• Haberler
  • Genel
  • Alevi-Bektaşi Kültür Ve Cemevi Başkanlığı Sağlam Temeller Üzerine Kuruldu

Alevi-Bektaşi Kültür Ve Cemevi Başkanlığı Sağlam Temeller Üzerine Kuruldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Ali Rıza Özdemir, kurumun bir genel müdürlük düzeyinde ve sağlam temeller üzerine kurulduğunu belirtti

Kültür ve Turizm Bakanlığı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı tarafından “Canlarla Buluşma” programının 17’ncisi Afyonkarahisar’da gerçekleştirildi.

Wyndham Otelde düzenlenen toplantıya; Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Fatih Topuz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Başkanı Ali Rıza Özdemir, İl Kültür ve Turizm Müdürü Yusuf Altun, Hacı Bektaşi Veli Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Güllü, Alevi Kanaat Önderleri katıldı.

Alevi-Bektaşi Kültür Ve Cemevi Başkanlığı Sağlam Temelle Üzerine Kuruldu

“BU TOPLANTILARIMIZ DEVAM EDECEK”

Toplantının ilk konuşmasını İl Kültür ve Turizm Müdürü Yusuf Altun gerçekleştirdi. Altun, “Türkiyemiz geniş bir coğrafya, zengin bir coğrafya. Cemevleri de bizim parçamız tabii. Biz daha önce çalıştığım yerlerde de Alevi Canlar’la bir araya geldik.

Yakınlık gösterdik, yakınlık gördük. Türkiye Cumhuriyeti demokratik bir devlet. Hepimiz bu coğrafyanın insanlarıyız” dedi. Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Fatih Topuz da “Dünkü terör saldırısından dolayı şehitlerimizin mekanları cennet olsun. Göreve başladığımızdan beri sizlerle birkaç kez görüştük. Afyon ilimizdeki Cemevlerimizin eksikliklerini sahada gördük. İnşallah daha iyi bir şekilde nasıl hizmet edilir. Bu toplantılarımız devam edecek. Biz biriz” şeklinde konuştu.

Alevi-Bektaşi Kültür Ve Cemevi Başkanlığı Sağlam Temelle Üzerine Kuruldu

“BU KURUMDA ASİMİLASYON AMACI YOK”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Ali Rıza Özdemir de kurum hakkında bilgi verdi. Özdemir, “Bir genel müdürlük şekilde ihdas edilmiş bir kurum. Devlet büyüklerimiz böyle takdir ettiler. Bizi görevlendirdiler. Uzun yıllar öğretmenlik yaptım. Coğrafya öğretmeniyim.

Kendimi bildim bileli Alevilikle ilgili yazdım, 30 civarı kitabım, 100’lerce makalem var. Devletimiz böyle bir görev tebliğ etti. Biz yıllardır devletin böyle bir kurum kurması gerektiğini ifade etmiştik. Kurulma sürecini de destekledik. Kurumla ilgili bir sürü asılsız sözler ortada dolaşıyor. Bu kurumun sağlam temelleri üzerinde kurulması gerekir dedik.

Alevi-Bektaşi Kültür Ve Cemevi Başkanlığı Sağlam Temelle Üzerine Kuruldu

Asimilasyon olsaydı bu lafı edeni bu kurumun başına getirmezlerdi. Devlet büyüklerimizin asimilasyon gibi en küçük bir tepkisini duymadım. Devlet büyüklerimiz ‘kurum sizin ve Alevi toplumunun. Kurumu kültürünüzle ve irfanınızla ilerletin’ dediler ve bugüne geldik. ‘Devlet bu kurumu Alevileri asimile etmek için kurdu’ iddiası gereksiz ve boş” ifadelerini kullandı. 

“CEMEVLERİNİ BÜTÜNCÜL OLARAK ELE ALIYORUZ”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Ali Rıza Özdemir, açıklamasına şöyle devam etti:

“İkinci husus: Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilip edilmemesi ile ilgili. Yasa ve mevzuatta Cemevleri nötr olarak ele alınmış. Bunun da sebebi şu: Biz Cemevlerimizde hem kurban kesiyoruz, lokma döküyoruz, cenaze hizmetlerini yürütüyoruz, cem yapıyoruz. Hem de sosyal ve kültürel faaliyetler yapıyoruz. Konukevimiz var, toplantı salonlarımız var.

Alevi-Bektaşi Kültür Ve Cemevi Başkanlığı Sağlam Temelle Üzerine Kuruldu

Eğitim faaliyetleri de yapıyoruz. Bunu sadece ibadethanedir dediğimiz zaman sosyal ve kültürel faaliyetlere devletin ödenek ödemesi mümkün olmayacak. Yüksek yargının da böyle bir kararı var. Biz Cemevlerini kompleks olarak, bütüncül olarak ele alıp yatırımlarımızı ona göre yapıyoruz.

Dolayısıyla sadece ibadethane dediğimiz zaman bizim Cemevlerine hizmet götürmemiz mümkün değil. Ama biz biliyoruz ki orada kurban kesiliyor, bu ibadet. Bunu kime sorarsanız sorun, bunun ibadet olduğunu söyleyecektir.” Toplantı soru-cevap kısmının ardından sona erdi.

Alevi-Bektaşi Kültür Ve Cemevi Başkanlığı Sağlam Temelle Üzerine Kuruldu

Bakmadan Geçme