Alaattin Çakıcı Kimdir?

Alaattin Çakıcı, 20 Ocak 1953 tarihinde Trabzon'un Arsin ilçesine bağlı Fındıklı köyünde doğdu. Ali ve Şakire Çakıcı çiftinin en büyük çocuğu olan Alaattin, beş kardeşli bir ailenin ferdi olarak büyüdü. İki erkek kardeşi (Fahrettin ve Gençağa) ve iki kız kardeşi (Gamze ve Leyla) bulunuyordu. Ailesi, kısa süre sonra İstanbul'a göç etti ve burada Gültepe, Kağıthane'de yaşamaya başladı. Babası Ali Çakıcı, İstanbul'da bir kahvehane açarak geçimini sağladı.

YURT DIŞI OPERASYONU VE YAKALANIŞI

17 Ağustos 1998'de Alaattin Çakıcı, Fransa’nın Nice kentinde Türk ve Avusturyalı özel operasyon ekiplerinin düzenlediği bir baskında yakalandı. Bu sırada, modacı Canan Yaka ve Selçuk Ural’ın kızı Aslı Ural ile birlikteydi. Üzerinde, sahte bir kimlik ve Nedim Caner adına düzenlenmiş kırmızı pasaportla birlikte 17 bin Amerikan doları ele geçirildi.

İşlediği Suçlar ve Cezaları

•    Gazeteci Hıncal Uluç’a Saldırı: Uluç’u yaralamaya azmettirmekten 3 yıl 4 ay hapis cezası aldı.

•    Karagümrük Spor Kulübü Lokali Saldırısı (2000): 15 kişinin yaralandığı saldırıdan dolayı, “çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek” suçundan 3 yıl 4 ay; müessir fiile azmettirmekten ise 14 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

•    Borsacı Adil Öngen’in Arabasının Kurşunlanması: Bu olaydan dolayı 10 yıl 10 ay hapis cezası aldı.

•    Eski Eşi Nuriye Uğur Kılıç’ın Öldürülmesi: 1995 yılında eski eşinin öldürülmesine azmettirmekten ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, “Öcalan senden daha şerefli” sözü nedeniyle tahrik indirimi uygulayarak cezayı 19 yıl 2 aya düşürdü.

•    Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Hakaret: Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

•    Kemal Kılıçdaroğlu’na Tehdit ve Hakaret: CHP liderine yönelik tehdit içerikli bir mektup yayımlaması sonucu 11 Ekim 2021'de 1 yıl 8 ay hapis cezası aldı.

DERİN DEVLET İLİŞKİLERİ VE İDDİALAR

Alaattin Çakıcı, borsacı Adil Öngen’in arabasının kurşunlanması davasında, Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) adına çalıştığını ve devleti korumak için kullanıldığını öne sürdü. Ancak, kendisini bir “piyon” gibi kullandıklarını belirtti. MİT’in eski Yurt Dışı İstihbarat Başkanı Nuri Gündeş ise bir televizyon programında Çakıcı’yı överek, “Devlete hizmeti varsa, yanaklarından öperim” ifadelerini kullandı. Bu açıklama, kamuoyunda büyük tepki çekti ve Gündeş hakkında “suçluyu övmek” suçlamasıyla soruşturma açıldı.

Dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener ile ilgili de tartışmalı iddialar ortaya atıldı. Çakıcı, Akşener’in, kendisine operasyon düzenleneceğini öğrenince eniştesi aracılığıyla haber gönderdiğini ve yer değiştirmesi gerektiğini söylediğini iddia etti. Akşener, bu iddiaları yalanlayarak kanıtlanması durumunda siyaseti bırakacağını açıkladı.

TAHLİYESİ VE YENİDEN TUTUKLANMA SÜRECİ

Alaattin Çakıcı, 15 Nisan 2020 tarihinde çıkarılan ve cezaevlerinde infaz düzenlemesini içeren yasa değişikliğiyle tahliye edildi. Ancak 10 Ekim 2020'de yeğeni Adem Çakıcı'yı öldürtmeye azmettirme suçlamasıyla 17 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul Bölge İstinaf Mahkemesi, 28 Haziran 2021'de cezayı onayladı. Ancak Yargıtay, usul hataları nedeniyle mahkeme kararını 26 Kasım 2022’de bozarak davayı geri gönderdi.

ESKİ AVUKATI ŞAFAK MAHMUT YAZICIOĞLU'NUN ÖLDÜRÜLMESİ

27 Ocak 2022’de Alaattin Çakıcı’nın eski avukatı ve Ece Erken’in eşi olan Şafak Mahmutyazıcıoğlu, İstanbul Bakırköy’de çıkan bir silahlı çatışmada öldürüldü. Cinayet, bir alacak verecek meselesi yüzünden gerçekleşti ve olaya, kendisini “Drej Ali”nin yeğeni olarak tanıtan bir grubun karıştığı tespit edildi. Cinayetle ilgili açıklama yapan Ali Yasak, olayla bir ilgisi olmadığını ve katil zanlılarıyla uzun süredir görüşmediğini belirtti.

Çakıcı, Mahmutyazıcıoğlu’nun vefatından kısa süre önce ilişkilerini kestiklerini açıklayarak, “Ölümünü basından öğrendim. Cenazeye, geçmişin hatırına çiçek gönderdim” ifadelerini kullandı.
Alaattin Çakıcı’nın bir diğer eski avukatı Atalay Cebesoy, 2005 yılında Sarallar ve Sedat Şahin grupları arasındaki çatışmalar sırasında öldürüldü. Cebesoy, Çakıcı dışında Haluk Kırcı ve Sedat Şahin’in de avukatlığını yapmıştı.

Alaattin Çakıcı, Türkiye’deki organize suç dünyasının en bilinen isimlerinden biri olmaya devam ediyor. Derin devlet bağlantıları, yurt dışı operasyonları ve adalet sistemiyle olan ilişkileri uzun yıllardır kamuoyunda tartışılmaya devam etmektedir

Bakmadan Geçme