Akyuva’da su gerginliği – Kocatepe Gazetesi
Şuhut’a bağlı Akyuva Köyü sakinleri, Akyuva Barajı’ndaki suyu kendi arazilerinde kullanamadıkları gerekçesiyle Hors arazisine giden yolu trafiğe kapattı Şuhut’a bağlı Akyuva Köyü’nde 'su' gerginliği yaşandı. Devlet Su İşleri’ne bağlı ekiplerin Akyuva Barajı’ndan Hors arazisi olarak bilinen bölgeye su boru hattı çekmek için çalışmaya başlamalarının ardından, kısa süreli arbede çıktı. Yaklaşık 40 köylü toplanarak DSİ’nin çalışmasını [&hellip]
Şuhut’a bağlı Akyuva Köyü sakinleri, Akyuva Barajı’ndaki suyu kendi arazilerinde kullanamadıkları gerekçesiyle Hors arazisine giden yolu trafiğe kapattı
Şuhut’a bağlı Akyuva Köyü’nde “su” gerginliği yaşandı. Devlet Su İşleri’ne bağlı ekiplerin Akyuva Barajı’ndan Hors arazisi olarak bilinen bölgeye su boru hattı çekmek için çalışmaya başlamalarının ardından, kısa süreli arbede çıktı. Yaklaşık 40 köylü toplanarak DSİ’nin çalışmasını durdurdu. Olaylar, bölgeye gelen Jandarma tarafından yatıştırıldı.
“20 yıldır göleti bekledik”
İtirazlarında haklı olduklarını savunan Akyuva Köyü sakinleri, “20 yıldır Akyuva Göleti’nin bitirilmesini bekledik. Türkiye’nin başka yerinde olmadığı şekilde göletin yapılacağı yerdeki arazilerimizi bedelsiz verdik. Şimdi göletten gelen su, zaten suyu olan bölgeye veriliyor. Ama köydeki arazilerimiz kuraklıktan kırılıyor. Buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Arazilerimize su verilmeli” dediler.
Susuz yere değil, sulak yere gidiyor
25 yıl önce çalışmasına başlanan ve Orman ve İşleri Bakanı Eroğlu’nun desteği ile kısa sürede tamamlanan Akyuva Göleti’nin suyu için köylüler yollara düştü. Göletteki suyun Akyuva Köyü’ne ait Ağızören mevkisini sulayacağı yönünde seçim öncesinde kendilerine söz verildiğini anlatan Akyuva köylüleri, şimdi masa üzerinde yapılan birkaç değişiklik ile, söz verilen yere değil de sulak arazilere suyun götürülmeye çalıştığını ileri sürdüler.
Kendi arazilerinde çalışmak yerine yevmiye ile başka arazilerde çalıştıklarını dile getiren Dursun Çelik, suyun kendi kurak yerlerine getirilmesini istediklerini söyledi.
Sabah 04.00 sıralarında işe gittiklerini ve akşam evlerine geldiklerini aktaran Çelik, “Biz elin işinde çalışmak istemiyoruz. Kendi arazimizde çalışmak istiyoruz. Bizim zorumuz ne? Kendi tarlamızda da çalışabiliriz” diye konuştu.
Celal Koç isimli vatandaş ise, sulak arazilerinin sulanması için çaba harcadıklarını, artık kalkınmak istediklerini söyledi. Siyasi olayların kendilerine mani olduğunu ileri süren Koç, suyu olan arazilerin sulanmasına karşı olmadıklarını ancak ilk olarak kurak olan arazilerin sulanmasını istediklerini kaydetti.
Eski muhtar isyan etti
Kurak arazilerinin sulanmasını garanti ettikleri takdirde tapulu arazilerinin üzerinde çalışma yapabileceklerini DSİ’ye temin ettiklerini ileten Hasan Yokkaya ise, yaklaşık 200 dönümlük ekili arazilerini hibe olarak su için verdiklerini dile getirdi. DSİ’de çalışan üst düzey bir yöneticinin girişimleri ile projenin değiştirildiğini iddia eden Yokkaya, “Burası planda ve projede yoktu. Aslında bu borular Hors Harmanı mevkisine kadar gelecekti. Ancak şimdi bu kişinin tarlasına özel olarak su geliyor” şeklinde konuştu.
Nihat Çiçek, Şuhut ilçesine ait arazilere suyun verilmesine karşı olmadıklarını ancak kurak araziler dururken suyun sulak yerlere getirilmesine karşı olduklarını anlattı.
Köyün eski muhtarlarından olan Hamza Kuş ise, olup biteni gözyaşları ile anlattı: Kuş, Türkiye’nin hiçbir yerinde kurak arazilerinin sulanması için DSİ’ye bedava arazi verenin olmadığını söyleyerek şöyle konuştu: “Buraya suyun getirilmesini isteyenlerin bir kuruş paraları bu gölet için nasip değil. Bunlar geliyor, bizim arazimi sulanmadan suyu alıyor, Şuhut’a götürüyor. DSİ biliyor, bu ovada nereye vursanız su çıkar. Bu kadar yatırım yaptık, zararımız milyarları geçti. DSİ Müdürü dedi ki, ‘Göletin yapılmasında utanmaz Şuhut, engel çıkarıyor.’ Şuhutlu bir lira para vermedi. Bu köylü parasını verdi. Bizim halimiz ne olacak. Adalet mi bu?” (Kocatepe)