Alevilik Ehli Sünnet Midir?

Alevilik kavramının ehli sünnet olup olmadığı konusu sıkça merak edilen ve tartışılan konular arasında yer alıyor. Peki, Alevilik ehli sünnet midir?

Alevilik, Ali ve On İki İmam’ın öğretilerini öğretmiş olduğu varsayılan Hacı Bektaş-ı Veli’nin mistik Alevi İslami öğretilerini takip eden yerel bir İslami gelenektir.

YORUMLAMADA DİĞER MEZHEPLERLE FARKLILIK BULUNDURUR

Alevi öğretileri dede adı verilen din adamları tarafından aktarılır. İslam’ın altı iman esası kabul edilir. Ancak yorumlamada diğer mezheplerle farklılıklar bulundurur. Alevi öğretileri, yerel bir Türk dünya görüşüyle harmanlandı ve İslam’ın heterodoks bir yorumuna yol açtı.

CAFERİYYE ŞİİLİĞİ İLE ORTAK NOKTALARA SAHİP BİR YOLDUR

Alevilik ve Şiilikte önemli bir yere sahip olan Ali’nin Zülfikar isimli kılıcın üzerinde Ali Velîyyullah iç kısımda La feta illa Ali La seyfe İlla Zülfikar(Ali gibi yiğit yok Zülfikar gibi kılıç yok.) yazan temsilî bir resmi vardır. Alevilik, Hâkk-Muhammed-Ali üçlemesiyle Ehl-i Beyt ve On İki İmamları önemseyen Câferiyye Şiiliği ile ortak noktalara sahip olan bir yoldur. Alevilikte varlık birliği önemli yer tutmaktadır.

Dört Kapı Kırk Makam şeklindeki kâmil insan olma ilkelerini Hacı Bektaş-ı Velî’nin tespit ettiğine inanılır. Hacı Bektaş, “Kul Tanrı’ya kırk makâmda erer, ulaşır, dost olur” demiştir. Aleviler kendi içlerinde bir çeşit hiyerarşi oluşturmuştur. Örneğin yol’a gönül vermiş olana tâlip denir. Kişi, yolun kurallarını yerine getirip bilgi düzeyini arttırdıkça yükselir. Alevilikte yol denen deyimin temelini Dört Kapı Kırk Makam anlayışı oluşturmaktadır. Dört Kapı ve Mertebeleri şunlardır: Şeriat (Bel Kapısı / Mü’minlik Mertebesi), Tarikat Kapısı (Yol Kapısı / Zâhidlik Mertebesi), Marifet Kapısı (İl Kapısı / Âriflik Mertebesi) Hakikat Kapısı (Gök Aman – Yer Ana / Mûhiplik Mertebesi) Her kapının on makâmı vardır. Aleviler kendilerini, Kurʼân bildirisindeki haramı haram, helali helal kabul eden bu topluluk, altıncı imam, İmam Cafer- î Sâdık Hazretlerinin sistemleştirdiği iman esaslarına bağlı olduklarından dolayı, kendilerini ehli sünnet içerisinde kabul etmektedirler.

Bakmadan Geçme