapalı alan ne kadardır biliyor musunuz? Afyon’da bir daire en fazla 250 metrekaredir. Bazı daireler ise 100 metrekaredir. 272 bin metrekareyi 100’e ya da 250’ye böldüğünüzde kaç meskenin ısındığının karşılığını bulursunuz. Bu Afyon için güzel bir imkan.
RADYOTERAPİ,
20 OCAK’TA
Kanser hastanesinde durum nedir?
12 Mayıs 2015’te Ali Çetinkaya Kampüsü’nde Onkoloji ve Hematoloji Hastanesi ile Radyoterapi Merkezi’nin temelini attık. Radyoterapi Merkezi, hastanenin tedavi ünitesi. Yataklı değil, ayaktan tedavi ünitesi. Özellikli bir bina. Duvarları bile yer yer 210 ve 280 santimetre kalınlığında. Niye? Radyasyon ışını kullanılacağı için, çevreye zarar verilmemesi için. 7 ay gibi kısa bir sürede rekor kırdık. Şu anda bina hazır. 15 gün içinde bütün cihazlar gelecek. En geç 20 Ocak’tan itibaren hasta kabulüne başlayacağız. Cihazların montajına göre 1 ilâ 7 Şubat arasında resmî hasta kabulümüzü de yapacağız. 250 araçlık otoparkımız hazır. Çevre düzeni bitti. Çankırı Çerkeş’ten getirilen ağaçlarla da kampüsün her yerini donattık. 150 mavi ladin, 1000 tane karaçam, 300 tane mazı getirdik. Hastalarımızın gözüne hoş gelen bir alan yaptık. Afyon’da nasıl inşaat olduğunu da görün. Radyoterapi ve Nükleer Tıp Merkezi, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun yeni çıkardığı yönetmeliğe de uygun. Bina çok büyük değil, 3 bin metrekare. Ama tedavi özelliği farklı. Duble yolları açtık. Borsa’dan girdiğinizde eski İzmir Karayolu’na kadar çıkabileceksiniz. Afyonkarahisar’ı sağlığın merkezi yapmak istiyoruz. Bunu hep beraber yaşayacağız. Ana binamız 30 bin metrekare. Şu anda fore kazıklar çakılıyor. Yaklaşık 400 kadar kazık çakıldı. Bina deprem bölgesinde olduğu için 36 metreye, 800’ü aşkın fore kazık çakılıyor. Çok zor bir işlem. Yeni teknolojilerle çalışıyoruz. Binalarımız, ülkemiz baki kaldıkça kullanılmalı, dayanıklı olmalı. 2017’nin 1 Nisanı’nda da bina bitecek. Hastalarımıza 1 buçuk sene öncesinden hizmet vermeye çalışacağız.
ÖZEL GAYRET GÖSTERİLİYOR
Bu hız nasıl sağlanıyor?
Özel gayretimizle. Ankara-Afyon arasında gidip geliyoruz. Kapının sapına kadar bana sorabilirsiniz. Hata yapma lüksümüz yok. 4 ton kurşun kullandık. Her duvar kurşunlu. Bir mesken değil bu. En ince ayrıntı düşünüldü. 4 kanser hastanesi, 41 radyoterapi merkezi var. Biz 5’inci hastaneyi kuruyoruz, 42’nci radyoterapi merkezini açıyoruz. 4 hastaneyi de ziyaret ettik. 30 milyon metrekareden fazla harcama yaptık. Yeni nesil bina, yeni nesil teknoloji diyoruz. Hacettepe ve Ankara’daki onkologları da davet ettim. Afyonkarahisar için seviniyoruz. Bir ay kalacak hasta. Nerede kalacaktı? Burası Afyon ve çevresi için ilaç gibi gelecek. Çevre illerden gelecek hasta ve hasta yakınları için sosyal tesis yapıyoruz. Bir model geliştiriyoruz. Biblo gibi bir kampüs oldu.
MUTFAK, SAĞLIK MESLEK’E
Bu kampüse mutfak da yaptınız. Afyon Meslek Yüksekokulu taşındığında, bu mutfak nasıl kullanılacak?
Ali Çetinkaya Kampüsü’nde bir de mutfak yaptık. Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü’ne mutfak gerekli. Afyon Meslek Yüksekokulu, yeni binasındaki mutfağı kullandığına, biz Ali Çetinkaya Kampüsümüz’deki mutfağı Sağlık Yüksekokulu’na devredeceğiz. Biz yatırımları öğrenci üzerinden yapıyoruz. Öğrenci hazırlanmış yere gelir. Bizim görevimiz bu.
HAVUZLA TEDAVİ, AFYON’A AİT
Tıp alanında Afyonkarahisarlıların gurur duyabileceği bilimsel bir araştırma ya da patent var mı?
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanemiz’in hasta tedavi protokollerimizin tamamı yerli ve yeni. Bütün Avrupa dergilerinde yayınlandı. Diyelim ki felçli hasta, diyelim ki eklem romatizması… 20 tane hastalık sayabiliriz. Rektör olarak bir talimat verdim. Her şeyi sizin yaptım, ama Alman teknolojisi, Amerikan yaklaşımı demeyeceksiniz. Onlar bizden çok zeki insanlar değil. Robotu 1 milyon liraya aldık, traksiyon cihazını da 1 milyon liraya aldık. Sakın, bana montaj sanayi gibi başkalarını taklit etmeyin. Her standart sizin olacak, dedim. Bunu başardılar. Almanya’da felçli hasta, ilk hafta tümüyle robota giriyor. İkinci hafta yine robota giriyor, ardından cihaza giriyor. Biz, robotu 2 güne indirdik, ardından havuz tedavisi uygulamaya başladık. 2 gün robot, 5 gün kaplıca. Hasta, daha kısa sürede iyileşti. Tedavinin protokolü, Afyon protokolü. Beyin cerrahisinde de iki tedavi yöntemi bize ait. Yapmazlarsa bu kadar yatırım yapmam. Bu kadar yatırımı, imkânı kullanmamız lâzım. >> REKTÖR SOLAK’LA YAPILAN RÖPORTAJIN 2’NCİ KISMI YARIN GAZETENİZ KOCATEPE’DE

HİZMET ETMEKTEN ŞEREF DUYARIZ
REKTÖR SOLAK: Radyoterapi Merkezi’nin asfaltını attılar. 32 kişiye karı-koca bütün hizmetlerini verdik. Şaşırdılar. 6 tanesi hasta çıktı, hemen tedavi yaptık. Biz bundan şeref duyarız.

İLAHİYAT KAMPÜSÜ’NDE 12 BİN KİTABA ULAŞTIK

İslami İlimler Fakültesi’nin kampüsü de olumlu eleştiri alıyor…
Afyon’un yapısı belli. Afyon’da milliyetçi ve muhafazakâr bir yapı var. Biz Afyon’da göreve talip olursak, ilk işimiz İlahiyat veya İslami İlimler Kampüsü açmak, dedik. Allah bize ve şehre nasip etti. Hocalarımızdan istifade edin. O kadar çok hızlı çalıştık ki. Adını da Ahmet Karahisari İlahiyat Kampüsü yaptık. Kütüphanesinde 12 bin kitaba ulaştık. Bu sene kapalı spor salonunun çevresini de düzenleyeceğiz, sporun da İslami İlimler’le nasıl bütünleşeceğini göstereceğiz. 

Bakmadan Geçme