• Haberler
  • Genel
  • AKÜ’ye teknokrat rektör lazım – Kocatepe Gazetesi

AKÜ’ye teknokrat rektör lazım – Kocatepe Gazetesi

AKÜ Rektör Adayı Porf. Dr. Eyüp Sabah 'AKÜ’ye teknokrat bir rektör lazım. Ancak teknik bir adamın vizyonu ile AKÜ istenen seviyeye ulaşabilir' dedi Daha üretken, daha ilkeli, daha paylaşımcı, daha evrensel ve daha gelişmiş bir üniversite için rektör adayı olmaya karar verdiğini belirten AKÜ Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Eyüp Sabah, 'Fildişi [&hellip]

AKÜ'ye teknokrat rektör lazım

AKÜ Rektör Adayı Porf. Dr. Eyüp Sabah “AKÜ’ye teknokrat bir rektör lazım. Ancak teknik bir adamın vizyonu ile AKÜ istenen seviyeye ulaşabilir” dedi

Daha üretken, daha ilkeli, daha paylaşımcı, daha evrensel ve daha gelişmiş bir üniversite için rektör adayı olmaya karar verdiğini belirten AKÜ Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Eyüp Sabah, “Fildişi kulelerde oturarak başarılı bir üniversite yaratılamaz. Kaynaklar, imkanlar insanın ayağına gelmez. Ben çalışmayı, performansı benimseyen bir insan olarak üniversiteyi hem akademik açıdan geliştireceğime, hem de Afyonkarahisar halkı ile bütünleştireceğime inanıyorum” dedi. Şimdiki Rektör Prof. Dr. Ali Altuntaş’ın göreve gelmesiyle birlikte kendisinin de Rektör yardımcısı olarak görevlendirildiğini, bir toplantıda akademik personelin durumu ile ilgili yaptığı tespitler sonrasında Altuntaş ile yollarının ayrıldığını hatırlatan Prof. Dr. Eyüp Sabah, “AKÜ’deki görevimi Maden Bölümü Başkanı olarak sürdürdüm. Kimseye küsmeden, darılmadan projelerimizi gerçekleştirmek için çaba gösterdim. 13 yıldır AKÜ bünyesindeyim. Son derece verimli bir performans sergilediğime ve bu performans sonucu Maden Mühendisliği bölümünde güzel işler yaptığımıza inanıyorum” dedi. 7-8 yıllık görev süresi içerisinde bütçe büyüklüğü 4 trilyonu bulan projeleri gerçekleştirdiğini kaydeden, Prof. Dr. Sabah, “Proje esaslı çalışmayı be-nimseyen bir bilim adamıyım. Bence öğretmenlik derslere girip çıkmaktan ibaret değil. Örneğin 1 trilyon 150 milyar lirayı bulan bütçe ile Akredite Doğal Taş Analiz Laboratuvarını biz kurduk. Türkiye’de madencilik sektörünü sırtlamış olan mermercilik sektörü için ne yapılsa azdır. Kurmuş olduğumuz bu laboratuvar mermercilik sektöründe yeni bir çığır açtı” dedi.
Rektör adayı olduğundan itibaren AKÜ’nün durumunu daha iyi tespit edebildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sabah, “Gördük ki biz çok sağlıksız bir şekilde büyümüşüz. Mesela AKÜ’nün 33 bin 114 öğrencisi var. Oysa ODTÜ’nün 23 bin, İTÜ’nün 20 bin, Bilkent’in 12 bin civarında öğrencisi var. Öğretim üyesi sayımız ise 230 civarında. 4 sene öncede bu sayı 388 idi. Başarılı okullarda akademik personel başına düşen öğrenci sayımız 29.5 civarında . Bizde ise bu rakam 87’yi aşmış durumda. Sonuç itibariyle olmamız gereken noktada değiliz” dedi.
Nasip olur da seçilirse AKÜ’yü dikine büyütmeye kararlı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Eyüp Sabah, çalışma ortamı olarak da AKÜ’nün bir çok eksiklikleri olduğunu anlattı. Bugüne kadar rektör adaylığını açıklayan 9 kişi olduğunu vurgulayan Sabah sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu adaylar arasında tercih yapılırken, oy kullanılırken bence tercih şu olmalı. Söylenenleri kim yapar? Çünkü çözüm projelerinin bir çoğu ortaklık arz ediyor. Sorunların çözümü için adayların ürettikleri çözümler çoğu yerde kesişiyor. Öyleyse bunları kimin gerçekleştirebileceği önemli. Ben 380 öğretim üyesinden 327’sini bilfiil dolaştım, diyalog kurdum. Ve büyük bir keyif aldım. Sorunların çözümüne odaklı çalışıldığında çözülmeyecek bir sorun yok. Ben hiçbir siyasi görüşün, ideolojinin, grubun ya da kişinin adamı olmadım. Bazıları gibi şimdiden kadro ilan etmeyi de etik bulmuyorum. Ama 13 yıldır AKÜ’yü yakından tanıyan, projeler gerçekleştiren bir kişi olarak ekibim elbette hazır. Ama kafamın içinde, bunu açıklamam. Kimin hangi işi yapacağını tespit etmiş durumdayım. Bugüne kadar 16-17 projeye imza attık. AKÜ’ye çivi çaktık. Buna güveniyoruz. AKÜ’nün başarılı olması için teknik bir rektör şart. Bundan sonraki rektör teknokrat bir kişi olmalı. Fildişi kulelerden olanları izleyerek gelişme sağlanmıyor maalesef. İmkanlar insanın ayağına gelmiyor, onu gidip arayıp, bulmak ve almak gerekiyor. Biz bu güne kadar bunu yaptık. Nasip olursa şimdi de bu işi tepe noktadan yapma hedefindeyiz. Bir üniversiteye dışardan ge-lerek rektör adayı olmanın uygun olmadığını düşünüyorum. Çünkü oradaki Profesörlere değer verilmediği gibi bir anlam ortaya çıkıyor.”
Geçmiş AKÜ rektörlerinin görev süresi ile hesaplaştıklarını, görevlerinin sonunda yaptıklarını değerlendirdiklerini kaydeden Prof. Dr. Eyüp Sabah, “Maalesef bu dönem bunu göremedik. Herkes kendisiyle, yaptıklarıyla yüzleşmeli. Akademisyen olarak özeleştiri yapmalı. Bu seçim, çalışan prensipli insanlarla, bir şeyleri hedefine koymuş insanlar arasında yapılacak bir tercih olacaktır” dedi.
AKÜ’nün Afyonkarahisar’la bütünleşmesi amacına yönelik olarak geçmişten beri ANS Kampüsü bölgesinde bir alış-veriş merkezi projesinin olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Sabah, “Biz bu projeyi şimdiki yönetime benimsetemedik. Ama görev bize nasip olursa bunu yapacağız. AKÜ Vakfı’nı şirketleştireceğiz ve akademisyenlere kaynak sağlayacağız. Aynı zamanda üniversite ile kenti birbiriyle bütünleştireceğiz” dedi.

Bakmadan Geçme